Peter Slijderink heeft 41 jaar in het onderwijs gewerkt. In 2020 ging hij met pensioen.

Wat is je van al die jaren het meest bijgebleven?
Het Hapskamp, het afscheidskamp van groep 8. Dat is een belevingsspel waarin je 3000 jaar terug in de tijd gaat, naar de tijd van jagers en boeren. In de afscheidsboekjes noemden de kinderen het Hapskamp ook vaak als bijzondere ervaring. Gelukkig ben ik alweer twee keer gevraagd om mee te gaan!

Wat mis je het meest?
De interactie met de snaken, zoals ik de kinderen noem. Vooral wanneer er een dingetje was met een kind en we in gesprekken met het kind en de ouders de juiste weg moesten zien te vinden. En wat betreft collega’s: de borrel op vrijdag: lekker bijkletsen en genieten met elkaar.

Wat mis je absoluut niet?
De administratie om het onderwijs heen, de vergaderingen en bovenal de rapporten. Ik maakte drie rapporten per uur en dat voor dertig kinderen, dus reken maar uit …

Heb je tips voor beginnende leerkrachten?
Steek tijd in de kinderen, zodat je ze begrijpt. Geef het kind tijd en ruimte om opdrachten te doen die ze leuk vinden. Vertel verhalen, die blijven het kind bij. En wat betreft klassenregels: iedereen is gelijk, maar ook weer niet. Wees flexibel naar het individu toe.