Waarom zijn zoveel mensen bang voor spinnen? Als je wat meer weet over deze nuttige diertjes blijkt hoe onnodig die angst is en hoe boeiend de spin is.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel

Antwoorden bij het doeblad

1. Meerdere antwoorden mogelijk.
De webben van kruisspinnen zijn op allerlei plaatsen te vinden. Ze hangen vaak tussen planten en struiken, maar ook in hoeken van ramen, bouwsels in tuinen en dergelijke.
Beide antwoorden zijn mogelijk.
De webben worden vaak gemaakt op plaatsen waar veel diertjes langs komen. Dit zijn dus goede plekken voor een web.
2. Het web heeft duidelijk de vorm van een wiel, inclusief spaken en een naaf.
Het web kan een lijst van drie of vier draden hebben. Twee draden komt niet voor.
3. De draden van het ronde web zitten in het midden dichter op elkaar dan aan de
buitenkant.
4. De antwoorden zijn afhankelijk van de situatie ter plaatse.
5. Een kruisspin heeft op haar achterlijf een opvallend, witgekleurd kruis.
Het lijf van de spin bestaat uit twee delen.
Ze heeft acht poten.
De poten zitten aan het voorste deel van haar lijf.
De poten zijn ( licht) behaard.
6. De spin zit met de kop omlaag in het web.
Een oud bijgeloof is dat een spin met de kop omlaag in het web zit omdat ze anders stikt. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een spin het snelst bij een prooi komt als zij met de kop omlaag in het web zit. Dat komt omdat grotere prooien vaak onder in het web terecht komen.
7. Het tekenen van het web is een goede oefening in nauwkeurig waarnemen.

Lessuggesties

 

Spin in de klas
De buitenactiviteit met het doe- en werkblad zal ongetwijfeld heel wat vragen oproepen. Het zijn vragen die een spin zelf het beste kan beantwoorden. Het loont dan ook de moeite om een week of twee een spin te houden in de klas in een ruime glazen of plastic bak.

Natuurlijk moet u de bak afdekken. Het eenvoudigst gaat dat met een stuk vitrage
dat u met elastiek over de bak spant. Richt de bak op natuurlijke wijze in met op de bodem een laagje aarde met daarop wat gevallen blad. Verder mogen een ondiep bakje of dekseltje met water en een vertakt takje dat schuin in de bak staat niet ontbreken.

Nadat u de bak samen met de kinderen hebt ingericht, vangt u of een van de kinderen met een jampot of netje een kruisspin. Zit de spin eenmaal in de bak, dan zal het niet lang duren voor zij een web begint te weven. Een hoogtepunt dat u alle aandacht moet geven, want het is een fascinerend staaltje bouwkunst.

Wilt u de kinderen laten ontdekken hoe een spin een prooi vangt, vang dan een paar
levende vliegen die u in de bak loslaat.

Het is belangrijk het water in de bak regelmatig te verversen en twee keer in de week de aarde met een plantenspuit te bevochtigen. Als u het web daarbij ook licht bespuit, is het extra goed zichtbaar.

Na ongeveer twee weken hebben de kinderen deze natuurbelevingsactiviteit optimaal kunnen meemaken en geeft u de spin haar vrijheid terug.

 

Boeken en websites

Website
Via de beeldbank van Schooltv.nl zijn diverse filmpjes te vinden over spinnen. U vindt daar onder meer een drietal korte clips waarin te zien is hoe een kruisspin een web weeft en hoe zij met een prooi omgaat.

Boeken
– In het boek “Waarom de koolmees een stropdas draagt” van Els Baars (Knnv, 2011) is onder meer de christelijke legende ā€˜Hoe de kruisspin haar kruis kreegā€™ opgenomen.
– Een prentenboek met mooie, kleurrijke illustraties: “De spin die het te druk had”, Eric Carle & Martine Schaap, Gottmer 1994
– Twee boeken met veel verrijkend fotomateriaal:
“Een spin als huisgenoot”, Bryan Goethals, Tirion Natuur 2003
“Op spinnensafari”, Koen van Keer, Manteau 2008