Maranke Rinck is kinderboekenschrijfster en schreef onder meer Bob Popcorn. Maranke bezoekt scholen om te vertellen over haar boeken.

Wat maakt schoolbezoek waardevol voor jou?
Kinderen en leerkrachten zijn mijn publiek! Voorlezen en zien hoe kinderen reageren op mijn verhaal, heeft invloed op wat ik daarna schrijf. Een van de belangrijkste dingen vind ik dat ik kinderen kan laten zien dat een boek nooit in één keer goed en klaar is. Ik schrijf eerst heel rommelig, bijna onleesbaar. Dat is niet erg, omdat ik het later ga typen. Dan worden er heel veel versies gemaakt van het verhaal, in het begin met heel veel fouten. Dat mag gewoon. Want als je creatief bent, moet je in het begin niet zo kritisch en streng zijn.

En voor de kinderen?
Soms vinden kinderen boeken saai, maar zo’n schrijversbezoek vinden de meesten wel cool. Dan is een kinderboek ineens een feestje. Ik probeer kinderen meer zelfvertrouwen te geven als het gaat om lezen en schrijven. Een tof stripboek lezen vind ik net zo leuk als een leesboek. Een leuk klein verhaaltje schrijven is net zo goed als een lang opstel.

Hoe reageren de kinderen op jou?
Enthousiast, vooral nu Bob Popcorn best populair is geworden. Ze hebben altijd bergen vragen, soms hebben ze zelfs al tekeningen en verhalen gemaakt die ze aan me laten zien. We lachen wat af met elkaar. Na afloop zijn er altijd kinderen die ook schrijver of tekenaar willen worden en heel veel kinderen hebben zin om te gaan lezen en schrijven.