Auteur en redacteur Sarah Wouters liep een dagje mee met groep 7-8

Wat vond je bijzonder of verrassend?
Hoe actief en enthousiast de kinderen meedoen tijdens de lessen! Bij elke vraag schoten de vingers omhoog. De kinderen konden haast niet wachten om een antwoord te geven, of om iets persoonlijks te delen. Tegelijkertijd is mijn respect voor leerkrachten basisonderwijs met 300% gegroeid. Met zoveel geduld wisselen ze tussen de vakken, zorgen ze dat iedereen het juiste boek heeft en weer op de billen zit, houden ze ieders aandacht erbij … Petje af voor hun liefde en energie.

En in de school?
Gedurende de dag wisselden de kinderen regelmatig tussen stamgroep en leerjaar, waarbij ze dus ook van lokaal wisselden. Ook werkten kinderen soms kort in kleine groepjes op de gang. Er was dus letterlijk veel beweging! Het viel me op dat de leerkrachten tussendoor steeds kort met elkaar overlegden. Zo zorgen ze voor een goede overdracht.

Stel dat je zelf voor de klas zou staan. Wat zou je dan meenemen van deze dag?
Elk kind heeft een eigen tempo en karakter. De een is in no-time klaar met de sommen, de ander heeft in diezelfde tijd een mooie regenboog getekend. Ik vond het inspirerend dat er voor alle kinderen ruimte is om zichzelf te zijn. En dat ze stuk voor stuk toch ook werden uitgedaagd – op hun eigen niveau. Dat vraagt veel schakelen van de leerkracht, lijkt me, maar het is tegelijkertijd de sleutel tot een fijne sfeer in de klas.