Praxisbulletin bestaat veertig jaar! En wie jarig is, trakteert. Op een festival, dit keer. Met het complete muziekfestival-draaiboek vieren jullie met de hele school jullie eigen muziekfestival én maken jullie een schoollied waaraan iedereen heeft bijgedragen.

Zie je het voor je? Het schoolplein vol kinderen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners. Er wordt gelachen, gedanst en geklapt. Alle kinderen hebben hard gewerkt en mogen nu hun muzikale kwaliteiten laten zien!
Het muziekfestival is een eenvoudig te organiseren feest voor de hele school. De kinderen werken een dag lang aan muziek, zang en dans. En aan het eind van de dag hebben jullie samen een uniek en heel eigen schoollied geschreven!
Muziek draagt bij aan de cognitieve, sociaal-emotionele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Als je zelf niet muzikaal bent en geen ritmegevoel hebt, kan muziekonderwijs geven best spannend zijn. Maar met het draaiboek en de muziekbestanden op praxisbulletin.nl valt dat reuze mee.

Bezig met muziek

Het schoollied vormt de basis van het festival. Gedurende de dag werken de kinderen aan verschillende vaardigheden om het lied straks zo spetterend mogelijk te kunnen presenteren aan het publiek. Alle kinderen gaan aan de slag met zang. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten per groep. In het draaiboek vind je per activiteit voldoende handvatten en er is niet veel voorbereiding nodig.

groep 1-2: dans
groep 3-4: instrumenten
groep 5-6: rap
groep 7-8: body beat

Materiaal

voor groep 1-2: knutselspullen
voor groep 3-4: minimaal vier instrumenten per groep
voor de uitvoering: speakers met aansluiting op een laptop microfoon voor repetitieleider en presentator

Zang

Het refrein van het schoollied zingen alle groepen samen. Dat zal een waanzinnig geluid zijn! Maar dat moet je wel oefenen. Gebruik daarvoor het ingezongen muziekbestand en de powerpointpresentatie met liedtekst voor op het bord.

Dans en instrumenten

Het tweede refrein is een bijzonder deel van het lied. Er wordt natuurlijk uit volle borst gezongen, maar de kinderen uit groep 1 en 2 dansen erbij. Bovendien ondersteunen kinderen uit groep 3 en 4 de zang met percussie-instrumenten.
In de ochtend bedenken de kinderen de begeleiding met instrumenten en de dans. Met de handleiding uit het draaiboek help jij ze op weg. Om het eenvoudig te houden zijn de bewegingen van de dans en de speelmomenten van de instrumenten verbonden met bepaalde woorden uit het refrein.

Rap en body beat

Rap en body beat zijn hippe onderwerpen in de muziekeducatie. Een goede reden om deze toe te voegen aan het lied! Tijdens de bridge van het lied rappen kinderen uit groep 5 en 6, terwijl groep 7 en 8 een body beat uitvoeren. De tekst van de rap wordt door de kinderen zelf bedacht.

Coupletten schrijven

Het fundament van jullie nieuwe schoollied ligt klaar: de muziek is ingespeeld en het refrein is geschreven. Maar om van dit lied júllie schoollied te maken schrijven de kinderen zelf de coupletteksten. Er zijn in totaal 32 coupletregels, die verdeeld worden over alle groepen. Zo kan elke groep een kleine bijdrage leveren.
De teksten kunnen gaan over wat er bijzonder of leuk is aan de groep of waar de groep momenteel aan werkt. Er staan voorbeeldteksten in het draaiboek, zodat je als leerkracht een beeld krijgt van het resultaat. Brainstorm met de groep aan de hand van een woordspin. Hoe voller het bord, hoe beter!
Gebruik de powerpointpresentatie om er een kloppende tekst van te maken. Als je in elk hokje een klankgroep kunt zetten, dan passen jullie regels op de muzikalebegeleiding.

Ook groep 1 en 2 doen hieraan mee! Voor hen is een bijzonder couplet geschreven: een couplet met gaten. Bedenk samen een passend woord voor jullie regels. Help de kinderen eventueel op weg met een vraag. Bijvoorbeeld: Wat doen jullie graag op school?

Gezamenlijke repetitie en uitvoering

Na een productieve ochtend houden de kinderen (en jullie!) natuurlijk gewoon pauze, volgens het rooster. In de middag komen alle onderdelen samen in een gezamenlijke repetitie. De groepen komen bij elkaar in een grote ruimte en één leerkracht neemt de leiding.

Elke groep weet inmiddels precies wanneer er ingezet moet worden, maar het samen uitvoeren is wennen en ook het podium is best spannend. Neem daarom de tijd. Na een paar keer oefenen komt het moment om het lied te presenteren.
Het belooft een groot feest te worden! De presentator opent het festival en stelt de artiesten voor aan het publiek. En dan begint het. Het hele plein vult zich met muzikale energie. Uit steeds een andere hoek komt geluid. Kinderen genieten en doen hun best. Hopelijk hebben alle kinderen een onvergetelijke dag en vooral een onvergetelijk lied dat hen altijd aan hun schooltijd zal herinneren.

Janne Schreuder, Tamar Spierenburg en Lars van der Meer zijn alle drie docent muziek. Zij schreven de afgelopen jaren de liedjes op de achterkant van Praxisbulletin. Jonne is docent muziek in de onderbouw van een school voor voortgezet onderwijs en werkt daarnaast als zangeres en drummer. Tamar is zangeres, performance artist, artistiek leider en componist. Lars werkt als producent en componist.

Download het hele artikel met tips

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Downloads

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Muziek

Klik op de naam van het nummer om het af te spelen.
Om te downloaden klik je met de rechtermuisknop op de titel. Kies dan voor link opslaan als of download gekoppelde bestand.