Grammatica saai en lastig? Welnee! Zodra je iets denkt, vertelt of opschrijft, gebruik je de grammatica van de taal. Grammaticalessen bieden de kinderen inzicht en wakkeren hun onbewuste maar aanwezige taalkennis aan, zodat zij de grammatica effectief kunnen gebruiken in hun eigen communicatie. Wil je weten hoe je kinderen enthousiast maakt en hen zelf actief zinnen laten bouwen? Wij bieden je praktische handvatten voor effectief en uitdagend grammaticaonderwijs.
Ieder jaar herdenken wij met groep 8 het bombardement op Zutphen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij doen dit in samenwerking met Adopteer een monument! Met dit project gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor kinderen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Kinderen leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven.
Muziek noteren kan aanvoelen als groot en moeilijk, maar in de praktijk valt dat erg mee zolang je het maar opbouwt. Begin met kleine stapjes voor jezelf en de kinderen, dan wordt muziek lezen en noteren een eenvoudig kunstje.
Een interim-schoolleider pakt voor een korte periode een complex vraagstuk bij de kop, op een school die voor hem of haar helemaal nieuw is. Dat vraagt om analytische kwaliteiten, doortastendheid, het vermogen een team in ontwikkeling te brengen en bovenal de kunst om snel de eigen kwaliteiten in te zetten.
Vroeger werden de eerste en laatste bladzijde van een boek, de schutbladen, vaak op speciale manier gemarmerd. Vakmensen maakten de prachtigste patronen op papier met speciale inkt. Weet je dat je zelf ook papier kunt marmeren? Heel simpel, met scheerschuim en inkt of vloeibare waterverf. Het resultaat is altijd mooi en je weet van tevoren nooit precies hoe het eruit gaat zien. Magisch voor kinderen van alle leeftijden!
Je werkt dagelijks met kinderen en je volgt hun ontwikkeling. Je kijkt hoe ze een rekensom aanpakken en je houdt in de gaten of ze aan het werk gaan na de instructie. In de theorie is er onderscheid tussen observeren, waarnemen, signaleren en interpreteren. In dit artikel staan we stil bij professioneel observeren. Welke valkuilen kom je tegen en hoe ga je die uit de weg?
Het onderwijs is altijd in ontwikkeling en daarmee ook het onderzoek naar het onderwijs. In deze rubriek bespreken we telkens verschillende onderzoeksresultaten. Dit keer over concentratie in de klas en het effect van schaken op het kinderbrein.
Bewegen heeft een positief effect op leren. Tegelijkertijd laat een vol lesprogramma het niet altijd toe om naast de gymles extra tijd vrij te maken voor bewegen. Maar heb jij weleens geprobeerd om te schrijven met je lichaam in plaats van met pen en papier of een toetsenbord?
Elk dorp, elke stad en elke streek in Nederland heeft zijn eigen mythes, sagen en legendes. In deze serie van vier behandelen we steeds een ander verhaal. Leuk voor een miniles! Deze maand: de Gesloten Steen van Utrecht ...
Ivar en Suzanne werken allebei in een groep 7/8 (Ivar in Ouwe Syl en Suzanne in Twijzel) en hebben de minor Frysk gevolgd. Suzanne volgt nu nog de opleiding tot docent Frysk aan de NHL STENDEN in Ljouwert.
4D staat voor data, duiden, doelen en doen. Het zijn de pijlers die meer inzicht geven in en grip op onderwijs- kwaliteit en leeropbrengsten. Hoe haal je het beste uit ieder kind, op een werkbare en duurzame manier? Dit boek is de volledig herziene opvolger van Duiden en Doen.
Tijdens de oorlog helpt de vijftien- jarige Toon in het verzet. Al snel komt hij erachter dat het verzet een stuk gevaarlijker is dan hij dacht, en ook de geheimen die Toon met zich meedraagt voelen een stuk zwaarder. Het boek is afwisselend geschreven: van spannende scènes tot vrolijke liedjes en gedachten. Voldoende gespreksstof voor in de klas.
‘Joes, lieverd, wij zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen?’
Selma Noort gebruikt een heftig ongeluk om familiebanden, omgaan met emoties en persoonlijke impact van politieke keuzes aan te kaarten. Een warm boek met veel thema’s.
Ben je gehoorzaam, lief en zoet? Dan mag je dit niet lezen. Dit boek is alleen voor rebelse en compleet gestoorde klassen! Durf jij het nu nog aan om dit boek voor te lezen ...?
Inzicht in het functioneren van moeilijke klassen en wat er misgaat in de interactie, en praktische tips, adviezen en slimme oplossingen om het tij te keren.
De auteur en oud-kleuterleerkracht legt uit hoe je hoeken inricht, zodat de kinderen er vrijwel zelfstandig in kunnen spelen. Welke materialen zet je erin? Met welk doel richt je ze in? Hoe begeleid je het spel?
Psychologische kennis voor de lespraktijk. Hoe leren kinderen en wat kunnen leerkrachten doen om hun lessen daar beter op aan te laten sluiten? Waardoor raken leerlingen echt gemotiveerd?
Praktijkverhalen en concrete tips over hoe je kinderen aanspreekt op hun individuele mogelijkheden, zonder dat de aandacht voor de klas als geheel verdwijnt.
Waarom dit boek een must is voor de onderwijspraktijk? Omdat in het onderwijs uiteindelijk alles staat of valt met goede communicatie.Dit boek helpt je op weg om vanuit je eigen kracht te communiceren, zodat je zelf de regie hebt.
Timur, de hoofdpersoon in dit boek, heeft het syndroom van Down. Maar zijn klasgenoten behandelen hem er niet anders om. Wanneer ben je eigenlijk anders? Is niet iedereen anders?
Het boek is humoristisch dankzij Liekes blijmoedige houding en haar verrassende kijk op de wereld. Maar wat het boek vooral speciaal maakt, zijn de gedachtespinsels van Lieke, die Guus Kuijer-achtig aandoen.
Wat is geluk en waar kun je het vinden? In welke vorm? Wanneer kómt geluk? Dit boek legt uit waar al het geluk begint. Deze kennis maakt het voor iedereen mogelijk om geluk te vinden. Dat is toch wat iedereen wil?!
Bij de overgang van het hoofdrekenen naar het cijferen wordt vaak als tussenfase het kolomsgewijs rekenen aangeboden. In dit artikel leg ik uit waarom deze tussenfase wordt aangeboden en wat de verschillen zijn tussen kolomsgewijs rekenen en cijferen. De leerlijnen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen worden toegelicht, waardoor de
plaats en het doel van kolomsgewijs rekenen duidelijk wordt.
Bij 'Vier op een rij' in estafettevorm gaat het om samenwerken, tactiek en het overzicht bewaren. Niet de snelste groep wint, maar de groep die het best samenwerkt en het best overlegt. Als je de grootte van het veld afstemt op het aantal kinderen of op de leeftijdsgroep, kun je het spel altijd spelen.
Zelf een spannend verhaal schrijven: wie wil dat niet? In de volgende schrijfopdrachten maken kinderen kennis met de belangrijkste onderdelen van een verhaal. Met deze handvatten leren ze hoe ze zelf een spannend en pakkend verhaal kunnen schrijven.
Expressieve gezichten kijken je aan, met verbaasde ogen, met pretoogjes, met strak of golvend haar en met verschillende hoeden. Met 25 zelf gemaakte kubussen kunnen de kinderen heel veel verschillende gezichten tot leven wekken. Verras hen, en jezelf, en ontdek de mogelijkheden van deze bijzondere blokken.
Het einde van het schooljaar. Een heel bijzonder schooljaar dit keer. Een mooi moment om te kijken wat jullie hebben gedaan en geleerd in het afgelopen schooljaar en wat er volgend schooljaar gaat komen. Op deze kaartjes staan ideeën en inspiratie.