Met terloops verzamelde materialen worden kinderen aan het werk gezet om ‘het wachten’ te laten zien. Ieder gaat op zijn eigen manier aan de slag.

Downloads

Artikel

Naar aanleiding van de gymles zochten we samen naar informatie over stokvechten, fierljeppen, enzovoort. Hier leest u de terugkoppeling van de kinderen na het zoeken van informatie.

• Fierljeppen doe je met een stok van minimaal 8 meter. Die stok staat schuin in het water klaar. Je neemt een aanloop, springt naar de stok toe, pakt de stok, klimt omhoog en je springt zo ver als mogelijk… een spectaculair filmpje van een kampioenschap dames is te zien via https://www.youtube.com/watch?v=QeMAMv6GaJQ. Sprongen tot bijna 15 meter!
• De Internationale Amateur Atletiek Federatie schrijft geen lengte voor van de stokken die gebruikt worden voor hoogspringen. De stokken zijn van glasfiber en buigen enorm mee waardoor de springer als het ware gelanceerd wordt. Goede springers halen 6 meter hoog.
Deze hoogte worden door de kinderen zichtbaar gemaakt op de huizen aan de overkant…. Ze maken inzichtelijk wat 6 meter hoog springen inhoudt: het is springen over ongeveer een huis van drie verdiepingen!
• Okinawa Kobudo gebeurt met een ‘Bo’. Bo is een lange stok. Vroeger mochten de gewone mensen zich niet bewapenen van de Japanse Keizer op het eiland Okinawa. Als het nodig was vochten de burgers met hun draagstok of met een roeispaan. Dat vechten is een kunst geworden.
• Al in de tijd van de farao’s waren er stokvechtsporten. Ook priesters werden getraind om tijdens bepaalde ceremonies demonstraties te geven. In de graftempel van Ramses III zijn in reliëfs van stokvechters te zien. [bron: https://www.beeldvanegypte.nl]
• Op Gran Canaria worden al minstens vier eeuwen stokgevechten gehouden: er zijn heel veel scholen. Ze staan onder de verzamelnaam ‘Juego de palo’ bekend. Kijk een video op https://www.youtube.com/watch?v=Qvk-0X7eSAA .