Het artikel in het Praxisbulletin beschrijft een schoolbreed kersttoneelstuk in al zijn facetten. Uitgangspunt is het verhaal De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry. Samen met de kleine prins gaan u in dit kersttheater op reis. Spelers en publiek volgen hem langs vreemde planeten, met nóg vreemdere bewoners. Steeds is de prins op zoek naar een veilige planeet, waar zijn bloem – een roos – zonder gevaar zichzelf kan zijn.
In deze internetuitbreiding vindt u praktische tips en suggesties, het hele kersttheaterstuk in werkschema, uitgewerkte planeetideeën per groep, de spreekteksten van begin-, eind- en tussenstukjes, kersttheaterpresentatie (PowerPoint-presentatie) en van de liedjes de notatie, de tekst, een gezongen versie en een meezingversie.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Uitbreidingen

Praktische tips en suggesties

Podiumopbouw

Als in uw zaal een groot podium ontbreekt, is deze suggestie misschien iets voor u: leen of huur kratten bij een veiling of brouwerij. Zet ze in lange rijen op stapels, die zo hoog zijn als u het podium wilt hebben. Laat tussen twee stapels kratten niet meer dan een meter afstand.
Misschien wil een vriendelijke aannemer u wel balken en vloerplaten lenen. Ze kunnen na afloop weer onbeschadigd teruggegeven worden, afgezien van enkele schroefgaatjes.
Leg lange planken of balken over de rijen kratten. Over deze balken komen grote vloerplaten van 122 × 244 cm, die een veer en een groef hebben en dus in elkaar geschoven kunnen worden. Schroef de platen vast op de onderliggende balken.
Zo ontstaat een stevige, vlakke, houten vloer waarop veel mensen kunnen staan. Deze constructie is getest met een zangkoor van meer dan 80 leden.
Op dezelfde manier maakt u van kratten zowel links als rechts een trap, zodat het opkomen en afgaan vergemakkelijkt wordt. Zorg dat de trappen onlosmakelijk verbonden zijn aan het podium.

In bouwmarkten zijn voor weinig geld stevige standaards met bouwlampen erop te koop. Als u bovenop zo’n mast een stalen of houten dwarsbalk monteert, kunt u minstens vier spots kwijt. U hebt er wel vier lange verlengsnoeren voor nodig, als u tenminste de spots onafhankelijk van elkaar wilt bedienen.

Het vliegtuig – groot en klein

Groot

Het vliegtuig moet permanent in beeld zijn. Het kan gemaakt worden van een kast uit het kleuter-speellokaal met daarop overdwars een aluminium ladder. Als u het geheel omwindt met wit doek, waarop u eventueel wat letters en cijfers schildert, is de suggestie van een vliegtuig snel gemaakt. Aan de voorkant wordt draaibaar een grote propeller van triplex of karton bevestigd. Links en rechts een autowiel met band ertegenaan zetten versterkt het beeld. Zorg dat tijdens het spel van de piloten het vliegtuig goed belicht wordt (van onderaf is spectaculair) en dat het licht gedimd wordt tijdens de groepsoptredens.
Indien mogelijk, is het vliegtuig bedekt met zwarte doeken, die aan het eind van de dans door de dansers verwijderd worden. De piloten blijven tot hun opkomst achter het vliegtuig.
Zet het vliegtuig uiterst links of rechts neer; het speelt niet mee in de planeetverhalen van de prins.
Verder blijft het podium sober. De hele achtergrond kan het best met zwarte doeken zwart gemaakt worden. Denk bv. aan goedkope voeringstof aan de meter, opgehangen aan een strakke lijn langs de achterwand.

Klein

Als de zaal hoog en lang genoeg is, kan diagonaal van hoog-achter tot laag-voor een ijzerdraad worden gespannen die eindigt boven het grote vliegtuig. Maak van karton een vliegtuig van ongeveer een meter spanwijdte met twee katrollen erbovenop. Breng onderop een rood flitsend fietslampje aan. Aan het begin van de voorstelling komt dit vliegtuigje van boven naar beneden langs de draad aanrollen/vliegen, waarna het verdwijnt achter het grote vliegtuig. Het is leuk als daarbij motorgeluid is te horen dat af en toe hapert.

Techniek

Veel in dit kersttheater is afhankelijk van de techniek!

Beamer

Op een scherm of een muur van de zaal, liefst boven het toneel, wordt het publiek meegenomen de voorstelling in. Geen geritsel met programmaboekjes! De presentatie staat op een laptop en is vooraf zeer goed gecontroleerd op mogelijke onduidelijkheden of stijlfouten. Het is het visitekaartje van de voorstelling!

Muziek

Ook de muziek kan op een laptop gezet worden, die verbonden is met de zaalversterker. Het kan niet dezelfde laptop zijn als die van de presentatie! Ook hier geldt: check alles van tevoren, ook of hij tot het eind toe goed blijft lopen. Werken met een cd-speler kan ook, maar als daar een keer stevig tegenaan gestoten wordt…

Licht

Het mooist is het als er een aantal spots beschikbaar zijn. En misschien zelfs een volgspot, zodat verschillende delen van het podium uitgelicht of juist verduisterd kunnen worden. De lichtregeling moet een plekje vinden bij de laptops en de knoppen van de zaalversterking.

Microfoons

Natuurlijk zijn draadloze headsets het mooist, maar ook de handmicrofoons zijn makkelijk, vooral wanneer veel gewisseld moet worden. Probeer het gebruik van microfoons zoveel mogelijk te vermijden, met andere woorden: probeer het thema van de spelende groep meer uit te beelden dan te zeggen. Neem bv. de zingende groep van tevoren op, en laat hen zichzelf playbacken tijdens de voorstelling: verstaanbaar en toch spontaan! Kijk eens of er in uw omgeving geluidsstudio’s zijn die de zaalversterking voor hun rekening willen nemen; dat kost wat, maar een grote zorg wordt dan van de leerkrachten overgenomen.

Special effects

Vaak kan met heel weinig heel veel bereikt worden. Overweeg de aanschaf of huur van een rookmachine: als de piloten aan het repareren zijn, is het natuurlijk prachtig als af en toe een grote rookwolk ontsnapt! De toneelrook trekt snel weg, prikt niet in de ogen en is licht geparfumeerd. Ook een bellenblaasmachine kan prachtige effecten opleveren, zeker als de belletjes mooi belicht worden. De waterplaneet is hier erg geschikt voor. Beide machines zijn via lange snoeren op afstand te bedienen.
Het kleine vliegtuig aan de draad is een kort, maar opvallend special effect!
Het veiligst wordt deze techniek samengebracht in één “zenuwcentrum”, halverwege de zaal midden tussen het publiek. De techniekcoördinator heeft zo alles in eigen hand, of regisseert de mensen die aan de verschillende knoppen zitten.

Uitnodiging

In maand- of weekbrieven wordt dit kersttheater natuurlijk ruim van tevoren aangekondigd, maar een week voor de voorstelling gaat er een speciale uitnodiging met de kinderen mee. Probeer die zo te maken dat zij zelf een en ander kunnen inkleuren, zodat het een persoonlijk iets wordt.
Verklap in de uitnodiging niet te veel van het verhaal, maar wel iets. De inleiding van het bladartikel zou erin kunnen staan: probeer te intrigeren, wees geheimzinnig/uitnodigend!

Filmploeg/fotoploeg

Hoe vult u de tijd vóór de voorstelling? Een zaal vol wachtende mensen kunt u iets te doen geven. Als u in de weken voor het kersttheater enkele kinderen met een video- of fotocamera op pad stuurt langs alle oefende groepen, hebt u een prachtige film of fotoreportage die vooraf op de beamer kan worden getoond. Het publiek heeft dan afleiding en wordt ongemerkt al een beetje in het komende verhaal betrokken. Ook de kinderen in de zaal, die misschien stijf staan van de zenuwen, worden op deze manier handig afgeleid. Laat ook alvast de instrumentale begeleiding horen van de liedjes.

De zaal

Is de schoolaula wel geschikt om alle kinderen en ouders te bergen? Misschien kunt u eens rondkijken of de plaatselijke kerk of sporthal te huur is.

Tenslotte

Is alles goed geslaagd? Bedenk dan dat deze opzet oneindig te kopiëren is naar andere verhalen dan De Kleine Prins.
Zoek prentenboeken waarin een lange reis voorkomt, bv.:

– Tim en de engel van de klok door Andrew Matthews (uitg. Christofoor, Zeist 1995); niet meer leverbaar, maar wel in bibliotheken en tweedehands op internet;
– Het licht van Lumina door Duhoux-Rueb-Feld (als cd verkrijgbaar bij uitg. SGO;
– Het mooiste geschenk door Susan Summers (uitg. De Vier Windstreken, 2002);
– het prachtige verhaal De Gelukkige Prins door Oscar Wilde (uitg. Christofoor, 1994, verkrijgbaar bij Selexyz).

Werkschema

Open het werkschema door op de link in de lijst hierboven te klikken. U kunt het Word-bestand vervolgens afdrukken en/of opslaan op uw computer (waarna u het aan uw eigen situatie kunt aanpassen).

Planeetideeën per groep

Na de start van het rodedraadverhaal van het vliegtuig, de piloten en de prins gaan de groepen van start. Na elk groepsoptreden wordt het verbindingslied ingezet. In die tijd vertrekt de groep die klaar is, aan de ene kant van het podium; de volgende groep komt aan de andere kant op en gaat klaarstaan. Het verbindingslied is op de wijs van ‘Jingle bells’. Het bekendste gedeelte: Jingle bells, jingle bells, jingle all the way…, is het refrein, dat dus steeds dezelfde tekst bevat. Voor elke groep is in het schema hieronder het tweede tekstgedeelte opgenomen. Dit gaat op de wijs van het couplet van ‘Jingle bells’: Dashing through the snow, in a one horse open sleigh…. Na dit couplet steeds weer afsluiten met het refrein. Van de opzet per groep is slechts de basis weergegeven: danspasjes, toneeltekstjes bedenkt u zelf, eventueel met de kinderen.

planeet uitwerking
onderbouwgroep:
Waterplaneet

thema:
Water – te weinig is niet goed, maar te veel ook niet!

‘Aqua’, liedje 1 van de cd Water van NOVIB:

Water, water, zuiver water
de wereld valt of staat met water,
licht en donker, vroeger later,
alles is ontstaan uit water.

De groep beeldt door pantomime of dans een waterige omgeving uit. Een bellenblaasmachine geeft hierbij een mooi effect. Water is goed voor de bloem, maar dit is echt te veel!

Verbindingsliedcouplet:

Water overal, goed voor mens en dier,
maar er is te veel, te veel water hier.
Water voor mijn bloem, nodig voor de groei,
maar overal waar ‘te’ voor staat, is meestal geen plezier.

onderbouwgroep:
Spiegelplaneet

 

thema:
Als je voor de spiegel staat, zie je alleen jezelf, niemand anders, of die ander moet al achter je staan. En dat spiegelbeeld, heeft dat nog een eigen wil?Een planeet vol ijdeltuiten. Hier kan mooi een spiegeldans worden uitgevoerd. Kinderen staan tegenover elkaar en maken precies dezelfde bewegingen. Als het spiegelbeeld iets anders wil, mag dat niet.
Het liedje ‘Voor mij is geluk’ (cd Zitten of opstaan, deel 2 nr. 5, uitg. SGO) begeleidt de dans. Ook hier vindt de prins geen ruimte voor zijn bloem: hier mag je niet jezelf zijn.

Verbindingsliedcouplet:

IJdeltuiten hier, ijdeltuiten daar.
Kijken naar zichzelf, niet meer naar elkaar.
Voelen zich alleen, zo gaat alles stuk.
Mensen groeien bovenal van liefde en geluk.onderbouwgroep:
Feestplaneet:

thema:
Mag de bloem mee naar het feest?

De kinderen zijn geheel gekleed voor een groot feest. Ze flaneren over het podium. Mag de prins wel meedoen, of zijn zijn kleren niet gepast? En wat moet hij met die bloem?

Liedje op de wijs van ‘If I were a rich man’ uit de musical Fiddler on the roof / Anatevka. Karaokeversie van dit lied zoeken of maken; eventueel een dwarsfluitboek met cd (bv. van uitg. Haske) kopen waarop dit nummer staat. Dan hebt u een prachtige instrumentale versie.

Liedtekst:

Samen naar een feestje, tralala!
Allebei heel netjes in het pak,
als je naar een feestje gaat!
Mooie, lange jurken, tralala!
Lintjes, randjes, rode nagellak,
als je naar een feestje gaat!

Mooie, strakke pakken, tralala!
Jasje, dasje, en veel geld op zak
als je naar een feestje gaat!
Samen naar een feestje, tralala!
Allebei heel netjes in het pak,
jurk en jasje, alles lekker strak ,
haren netjes en op je gemak…
als je naar een feestje gaat!

Verbindingsliedcouplet:

Wie komt op ons feest? Wie is welkom hier?
Wie mag binnengaan? Wie maakt hier plezier?
Ben je goed gekleed, ben je niet alleen,
heb je mooie haren, nou, dan doe je lekker mee!

onderbouwgroep:
Vriendschapsplaneet

 

thema:
Wat veel vriendjes op deze planeet! Kom daar maar eens tussen als kwetsbaar bloemetje…

Een musketierballet op muziek van ‘De drie musketiers’. Zie de musical- cd De Drie Musketiers. Het is nodig een karaokeversie hiervan te vinden of te maken. Op internet zijn verschillende gratis voice-killers te vinden. U kunt ook een dwarsfluitboek met cd (bv. bij uitg. Haske) kopen waar dit nummer op staat; dan hebt u een prachtige instrumentale versie.

Liedtekst:

Eén voor allen, allen voor één,
je bent nooit alleen als je vrienden hebt!
Eén voor allen, allen voor één,
je hoort erbij als je vriendinnen hebt.

Zij en zij schouder aan schouder,
slaan ons erdoorheen.
Zij en zij schouder aan schouder,
één voor allen, allen voor één,
en allen voor één
!

Wij zijn vrienden voor het leven,
wij zijn vrienden elke dag.
Wij zijn echte hartsvriendinnen
waar echt niemand tussenin mag!
Samen klinken onze namen,
want we horen echt bij elkaar!
Niemand anders mag bij ons horen,
iemand anders vinden wij raar!
Samen klinken onze namen,
want we horen echt bij elkaar!
Niemand anders mag bij ons horen,
iemand anders vinden wij raar!

Verbindingsliedcouplet:

Vriendschap is zo mooi, vriendschap is zo fijn.
Dat wil iedereen: iemands vriendje zijn!
Laat dus niemand staan, niemand wil alleen,
niemand wil graag achterblijven, iedereen mag mee!

middenbouwgroep:
Krachtplaneet

 

thema:
Zullen deze krachtpatsers hun spierkracht inzetten
voor een kwetsbare bloem?Met een stoere dans op stevige, stampende muziek laat deze groep hun spieren zien. Maar ze zijn veel te sterk voor de weerloze bloem.
Cd Children – remix van Robert Miles.

Verbindingsliedcouplet:

Krachtig zijn is fijn, spieren stoer en sterk,
kunnen heel wat aan, stevig aan het werk !
Zet je krachten in voor wie zwakker is
Juist als je heel sterk bent,
kun je niet worden gemist !middenbouwgroep:
Verliefdheidsplaneet

thema:
Als je zó verliefd bent, zie je dan nog wel een ander staan?

Op de ‘Schaatsenrijderswals’ van Emile Waldteufel dansen de kinderen een verliefdheidsdans: in paartjes zweven ze over de dansvloer. In het midden van hun rondedans wordt een groot hart rechtop gezet. Aan het hart worden briefjes van de stelletjes geplakt.

Verbindingsliedcouplet:

O, wat ben je mooi!
O, wat ben je lief!

Vlinders in mijn buik
van mijn hartendief!
Kom, wij laten zien
hoe heerlijk het kan zijn.

Iedereen mag meegenieten,
want verliefd is fijn!

bovenbouwgroep:
Dierenplaneet

 

thema:
Het ene dier eet het andere op, dat is nu eenmaal zo. Is dit een goede plek voor de bloem?Deze groep heeft maskers gemaakt van allerlei dieren. Kuddedieren en huisdieren dansen blij met elkaar. Dan komen ineens de roofdieren en de dans krijgt een heel ander karakter. Wie jaagt de roofdieren weg? De prins? Iemand anders?
Duidelijk is dat op deze planeet de bloem geen kans heeft: Ze kan vertrapt worden door de roofdieren, maar ook opgegeten worden door een koe of een geit.
Dit pantomimespel kan worden ondersteund door een keuze uit Carnaval des animaux van Saint-Saëns.

Verbindingsliedcouplet:

In het dierenrijk
is geen dier gelijk:

oor of slurf of poot,
wit, gestreept of rood!

In het dierenrijk
is niet álles top:

voor je weg kan piepen,
eet de één de ander op!
bovenbouwgroep:
Zakenplaneet

thema:
Altijd maar druk: niet goed voor je hart, en aan een ander kom je al helemaal niet toe.

Pantomime. Op het liedje ‘Opzij, opzij, opzij’ van Herman van Veen wordt een heel druk verhaal uitgebeeld. Ook als de prins vragen wil stellen, gaat steeds de telefoon of moet er nodig iets in de agenda genoteerd worden. Geen aandacht voor de prins of zijn bloem.

Verbindingsliedcouplet:

Werken op kantoor,
werken voor je baas,
werken voor je geld:
altijd heb je haast.

Neem eens even rust,
kijk eens naar elkaar.

Als je nu wat rustig doet,
dan is het morgen klaar!

Het goede doelVia de beamer is een filmpje of presentatie te zien van het doel waarvoor de deurcollecte is. Te denken valt aan Kika, Warchild of Unicef. Het is ook mogelijk een groep iets te laten doen met een thema dat aangereikt wordt door het goede doel.Slot van de rode draadGroep 8 zingt het lied: ‘Alles van waarde is kwetsbaar’.
De prins heeft gevonden wat hij zocht.
Interview met Ghandi, Martin Luther King en moeder Theresa.
Scholen die het christelijke verhaal willen volgen, interviewen hier bv. Maria, Jozef, de drie wijzen/koningen, een paar herders, een engel, enz.Lied ‘Wij zijn de wereld’ Het lied wordt door alle kinderen gezongen, eventueel met led-waxinelichtjes in de hand. Groep 8 zingt op het podium de “brug” van het lied: Aarde, jij mooie blauwe bal…

 

De spreekteksten van begin-, eind- en tussenstukjes

rol tekst
piloot 3: Ik heb het al bij het vertrek gezegd: dit is een vliegende doodskist!
piloot 2: Nou ja! We zijn toch niet dood?
piloot 1: Even wachten maar: we zijn in het midden van de Sahara-woestijn, we hebben voor drie dagen eten en drinken bij ons, en de radio doet het niet meer.
piloot 3: Ja, maar ik ben er ook nog!
piloot 2: Jij? Hoezo?
piloot 3: Nou, ik ben toevallig de beste monteur van de wereld…
piloot 1: Ahum!
piloot 3: Ja, en dat motortje heb ik zó weer aan de praat, mark my words!
piloot 2: Mark wie, zeg je?
piloot 3: Mark my words! Let op mijn woorden!
piloot 1: Oké, dat doen we. Zeg maar wat…
piloot 3: Ik repareer die motor in recordtijd!
piloot 2: Nou, ik moet nog zien dat je dat….
prins: Hallo!
piloot 1: Hallo? Wie ben jij? Waar kom je vandaan?
prins: Ik ben de prins van planetoïde 325, daar, links van Venus, en dit is mijn bloem.
piloot 2: Hoe – hoe doe je dat dan, zomaar hier komen?
prins: Hoe doen jullie dat, zomaar hier zijn?
piloot 2: Nou, ons vliegtuig heeft motorpech…
piloot 3: …maar niet lang meer!
piloot 2: …en daarom moesten we hier landen.
prins: Nou, en ik ben op ruimtereis langs alle planeten, op zoek naar bescherming.
piloot 1: Bescherming? Tegen wie? Tegen wat?
prins: Tegen opgegeten worden!
piloot 2: Wie zou jou nou op willen eten…
prins: Nee, mijn bloem. Op mijn planeet woont een heel lief schaap, maar dat ziet het verschil niet tussen een plukje gras en een bloem: ze vreet alles op.
piloot 1: Kun je haar dan niet een muilkorfje voor doen?
prins: Een muilkorf?
piloot 2: Ja, zo’n ding om de bek heen, dan kan ze niet meer bijten.
prins: Ja hallo, dan kan ze toch ook geen gras meer eten? Ik ben op zoek naar echte bescherming.
piloot 3: Ik heb het! Ik heb het! Kijk, we doen gewoon hier dit schroefje wat losser en deze hendel goed vast, deze draadjes tegen elkaar en starten maar…(Een grote rookwolk ontsnapt, maar verder gebeurt er niets.)
piloot 1: De beste monteur ter wereld, ja ja…
prins: Wereld, heet het hier wereld?
piloot 2: Ja, of aarde, dat mag ook. Waar zocht jij nou naar, zei je?
prins: Naar bescherming voor mijn plant. Ze is waardevol en heel kwetsbaar!
piloot 1: Tja, álles van waarde is kwetsbaar…
piloot 2: Is de aarde de eerste planeet die je bezoekt?
prins: O nee, ik ben ook op de Waterplaneet geweest.
Waterplaneet
piloot 1: Dus dat was ook niks.
prins: Nee, dat schoot niet op.
piloot 3: Hee, kijk eens! Ik denk dat ik het heb! Gewoon met de hand starten! (Hij trekt aan de propeller. Een blad breekt af.) O, eh, tja…. (Probeert te repareren.)
Spiegelplaneet
piloot 3: Jongens, we kunnen weg! Ik heb dat restje olijfolie hierin gegoten en nu zou-ie ‘t moeten doen! (Pruttelgeluiden, met rasp gemaakt, maar geen succes.)
Feestplaneet
piloot 3: Ik heb nu wat draad achter de propeller-as gedraaid. Als we nou aan deze kant knop 6A indrukken, dan…. (een harde knal en rook) …dan moet ik nog even verder zoeken.
Vriendschapsplaneet
piloot 3: Nee, nee, ik ben nog bezig, ik heb een instructieboekje gevonden, altijd handig.
Krachtplaneet
piloot 3: Kijk, hier in het boekje staat: open tank C met moerdopsleutel C4. Draai linksom tot de klik (voert het uit, al lezend) en dan rechtsom tot de (luide knal) …
piloot 2: … tot de knal. Prima joh, heb je het boekje niet ondersteboven?
Verliefdheidsplaneet
piloot 3: Ik ga proberen de radio te maken. Als dat lukt kunnen ze ons komen redden…
Heb jij een nagelknippertje bij je?
Dierenplaneet
piloot 3: Gelukt! Ik heb contact met het vliegveld van Tombouctou. Ze sturen redders!
Ik mocht kiezen tussen een kameel of een terreinwagen.
piloot 2: En wat heb je gekozen?
piloot 3: Een kameel natuurlijk. Ik heb nog nóóit op een kameel gezeten!
piloot 1 en 2: Oh nee!
Zakenplaneet
prins: En nu ben ik dus hier op de aarde. En als ik zo rondkijk, lijkt het me een wat hete, onvriendelijke planeet.
piloot 1: Nou, je zit nu in de woestijn, maar er zijn ook heel andere plekken op de aarde hoor.
prins: Ja, dat zag ik wel toen ik hier aankwam.
Maar hebben jullie dan geen kwetsbare dingen?
piloot 2: Nou en of. Wacht, we hebben er een lied over. Luister maar….
Lied “Alles van waarde”. Tijdens het lied wordt het vliegtuig omgetoverd tot kerststal.
prins: Kerst? Wat is dat?
piloot 1: De mensen op de aarde denken dan met elkaar aan de vrede.
prins: …wat helpt dénken aan vrede nou…
piloot 2: Nou, het begint met denken. En dan aan elkaar vertellen dat je vrede wilt. Kom eens mee.
(Vervolgens worden mensen die veel voor de vrede gedaan hebben geïnterviewd. Hier past een eigen invulling: Martin Luther King, Ghandi etc.)
prins: Ik heb het! Op alle planeten die ik heb bezocht, heb ik dit niet gevonden! Mensen van de aarde HELPEN elkaar!
piloot 1: Nou, niet altijd hoor….
prins: Ik snap dat het soms moeilijk is, maar jullie willen het, jullie KUNNEN het!
Je ziet het aan dit verhaal, aan deze mensen, die collecte voor ….
Behulpzaam zijn, omzien naar elkaar, elkaar niet in de steek laten: geweldig!
(Hij loopt de zaal in, gaat midden op een stoel staan en vraagt de kinderen ook op te staan en zich om te draaien. Samen zingen ze: Wij zijn de wereld!)

Kersttheaterpresentatie

Tijdens de voorstelling wijst een PowerPoint-presentatie de aanwezigen de weg door het verhaal: teksten, toepasselijke afbeeldingen en het verbindingslied worden getoond. Deze PowerPoint-presentatie kunt u geheel aanpassen aan uw eigen situatie, bv. door uw eigen schoolnaam en -logo erin te zetten.

Open de presentatie door op de link in de lijst hierboven te klikken. U kunt het PowerPoint-bestand vervolgens opslaan op uw computer (waarna u het aan uw eigen situatie kunt aanpassen).

Liedjes

Verbindingslied 1

U kunt het mp3-bestand als volgt naar uw computer kopiëren:

– klik met de rechtermuisknop op de link in de lijst hierboven;
– kies “Doel opslaan als…”;
– geef de map op waarin u het mp3-bestand wilt opslaan;
– klik op “Opslaan”.

Alles van waarde is kwetsbaar

Tekst

1 Je bent
op een verjaardagsfeest; je danst met veel plezier.
Dan verschijnt
een vreemde gast, hij is bruin en niet van hier.

En je wenst hem weg en je kijkt hem weg
en als hij dan vertrekt,
wil je verder gaan, maar de sfeer is weg:
wat heb je nou gedaan?

Refrein:
Alles van waarde,
alles van waarde,
alles van waarde is kwetsbaar. (2 ×)

2 Je vriendin
laat je een erfstuk zien, haar oma overleed.
’t Is een ring,
zij draagt hem nu zodat ze oma niet vergeet.

En je vindt hem stom, niet om aan te zien,
echt een oud en lelijk ding.
Maar je zegt: “Wat mooi!” Anders kwets je haar:
zij is toch je vriendin?

Refrein:
Alles van waarde,
alles van waarde,
alles van waarde is kwetsbaar. (2 ×)

3 (instrumentaal – eerste deel couplet)

En dan vier je kerst, net als ieder jaar
met ballen in een boom,
maar de vrede komt pas als jij het wilt:
blijf werken aan die droom!

Brug:
Dieren, planten, oceanen, alles heeft zijn eigen waarde,
alles, hier en daar.
Mensen, kinderen op de aarde, iedereen hoort bij elkaar:
we zorgen voor elkaar!

Refrein:
Alles van waarde,
alles van waarde,
alles van waarde is kwetsbaar. (2 ×)

(Refrein eventueel één toon hoger nogmaals herhalen.)

Notenschrift

200911kersttheater-alleswaarde
Tekst en muziek: Hans Aalbersberg

Ingezongen lied

U kunt het wma-bestand als volgt naar uw computer kopiëren:

– klik met de rechtermuisknop op de link in de lijst hierboven;
– kies “Doel opslaan als…”;
– geef de map op waarin u het wma-bestand wilt opslaan;
– klik op “Opslaan”.

Karaoke

U kunt het wma-bestand als volgt naar uw computer kopiëren:

– klik met de rechtermuisknop op de link in de lijst hierboven;
– kies “Doel opslaan als…”;
– geef de map op waarin u het wma-bestand wilt opslaan;
– klik op “Opslaan”.

Wij zijn de wereld

Refrein (2 ×):
Wij zijn de wereld,
wij zijn de mensen,
wij zijn de kinderen,
die niets dan vrede wensen.

1 Tegen oorlog, tegen ruzie,
tegen boosheid en verdriet!
Tegen honger, tegen armoe
zingen wij ons wereldlied!

Refrein (2 ×)

2 Feest van vriendschap,
feest van vrede,
waar je samen van geniet!
Voor die wereld, voor die vrede
zingen wij ons wereldlied!

Brug:
Aarde, jij mooie, blauwe bal.
Aarde, jij kleine vlek in het heelal.
Wereldbol met een verhaal.
Jij hebt plek voor allemaal!

Refrein (2 ×)

3 Tegen oorlog, tegen ruzie,
tegen boosheid en verdriet!
Tegen honger, tegen armoe
zingen wij ons wereldlied!

Notenschrift

200911liednotatie-wijwereld
Tekst en muziek: Hans Aalbersberg

Ingezongen lied

U kunt het mp3-bestand als volgt naar uw computer kopiëren:

– klik met de rechtermuisknop op de link in de lijst hierboven;
– kies “Doel opslaan als…”;
– geef de map op waarin u het wma-bestand wilt opslaan;
– klik op “Opslaan”.

Karaoke

U kunt het mp3-bestand als volgt naar uw computer kopiëren:

– klik met de rechtermuisknop op de link in de lijst hierboven;
– kies “Doel opslaan als…”;
– geef de map op waarin u het wma-bestand wilt opslaan;
– klik op “Opslaan”.

Reacties

Wanja van Langen:
We zijn helemaal enthousiast over jullie kersttheater en vinden dat jullie
het erg goed hebben gemaakt ,behalve de muziek… We zoeken ons helemaal te blubber en kunnen drie liedjes absoluut niet gevonden krijgen: “Aqua”, “Voor mij is geluk” en het musketierballet. Dit is best heel vervelend, daar het belangrijke onderdelen zijn van het stuk! WMA-bestanden zijn niet te openen zonder dat er van alles wordt geïnstalleerd (wat onwenselijk is). Dit is echt jammer en levert nog de nodige stress op naast het comfort van alles wat wel geweldig geregeld en aangeleverd is door jullie. Misschien een verbeterpunt voor een volgende keer?
Mochten jullie op welke wijze dan ook deze drie nummers wel gevonden krijgen, dan zou ik ze ontzettend graag ontvangen.

Antwoord van webmaster:
Naar aanleiding van je opmerking hebben we het wma-bestand van het lied “Alles van waarde” geconverteerd naar mp3-formaat. Hopelijk is het nu makkelijker bruikbaar .
Het liedje “Aqua” is afkomstig van de cd Water van Novib. Het is al een oude cd die niet meer te bestellen is, maar navraag leerde dat Novib nog een paar exemplaren had liggen. Je kunt er een opvragen bij hun klantenservice. Wie het eerst komt, het eerst maalt!
De cd Zitten of opstaan? 5 met het lied “Voor mij is geluk” is nog verkrijgbaar bij SGO Uitgeverij via hun webshop.
Het lied “Het musketierballet” is onderdeel van de musical De drie musketiers (een Joop van den Ende-productie uit 2003). De musical is o.a. te bestellen op dvd bij Bol.com.

Antwoord van de auteur:
Het kersttheater is opgebouwd volgens het rodedraadprincipe: er is een verhaal en daar “hangen” verschillende groepen een hoofdstuk aan. De in het artikel genoemde liedjes zijn dan ook suggesties, destijds aangedragen door leerkrachten van de school waar dit stuk voor het eerst opgevoerd werd. Het is niet mogelijk om deze liedjes in mp3-vorm op de site te zetten in verband met de rechten. U zult dus óf zelf de rechten moeten voldoen door de betreffende cd te kopen, óf zelf een invulling aan uw planeet moeten geven.
Er bestaan wel wat handigheidjes waarmee u muziekrechten kunt omzeilen – voor eigen verantwoording natuurlijk.
Als u bij een bevriende muzikant eens gaat vragen of hij meespeelcd’s heeft, vindt u daarop vele gebruiksmogelijkheden.
Wat betreft de voorbeelden in het artikel:
– “Aqua” komt van de cd Water van Novib, die een aantal jaren geleden is toegestuurd aan scholen, maar nu niet meer verkrijgbaar is. Als u een ander Afrikaans liedje neemt, kunt u daar alsnog een waterhaalliedje bij dansen.
– Voor het lied “Voor mij is geluk” zijn in de kindermuziekliteratuur voldoende alternatieven te vinden. Als u de tekst laat voorzien van een andere melodie, kunt u er toch mee aan de slag.
– De Musketiers-cd/dvd zal bij vrienden of familie misschien te vinden zijn. Als u een filmpje op YouTube kunt vinden, zijn er op internet vele zgn. videodownloaders aanwezig. U kunt dan voor het downloaden kiezen of u het filmpje of alleen het geluid ervan wilt downloaden.