Praktisch maandblad voor primair onderwijs

Onderbouw boeken
Uit onze rubriek Lekker lezen

De dag dat jij begint

Soms voel je je anders dan de mensen om je heen. Misschien omdat jij er anders uitziet of andere dingen eet of andere dingen leuk vindt om te doen. Dan kun je je buitengesloten voelen. Zou er iemand zijn die hetzelfde heeft? Misschien kunnen jullie wel vrienden worden ...

Ik blijf als het mag

Op een dag zwemt krokodil Maurice langs een bosrand en gaat hij aan wal. Hij maakt nieuwe vriendjes en is echt een gezelligheidsdier. Maar als er plotseling een storm losbarst, vlucht iedereen zijn holletje of huisje in. Bij wie kan Maurice terecht?

Oom Tijs gaat trouwen

Cato is dol op haar lievelingsoom Tijs. Samen beleven ze de leukste avonturen. Maar wanneer Tijs aankondigt te gaan trouwen met zijn vriend David, is Cato ongerust. Heeft hij dan nog wel tijd om leuke dingen met haar te doen?

Als ik de baas van het land was

Als jij de baas van het land was, wat zou jij dan doen? Zou je van spelen een schoolvak maken? Nodig je alle mensen uit voor een groot feest? Misschien geef je iedereen wel een hond of bak je hamburgers tot je armen er pijn van doen!

Het verlegen vogeltje

Jan Paul Schutten tovert op prachtige en komische wijze de middeleeuwse tekst Hebban olla vogala om tot een prentenboek. Illustrator Liset Celie vult dit verhaal aan met vrolijke en kleurrijke illustraties.

Als verdriet op bezoek komt

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Dan schrik je. Soms weet je niet zo goed wat je met Verdriet aan moet en wil je ’m het liefst wegstoppen. Hoe kun je hierover met kinderen praten?

Waar is mijn noedelsoep?

Sam-Ming kijkt in zijn rugtas om zijn lunch te pakken. Maar waar is zijn noedelsoep? In dit grappige boek ontdekken de kinderen dat er allerlei verschillende eetgewoontes zijn. Wat eten verschillende kinderen bij de lunch?

Mila’s vonk

Mila heeft magie in zich, een vonkje. Geen vonkje dat vuur maakt, maar een idee. Een idee groeit en groeit ... In de fantasie van Mila vliegen de vonken ervan af. In dit kleurrijke prentenboek ontdek je welke grappige, wilde en mooie fantasieën Mila allemaal heeft.

Vreemde vogels

Een grappig boek over uitstelgedrag, dus begin snel met voorlezen. Of wil je eerst nog héél even ...?  Wat neem je mee op reis? Mies moet beslissen welke boeken zij meeneemt. Mo weet niet welke schoenen en kleren mee moeten. Cato wil eerst haar kamer opruimen. De vogels zijn bijna klaar voor vertrek, nog maar héél even. Al dat inpakken en schoonmaken houdt hen druk bezig. Is het inmiddels minder koud buiten? Misschien stellen ze hun reis wel uit tot volgend jaar. In welke vogel herkennen de kinderen zichzelf?

Verjaardag met taart

Bij de prachtige prenten van Thé Tjong-Khing kunnen de kinderen zelf het verhaal bedenken. Zien zij wat voor versiering de dieren ophangen? Lukt het om een taart te bakken? Wie heeft er vlekken gemaakt met verf? Komt het wel goed met het feestje? Wat doen de kinderen op hun verjaardag? Zien ze die dingen terug in de tekeningen? Dit boek is een feest voor het oog!

Paulien probeert opnieuw

Dit boek biedt een uitgelezen kans om te bespreken of bij de kinderen soms ook opeens de wereld op zijn kop staat. Hoe gaan ze daarmee om? Paulien ontdekt dat niks doen niet helpt en dat ze gewoon alles moet blijven proberen.

Word nooit groot

Ben je gehoorzaam, lief en zoet? Dan mag je dit niet lezen. Dit boek is alleen voor rebelse en compleet gestoorde klassen! Durf jij het nu nog aan om dit boek voor te lezen ...?

De koning die het donker verbood

Wat doe je als je bang bent in het donker? Deze koning weet de oplossing: hij verbiedt het donker gewoon. Maar is dat wel een goed idee? Wat zouden de kinderen verbieden als ze koning waren? Zijn zij ergens bang voor? Is een verbod dan wel de goede oplossing?

Een krekel in mijn slaapzak

‘Het is hartje zomer, mijn voeten zijn zo blij, ze mogen in hun blootje, mijn schoenen hebben vrij.’ Duik met deze korte gedichten de natuur in, zonder naar buiten te gaan.

Als een boom

Wist je dat bomen eigenlijk heel bijzonder zijn? Als een boom leert kinderen hoe bomen in elkaar zitten en dat bomen ons kunnen inspireren om af en toe een moment rust te nemen. In poëtische taal beschrijft dit prentenboek hoe bomen aan voedsel komen, hoe zij groeien en zelfs dat bomen met elkaar communiceren en hoe ze dat doen. Het lijken net mensen!

Onderbouw boeken

[/tdc_zone]