Veel vogels kunnen bij flinke vorst niet zonder onze hulp. Door de kinderen in te schakelen bij directe hulpverlening, leert u ze ergens verantwoordelijk voor te zijn en oog te krijgen voor de natuur.
Bestanden
Klik op de naam van het bestand om het te openen.
Artikel
Een voederplank maken
Een goede maat voor een voederplank is 40 x 60 centimeter. Spijker rondom de plank een rand latjes van zoān 2 centimeter in het vierkant. Laat de latjes aan de hoeken niet helemaal aansluiten, zodat regenwater door de openingen kan weglopen. De latjes voorkomen het wegwaaien van voer.
Het is belangrijk dat de plank ver genoeg boven de grond staat. Een hoogte van ongeveer 1.70 meter voldoet uitstekend. Zo voorkomt u dat katten op de plank kunnen springen. Misschien is een dergelijke hoogte voor sommige kinderen lastig, maar daar vinden ze wel een oplossing voor! De plank kan op een paal worden bevestigd die we zoān halve meter diep in de grond slaan. Willen we een verplaatsbare plank, dan maken we onder aan de paal een driepoot. Voor meer stevigheid kunnen we onder de plank en tussen de poten nog een paar latjes spijkeren. Berg de plank zo mogelijk na de winter op. Op deze manier hebt u er jaren plezier van.
Vetbollen maken
Gebruik om goede vetbollen te krijgen op 1 kilo (frituur)vet 750 gram vulling ( strooivoer voor vogels, eventueel wat extra zonnebloempitten en een handvol krenten)
– Smelt het vet lobbig en roer de vulling er goed doorheen. Zo voorkomt u dat alle vulling direct naar beneden zakt.
– Giet de brij in vormpjes (bekertjes, kopjes, en dergelijke). Giet hoge bekers maar halfvol, anders worden de vetbollen te zwaar.
– Hang een stuk dubbelgevouwen en in elkaar gedraaid stuk dun ijzerdraad in het vet als dat begint te stollen. Een stevige katoenen draad met onderaan een paperclip kan ook.
– Als de vetbollen hard zijn, haalt u ze eenvoudig uit de vormpjes door deze even in warm water te hangen.
Ā Werk- en doeblad
Als de voederplank vanuit de klas goed kan worden bekeken, kunnen de kinderen dit doeblad binnen gebruiken en invullen. Zorg voor drinkwater en allerlei soorten voer op en om de voederplank. Het is leuk om het doeblad meerdere keren, op verschillende tijden en onder verschillende weersomstandigheden, te gebruiken. Zo zullen de kinderen ontdekken wat de invloed van het weer op het bezoek aan de voederplank is. Bij dit type doeblad zijn geen standaardantwoorden te geven. Dat maakt het onderzoek alleen maar boeiender.
Het doeblad kunt u hierboven downloaden door op de naam van het bestand te klikken.