In deze internetuitbreiding suggesties voor de onderbouw, suggesties voor de bovenbouw en een voorbeeldkaart voor kleuters.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Inleiding

Deze internetuitbreiding hoort bij het artikel “Verjaardagspuzzeltocht” van Petra Moerkens in het Praxisbulletin Themaboek ‘Feest!’ In deze internetuitbreiding suggesties voor de onderbouw, suggesties voor de bovenbouw en een voorbeeldkaart voor kleuters.

Suggesties voor de onderbouw

– De jongste kinderen krijgen elk (of per groepje) een ‘afstreepblad’, met allerlei figuurtjes erop.
Verspreid door de school hangen kaarten, met daarop een van die figuurtjes (bijvoorbeeld een zeshoek). Dat figuurtje is omcirkeld. En dat betekent, dat de kinderen dit figuurtje op hun ‘afstreepblad’ moeten afstrepen. Bovendien staat er op die kaart:
– een afbeelding van de actuele locatie (dus waar de kinderen nu zijn; bijvoorbeeld: het klimrek);
– en een pijl, met daarachter een afbeelding van de plaats, waar de volgende kaart zich bevindt (dus waar de kinderen vervolgens naartoe moeten; bijvoorbeeld: de poppenhoek).
– Als de kinderen alle gevonden figuurtjes op hun ‘afstreepblad’ hebben doorgestreept, houden ze één figuurtje over. De vraag is dan natuurlijk of ze het juiste figuurtje hebben overgehouden! (Bij een verjaardagspuzzeltocht met 12 opdrachten moeten er dus 13 figuurtjes op het ‘afstreepblad’ van de kleuters staan!)
– Uiteraard begint elk groepje bij een andere kaart. Als kinderen bij hun beginkaart terug zijn, dan weten ze, dat ze kunnen stoppen met zoeken.
– Laat de kinderen in kleine groepjes – onder begeleiding van bijvoorbeeld een ouder kind (uit de bovenbouw) – de zoektocht maken.

Suggesties voor de bovenbouw

– Voor de hoogste groepen kan het werken met letters en zoekwoorden als kinderachtig worden ervaren. Voor deze doelgroep kunnen dan meer uitdagende opgaven (zoals puzzels, raadsels en rebussen) worden gebruikt. Dat is aansprekender voor deze leeftijdsgroep.
– En ook het zoekgebied zou voor de bovenbouw eventueel kunnen worden uitgebreid.