‘Waar had ik die handige link opgeschreven? In mijn agenda? In mijn notitieboekje? Of thuis in de computer?’ Geen nood, want met een YURLS-website kunt u al uw links handig ordenen. Bovendien zijn duizenden leerkrachten u voorgegaan, waardoor een schat aan informatie op een overzichtelijke manier is gebundeld.

Ontstaan

Lees ook de uitbreiding

Bij dit artikel hoort een online uitbreiding.

YOUR URLS
Leerkracht Sipke Kloosterman is de grondlegger van het online netwerk YURLS (Your URLS): een verzameling webpagina’s, gericht op het onderwijs. Kloosterman verzamelde tien jaar lang educatieve links. Eerst op een A4’tje en later op de website internetwijzer-bao.nl. Met een klein budget en zonder subsidies lanceerde hij YURLS in februari 2006. Inmiddels zijn er meer dan twintigduizend accounts aangemaakt en trekt de website dagelijks tienduizenden bezoekers.

EIGEN PAGINA
Dankzij de YURLS-pagina’s wordt versnipperde kennis gebundeld en toegankelijk gemaakt voor heel onderwijzend Nederland. Het principe is simpel: leerkrachten en leerlingen kunnen via een gratis account een eigen pagina aanmaken en plaatsen hier vervolgens links, agenda’s, gadgets, news feeds (nieuwsverstrekking door gebruikers, waarvan de inhoud regelmatig wordt bijgewerkt) en nog veel meer op. De pagina kan een pagina voor de groep zijn, een leerkrachtenpagina of een site over een specifiek onderwerp.

PERSOONLIJK OVERZICHT
‘Het beste overzicht is een persoonlijk overzicht,’ meent Kloosterman. ‘Een overzicht, dat de leerkracht zelf samenstelt. Op YURLS kun je jouw favorieten op internet verzamelen en ordenen, waarbij je op een eenvoudige wijze materiaal van andere YURLS-pagina’s kunt toevoegen aan jouw pagina.’

EENVOUD EN NUT
Het nut van YURLS ontdekte ik twee jaar geleden, toen ik een pagina voor groep 5 aanmaakte. Ik plaatste hier de klassenagenda op en oefeningen voor thuis. Kinderen en ouders vonden al snel hun weg naar de site.
Vervolgens probeerde ik mijn collega’s op school te overtuigen van de eenvoud en het nut van YURLS. Ze reageerden enthousiast, maar stelden natuurlijk de onvermijdelijke vraag: ‘Kan ik dit ook?’ Het antwoord luidde: ‘Ja!’
Iedereen kan een YURLS-pagina aanmaken. Een hardnekkige digibeet heeft misschien een klein zetje van een collega nodig, maar binnen een paar muisklikken kan uw eigen pagina een feit zijn. Bovendien kunt u ervoor kiezen om de pagina’s op «niet openbaar» te zetten. Dat betekent, dat alleen ú de pagina’s kunt zien en rustig kunt oefenen.

Gebruik

VERZAMELEN EN ORDENEN
Sipke Kloosterman denkt dat de «sneeuwbal voort blijft rollen»: ‘Elke dag melden zich veel nieuwe gebruikers aan. Gebruikers maken zelf reclame, door ervaringen te delen met collega’s. De komst van het digitale schoolbord heeft de groei versneld. YURLS is het ideale middel (tool) om materiaal voor het digibord te verzamelen en te ordenen.’

Internetopdrachten

Maar niet alleen voor het verzamelen wordt YURLS gebruikt. Ook wordt het gebruikt om internetopdrachten te plaatsen. Leerkracht Jack Nowee heeft honderden zogenoemde webjes en webpaden gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op deze pagina’s staan links en een vragenformulier, waar de kinderen zelf mee aan de slag kunnen.
Nota bene. Zie in dit verband ook het artikel van Jack Nowee, Webjes & weetjes, dat is opgenomen in Praxisbulletin, 26ste jaargang, nummer 2 (oktober 2008).

Meer mogelijkheden

Onlangs is een nieuwe YURLS-versie gelanceerd. Dat betekent: een frissere opmaak en meer mogelijkheden voor de gebruiker. Zo kan een directe link worden aangemaakt vanaf een Teleblik-filmpje. Kloosterman heeft meer plannen, maar houdt die nog even voor zich: ‘De verwachting is, dat steeds meer aanbieders van materialen de handige «voeg-toe-aan-yurls-icoontjes» zullen toevoegen aan hun websites. Hun websites worden daarmee aantrekkelijker voor de vele YURLS-gebruikers.’
Hiernaast is (als voorbeeld) het paspoort opgenomen van een YURLS-gebruiker (Linda Humme). Op praxisbulletin.nl treft u nóg drie paspoorten aan, waaronder dat van Jack Nowee.

Tot slot

Bent u ook overtuigd geraakt van het nut van YURLS? Bezoek dan de website van het Praxisbulletin voor alle praktische informatie. En ga het dan gewoon eens proberen!

Succes!

24df7049-aef1-4019-9de6-e58b3b6d4744_yurlsPaspoort
WAARVOOR GEBRUIK IK YURLS?
Ik ben een YURLS-pagina gestart om al mijn favoriete websites die ik gebruik in groep 6 te ordenen. Ik had zo veel pagina’s verzameld, dat ik tijdens het lesgeven lang moest zoeken in mijn Favorieten naar de juiste website.
Startpagina’s
Zo maakte ik startpagina’s op vakgebied en op thema. Ik kwam er achter, dat je op je pagina ook plaatjes kon invoegen en die vervolgens kon linken naar een webpagina. In de klas is dat erg handig. Je herkent een plaatje gemakkelijk, dus een website kun je snel oproepen en gebruiken.
Oefenmateriaal
Al snel kwam ik er achter, dat leerlingen ook op YURLS zaten. Vandaar dat er nu ook oefenmateriaal te vinden is op mijn YURLS. Een filmpje, dat in de klas is getoond, kunnen de kinderen thuis nóg eens bekijken. Ook zijn er voor de kinderen diverse oefeningen te vinden, die ze op school en ook thuis kunnen doen.
Agenda
De mogelijkheid om een agenda te plaatsen, was een oplossing voor veel ouders. Kinderen schrijven namelijk niet altijd hun huiswerk op. En door de agenda kunnen ouders het huiswerk via de site zien, zodat ze dus altijd op de hoogte zijn van wat de kinderen thuis moeten maken of leren. Ook belangrijke mededelingen zijn snel geplaatst.
Extra opdrachten
Ik ben nu zelfs nog een stapje verder gegaan, door extra opdrachten voor kinderen op vakgebied te maken. De kinderen krijgen een papieren werkblad. En de links en de tips staan dan online.

Tips voor de beginner
– Kijk eerst eens welke pagina’s er al zijn.
– Snuffel rond en maak een plan. (Welk doel heb je met de pagina? En wat heb je nodig?)
– Kopieer (via het blauwe icoontje) ook links van bestaande pagina’s naar jouw
YURLS-pagina.
– Houd je pagina actueel en loop je links regelmatig na.