Maandagmiddag in groep 7. Sam vertelt dat ze in Frankrijk is geweest. De kinderen zijn erg geïnteresseerd in haar verhaal. Anna vraagt of ze ook bij de Eiffeltoren is geweest. Natuurlijk! Sam heeft een heel verhaal over de Eiffeltoren in Parijs. Ik vraag: ‘Zouden jullie allemaal wel eens naar de Eiffeltoren willen?’ De kinderen reageren enthousiast. ‘Dan doen we dat toch!’ zeg ik. En binnen een paar seconden staan we met z’n allen voor het grote, ijzeren kunstwerk, midden in Parijs!

Lees ook de uitbreiding

Bij dit artikel hoort een online uitbreiding.

Google Maps

Google Maps is een onderdeel van Google. Met dit programma kun je de hele wereld bekijken. Via kaarten of satellietbeelden zie je de wereld van bovenaf. Het wordt door veel mensen gebruikt als hulpmiddel. Bijvoorbeeld: om een route uit te stippelen, om de weg te wijzen of om te gebruiken als plattegrond.
Maar ook in de klas kun je op veel leuke manieren met dit programma werken. Daarom heb ik een aantal lesideeën op een rijtje gezet.

LANDEN BEKIJKEN
Voor het vak aardrijkskunde is Google Maps een handig hulpmiddel. Zo leren de kinderen met topografie wél alle provincies in Nederland, de hoofdsteden en landen in Europa, enzovoort. Maar weten ze ook hoe die landen en plaatsen er in werkelijkheid uitzien?
Met Google Maps kun je de landen van bovenaf gaan bekijken. Hoe groot is het land, in vergelijking met Nederland? Welke grote plaatsen bevinden zich in het land? Wat voor klimaat is er in het land? Heeft het land veel bergen of is het juist vlak? Al deze vragen kunnen met Google Maps beantwoord worden. Door in te zoomen, kunnen zelfs gebouwen, pleinen en straten van dichtbij worden bekeken! De kinderen gaan hierdoor met meer interesse de lessen beleven. En daardoor zal de lesstof langer blijven hangen en beter beklijven.

AFSTANDEN BEREKENEN
Ook heeft Google Maps sinds kort een nieuwe functie, namelijk: afstanden meten. Om deze knop te gebruiken, moet je eerst via het menu, boven in de balk (knopje: Nieuw), deze functie aanzetten. Dan verschijnt er onder in de kaart een liniaal naast de schaalmeter. Door op deze liniaal te drukken, kun je afstanden gaan berekenen tussen plaatsen.
Kinderen zien op een kaart (bijvoorbeeld) wél dat Amsterdam een heel eind van Meppel vandaan is, maar hoeveel kilometer eigenlijk? Ook kun je langs meerdere plaatsen gaan en de totale afstand berekenen. Daarnaast kun je een koppeling maken met de tijd: hoelang doe je bijvoorbeeld over zoveel kilometer met de auto, als de auto gemiddeld 120 km per uur rijdt? Leuk om te gebruiken met rekenen, bij het onderdeel omrekenen.

LENGTE- EN BREEDTEGRADEN
Google Maps heeft ook een functie met lengte- en breedtegraden. Als je deze functie aanzet via het knopje Nieuw (zie hiervoor) en je gaat daarna met je pijl naar een willekeurige plaats op de wereld, dan worden de lengte- en breedtegraden aangegeven. Door eerst met uw groep dieper op lengte- en breedtegraden in de gaan, kunt u met deze functie van Google Maps leuke opdrachten aan dit onderwerp koppelen.

Google Street View

Er zijn nog maar weinig plekjes op aarde, die je met Google Street View (nog) niet kunt zien. Google Street View is ook een onderdeel van Google Maps. Met deze functie kun je onder andere een virtuele wandeling maken door de straten van Amsterdam, Londen of New York. De functie is heel makkelijk te vinden. In het programma van Google Maps zie je aan de linkerkant een geel mannetje staan. Dat mannetje kun je oppakken en neerzetten op de plek, waar je wilt kijken. Op de kaart worden met blauwe lijnen de straten aangegeven, die kunnen worden bekeken met Google Street View. Hieronder geef ik een aantal lesideeën voor in de klas.

JE EIGEN DORP OF STAD BEKIJKEN
Wat is er leuker dan samen met de kinderen je eigen dorp of stad te gaan bekijken? De kinderen van mijn groep 4 vonden het werkelijk fantastisch, om zomaar hun eigen huis, de supermarkt, de school of het sportveld voorbij te zien komen. “Juf, je kunt oversteken, hoor. Er komen geen auto’s aan!” was een opmerking van een leerling. Geweldig! De kinderen leefden zich enorm in.

JE EIGEN RONDLEIDING DOOR VERSCHILLENDE ATTRACTIEPARKEN EN DIERENTUINEN
Sinds kort kun je ook met Google Street View bij verschillende attractieparken en dierentuinen naar binnen. Handig, bij het zoeken naar een schoolreisje! Laat de leerlingen zelf maar eens onderzoeken welk attractiepark of welke dierentuin in de buurt is en laat ze het park bekijken. Wat trekt de kinderen aan? Waar zouden ze graag naartoe willen? Naar het Dolfinarium, de Efteling of misschien wel het Openluchtmuseum? Ze staan er allemaal op!

HISTORISCHE BEELDEN BEKIJKEN
Ook kun je met Google Street View de belangrijkste historische gebouwen, monumenten, enzovoort bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de Eiffeltoren in Parijs, het Vrijheidsbeeld in New York of de London Bridge. Bij het vak geschiedenis kunnen al deze beelden (en meer) gebruikt worden als ondersteuning van de lessen.

Google Art Project

Altijd al eens voor de Nachtwacht willen staan in het Rijksmuseum? Sinds kort heeft Google een nieuw programma erbij, namelijk: Google Art Project. Met dit programma kun je – op dezelfde manier als bij Google Street View – een virtuele rondleiding krijgen. Deze keer echter niet door de straten van een stad, maar door de zeventien belangrijkste musea in de wereld! In Nederland kun je momenteel in het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum kijken.

KUNSTSTIJLEN
Kunststijlen kunnen gebruikt worden bij een inleiding op een les beeldende vorming. Daarnaast wordt er op de basisschool over het algemeen te weinig gedaan aan kunstgeschiedenis. Google Art Project kan een handig houvast zijn voor deze lessen. Je kunt in verschillende musea gaan kijken en verschillende kunststijlen gaan vergelijken. Er zijn duizenden schilderijen, waar je naar kunt kijken.

BEROEMDE SCHILDERS
De leerlingen zullen vast wel bekende schilders op kunnen noemen. Denk bijvoorbeeld aan Picasso en Van Gogh. Het is ontzettend leuk, om een les te geven over die schilders, terwijl de kinderen zélf een kijkje kunnen nemen in verschillende musea, waar ze beroemde werken van die schilders kunnen zien! Ook kunt u hier een les beeldende vorming aan koppelen. Denk bijvoorbeeld aan het namaken van een kunstwerk, maar dan op je eigen manier!

Tot slot

Zoals u kunt lezen, is er voor elk vak wel een mogelijkheid om Google steeds op een andere manier te gebruiken. U zult merken, dat de leerlingen erg enthousiast worden van dit programma. Kinderen zullen al snel zélf op onderzoek gaan met Google Maps, Google Street View en Google Art Project. Veel plezier!

Websites
– Zie voor Google Maps en Google Street View de website: maps.google.nl.
– Zie voor Google Art Project de website: googleartproject.com.