Praktisch maandblad voor primair onderwijs

Onderbouw boeken
Uit onze rubriek Lekker lezen

Pip en ei

Pip en Ei krijgen elk een heel ander leven, ver bij elkaar vandaan, maar goede vrienden komen altijd bij elkaar terug. Als Ei een nest moet maken voor haar eigen ei, keert zij terug naar de mooie takken van Pip. Een prachtig verhaal over vriendschap en verandering.

Toen rups een vlinder werd

Rups wacht geduldig in zijn cocon tot hij een vlinder wordt. Zo ontmoet hij Eendagsvlieg, die net aan haar eerste en laatste dag is begonnen. Zij kan niet geduldig mee wachten, want ze heeft maar weinig tijd. Als Vlinder uitkomt, wil hij Eendagsvlieg laten zien hoe prachtig hij is geworden. Maar waar is ze? Tijdens Vlinders zoektocht in de tuin leren we tal van beestjes kennen.

Kijk omhoog!

Raket weet alles van de ruimte. Ze weet ook al wat ze later worden wil: astronaut natuurlijk, de beste ruimtereiziger ooit! Maar eerst moet ze haar grote broer Jamal zo ver krijgen dat hij niet meer alleen naar beneden, op zijn telefoon kijkt, maar omhoog, naar de sterren.

Gerda de Goudvink

Gerda is een goudvink. Misschien ken je haar al, want ze woont in dezelfde volière als Johannes de Parkiet, uit het boek dat eerder verscheen van deze auteur en deze illustrator. Opnieuw een schitterend, natuurgetrouw prentenboek met in de hoofdrol de vogels uit de volière, die met menselijke dilemma's te maken krijgen. Gerda de Goudvink speelt de hoofdrol en het verhaal roept de vraag op of het eerlijk is als één iemand het voor het zeggen heeft.

Aap leest een letter

Een kikker met een bril. Aap die de aa leest die in zijn naam zit, maar ook in maan. En das is net wakker. Hij drinkt een glas sap. Al deze dieren kom je tegen in dit boek, dat bestaat uit korte verhaaltjes waarin de klanktekenkoppeling heel natuurlijk voorbijkomt. In de prenten kun je zoeken naar de klanken uit het verhaal en er zitten ook spelletjes in het boek.

Koos zoekt een huis

Kleuters maken dankzij Koos kennis met milieuproblemen van wereldformaat zonder dat dit te zwaar wordt. In het boek leren ze dat je meer kunt doen voor het milieu dan ze misschien denken.

Het wilde dierenorkest

Maestro Muis reist over land en zee, op zoek naar dieren voor zijn orkest. Maak in een versje kennis met alle dieren, zoals de bange struis en de kleine kevers.

Vos en Haas – Het kijkwoordenboek

Vos en Haas beleven in dit boek zes nieuwe avonturen. Naast een leuk voorleesboek is dit ook een kijkwoordenboek. Meer dan 250 woorden uit de verhalen worden op een eenvoudige manier uitgelegd.

Wezel Willem durft anders te zijn

Wezel Willem is anders. Dat vinden de andere wezels vervelend, gek en raar. Wanneer ben je anders? Is anders zijn erg? Dit boek vertelt in beeld en heldere teksten hoe het is om anders te zijn.

Alarm! Koen Konijn en de stiekeme boekenbijter

Dit boek is heel geschikt om met kinderen van alle leeftijden te praten over leesplezier. Het boek leent zich er ook prima voor om kinderen te leren om netjes met boeken om te gaan, zodat veel kinderen ervan kunnen smullen.

Aan de slag!

Hond gaat een huis bouwen. Stap voor stap vertelt hij hoe dat gaat. Op rijm beschrijft hij hoeveel werk hij moet verzetten.

Waar geluk begint

Wat is geluk en waar kun je het vinden? In welke vorm? Wanneer kómt geluk? Dit boek legt uit waar al het geluk begint. Deze kennis maakt het voor iedereen mogelijk om geluk te vinden. Dat is toch wat iedereen wil?!

Stel dat…

In dit boek staat 32 keer de vraag Stel dat... Elke vraag bestaat uit één zin. De zin kan kort zijn of juist heel lang. De veronderstellingen zijn vooral heel grappig. Ze dagen je uit om samen met de groep nog minstens 32 nieuwe Stel datjes te bedenken.

De allerbeste beer

De elementen van vergelijking maken dit grootformaat prentenboek interessant: op het eerste gezicht gelijk zijn, maar toch verschillen zien en ontdekken geeft spelenderwijs het inzicht dat niet alles hetzelfde is. Alle beren verschillen, maar wij noemen ze allemaal beer.

Greta en de reuzen

Dit boek is geïnspireerd op de jonge, Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het gaat over haar strijd tegen klimaatverandering. Dit actuele onderwerp kun je met dit boek heel goed bespreken in groep 1-2 en biedt misschien wel aanleiding tot een gesprek over hoe jullie zelf als groep ook een steentje kunnen bijdragen.

Onderbouw boeken

[/tdc_zone]