Bijna vier jaar geleden belden we met Mick de Klein, eerstejaars pabostudent aan de Marnix Academie in Utrecht.

Waarom doe je de pabo en wat zijn je verwachtingen?
Ik vind het leuk om met kinderen te werken en door de pabo te doen kan ik daarvan mijn werk maken. Bovendien kan ik goed en overtuigend presenteren, wat van essentieel belang is als meester of juf. Mijn verwachtingen van de pabo zijn vier leuke jaren waarin ik kan onderzoeken wie de kinderen zijn, wat hun behoeften zijn en hoe ik een goede en leuke meester word.

Welke groep heeft je voorkeur?
Ik heb stage gelopen in drie verschillende groepen en ik merk dat ik meer controle heb over groep 4 en hoger. Daar gaat dan ook mijn voorkeur naar uit.

Wil je het onderwijs veranderen?
Jazeker! Ik wil na de pabo blijven doorleren en ga het specialisatietraject Sportieve en Gezonde School volgen aan de Marnix Academie.

Er is een lerarentekort. Heb je een tip voor de overheid?
De overheid doet naar mijn mening al genoeg. Wat ze nog zou kunnen doen, is de salarissen in het basisonderwijs gelijktrekken met die in het voortgezet onderwijs.

Nu is hij bijna afgestudeerd.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Naarmate ik meer ervaring kreeg, vond ik het werk steeds leuker worden. Ik ontdekte meer over wat het beroep inhield en wat het van je kan vragen. Toen ik met mijn studie begon, speelde ik meer met kinderen om ze te leren kennen. Nu heb ik echt de rol als leerkracht.

Welke groep heeft nu je voorkeur?
Ik heb in alle groepen gestaan en de groepen 4 tot en met 7 hebben mijn voorkeur. Je leert de kinderen in deze groepen om steeds zelfstandiger te worden. Je kunt ze van alles laten ontdekken door bijvoorbeeld in te spelen op hun rijke verbeeldingskracht. En je hebt geen strijd zoals dat in groep 8 voor kan komen.

Wat ga je na je afstuderen doen?
Ik loop stage op een fijne school in Houten. Als er na de zomer plek is, mag ik blijven. Anders word ik invalleerkracht in de regio Utrecht. Daar wil ik dan gaten opvullen: van ziekteverzuim tot aan zwangerschapsverlof.

Heb je tips voor aankomende pabostudenten?
Daag jezelf uit om buiten je comfortzone te treden. Gooi jezelf in het diepe, want door te doen leer je het vak pas echt. Ik maakte meters door steeds meer te doen: een lesje uitbouwen tot een dagdeel en veel vragen stellen aan collega’s. Dat vraagt veel van je, dat snap ik. Je zal vaak vallen, maar het is de kunst om vervolgens weer op te staan!