Haal de lente de klas in met dit vrolijke lied!

Downloads

Muziek
Video's

Karaokevideo

Variatie met middeleeuwse sfeer

Artikel en lessuggestie
  • Beluister samen het lied en verdeel de groep daarna in Nederlanders, Fransen, Duitsers en Engelsen. Elke groep zingt zijn/haar tekststukje van het lied:

Wij zeggen lente als het voorjaar wordt – Nederlanders

De Fransen zeggen ‘le printemps’ – Fransen

De Duitsers zeggen ‘Frühling’ – Duitsers

De Engelsen zeggen ‘spring’ – Engelsen

De lente is gekomen – Nederlanders

Spring is in the air – Engelsen

Le printemps est là – Fransen

Der Frühling ist gekommen – Duitsers

Als variatie hierop kunt u elk land/elke taal koppelen aan een instrument ter begeleiding, bijvoorbeeld: Nederland – tamboerijn, Fransen – triangel, Duitsers – woodblock, Engelsen –schellenraam. Op elke eerste tel klinkt het instrument.

  • Maak een ritmisch tussenspel met de verschillende ‘lentes’: len-te / le prin-temps / fruh-ling / spring. Speel het twee keer. Dit kan natuurlijk ook als ritmische spreektekst. Een stukje moeilijker is het om deze spreektekst als begeleidend ritme te spelen tijdens het lied.
  • Maak een eigen klankstukje over de lente met behulp van instrumenten. Gebruik daarbij de het tussenspel van de suggestie hierboven. Wat willen de kinderen van de lente laten horen? In welke volgorde? Welke instrumenten gebruiken ze daarbij? Hoe schrijven ze het op of hoe tekenen ze het in afbeeldingen/symbolen?
  • Veel componisten hebben muziek gemaakt over de lente. Bijvoorbeeld Vivaldi met De vier jaargetijden en Stravinsky met Le Sacre du Printemps. Beluister samen eens een dergelijk muziekstuk. Wat gebruikt een componist om de lente uit te beelden? Kun je de lente er goed in horen?
  • Er is bij dit lied ook een begeleiding beschikbaar in een middeleeuws klinkende sfeer. Met deze scherpe orgelbegeleiding klinkt het liedje ineens heel anders! Benoem eventueel de verschillen met de ‘gewone’ versie en onderzoek wat maakt dat het ‘middeleeuws’ klinkt.
  • Laat de kinderen een cd-hoesje ontwerpen voor een lente-cd.

Meer liedjes: