Aan de hand van trekvogels worden in het artikel in het Praxisbulletin verschillende natuurconcepten uitgelegd, zoals: aanpassingen van vogels aan de omgeving, voedselketens en het waarnemen in de natuur. Daarnaast wordt het unieke en het belang van de Waddenzee en de Zeeuwse delta duidelijk. Het artikel geeft twee kant-en-klare lessen met achtergrondinformatie.
In deze internetuitbreiding vindt u enkele suggesties voor uitbreiding van het thema.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Uitbreidingen

Vogeltrek

Op deze kaart kunnen de kinderen de routes van de trekvogels intekenen. Gebruik hierbij het kopieerblad Vogeltrekroutes, dat hierboven in de lijst staat.

Wadbodem

Bij het achtergrondverhaal over het wad is het verhelderend om een tekening van de dwarsdoorsnede van de wadbodem te laten zien. U kunt daarvoor het kopieerblad afdrukken en kopiƫren voor gebruik in uw groep. Gebruik hierbij het kopieerblad Wat leeft er in de wadbodem?, dat hierboven in de lijst staat.

Poten en snavels

Bij het verhaal over vogels en hun eigenschappen (en eventueel de lichamelijke aanpassingen van vogels aan de omgeving) zijn tekeningen van poten en snavels heel bruikbaar. U vindt afbeeldingen in het bestand 26-01 poten en snavels, dat hierboven in de lijst staat. Afbeeldingen op A4-formaat staan op pagina 4 t/m 13 ervan.

Les 1: kijken naar vogels

Geef de kinderen bij het kijken naar vogels een vogeltrackersveldwerkboekje mee. U vindt het bestand hierboven in de lijst, onder de naam 26-01 vogeltrackersboekje.

In het bladartikel staan aanwijzingen om de kinderen te leren hoe ze door een verrekijker moeten kijken.

Les 2: spelen met voedselketens

Voedselketen

Het werkblad Voedselweb vindt u op pagina 3 van het bestand 26-01 doeblad voedselweb, dat hierboven in de lijst staat.

Wadtwister

In het bladartikel staat de werkwijze van het spel “Wadtwister”beschreven. Daarbij wordt een variatie op de draaischijf van het spel “Twister” gebruikt, die eveneens in het blad afgebeeld staat. Hierboven in de lijst staat een bestand waarmee u een grotere versie van de draaischijf kan afdrukken op A3-formaat. Plak de afgedrukte draaischijf op stevig karton en bevestig hierop een pijl met een splitpen, zodat de pijl kan draaien.

Afdruktip: Als u de grote afbeelding rechtstreeks vanaf het scherm afdrukt, zal hij te groot geprint worden. Sla de afbeelding eerst op uw computer op door er met de rechtermuisknop op te klikken. Als u hem vervolgens vanaf uw computer op 100% grootte afdrukt, zal hij op A3-formaat geprint worden.

Vogeltrackers

Er is veel meer te doen met en over trekvogels, in het kader van het vogeltrackersproject:

– u kunt met de groep een gratis veldwerkprogramma volgen bij een van de aangesloten kustcentra;
– er zijn leskranten beschikbaar voor de kinderen;
– op de website www.vogeltrackers.nl staat meer lesmateriaal, veel (ook voor kinderen goed leesbare) informatie en een trekvogelcompetitie.