Negendelige serie over bomen. Aflevering 2: de zomereik. Met achtergrondinformatie in het blad en praktijkonderdelen op de website.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Websites

Websites
www.schooltv.nl/plein/informatie_detail/item/3452976/eik
Meer informatie, met duidelijke afbeeldingen van zomer- en wintereiken.

www.natuurkalender.nl/eikenprocessierups
Op deze site worden actuele ontwikkelingen van de eikenprocessierups duidelijk aangegeven. De site is bruikbaar in de maanden mei tot en met juli om kinderen te wijzen op de problemen die deze rupsen dan kunnen veroorzaken. Vaak wordt er ook in de regionale pers melding van gemaakt.

 

Antwoorden bij het doeblad

1. Het antwoord is afhankelijk van de situatie ter plaatse.
2. Een hoedjes is ruw en heeft een steel.
De eikels zelf voelen glad aan.

Vraag van dieren: het antwoord is afhankelijk van de situatie ter plaatse. Er zijn allerlei dieren die graag eikels eten. Vooral bosmuizen en wilde zwijnen zijn er dol op. Vind je eikels waaraan geknaagd is, dan hebben dat waarschijnlijk bosmuizen gedaan. Wilde zwijnen eten de eikels namelijk met huid en haar op. Leuk om te weten is ook dat Vlaamse gaaien de gewoonte hebben om eikels op allerlei plekjse in de grond te stoppen. Dat doen ze met de bedoeling om ze in de winter op te graven als noodvoedsel. Maar ze vergeten nogal eens waar ze de eikels hebben verstopt. Daar kan dan een jong eikje opgroeien!
De eikels hebben niet allemaal dezelfde kleur. Ze verkleuren van groen naar bruin. Hoe langer ze liggen, hoe bruiner ze worden.

4. De kleur van de bladeren is afhankelijk van de situatie ter plaatse.

5. De knoppen zijn bruin en rond.
Ze zitten verspreid aan de tak.
Vaak zien we aan het einde van de tak ongelijke aantallen knoppen. Dat komt omdat er weleens knoppen afvallen en omdat er dieren aan eten. Normaal horen er vijf knoppen aan elk takeinde te zitten.

Er zitten schubben om de knoppen. Zij beschermen de inhoud.

Extra suggesties

o Het is leuk als de kinderen van de bomen uit deze serie een eigen bomenboek maken. Daarin kunnen, naast de doebladen, bijvoorbeeld schorsafdrukken*, gedroogde bladeren, zaden, zelf verzamelde foto’s uit tijdschriften en bijzondere berichten over de betreffende boom worden opgenomen.

o Probeer een eikenboompje uit een eikel op te kweken. Bewaar daarvoor een paar eikels tot het voorjaar buiten of in de ijskast. Omdat niet elke eikel zal kiemen, plant u daarna elke eikel apart twee tot drie centimeter diep in een pot met aarde. Zet de potten binnen en geef ze af en toe zoveel water dat de aarde licht vochtig blijft. Plant de boompjes als ze eenmaal aan de groei zijn buiten uit. Doe dat op plekken waar ze zonder problemen op eigen kracht verder kunnen groeien.

o Net als met kastanjes kunnen de kinderen ook met eikels (inclusief hoedjes en steeltjes), en met lucifers en cocktailprikkers poppetjes en dierfiguren maken.

*Hoe maak je een schorsafdruk? Gebruik hiervoor vellen tekenpapier op A4-formaat. Prik zo’n vel met punaises vast op de schors van de boom. Wrijf nu met de zijkant van waskrijt (kleur naar keuze) van boven naar beneden over het papier tot een duidelijke afdruk ontstaat.

Tip: Hoe maak je een schorsafdruk?

Gebruik hiervoor vellen tekenpapier op A4-formaat. Prik zo’n vel met punaises vast op de schors van de boom. Wrijf nu met de zijkant van waskrijt (kleur naar keuze) van boven naar beneden over het papier tot een duidelijke afdruk ontstaat.

Serie: Bomen

Lees ook de andere artikelen uit deze serie: