Het artikel in het Praxisbulletin beschrijft een schoolkamp met een thema. Dit keer geen indianenthema, filmheldenthema of iets dergelijks, maar het rodedraadjesthema. De auteur laat u zien dat met een ogenschijnlijk eenvoudig thema bijzonder veel leuke en originele activiteiten te ontplooien zijn. De rode draad loopt als een rode draad door het hele schoolkamp, hoe lang uw kamp ook duurt!
In deze internetuitbreiding vindt u een voorbeeld van een introductiebrief, tips voor een rodedraadjesentourage, tips voor een bonte avond, een geluidenspel én aanwijzingen voor een spannend, nachtelijk avontuur!

200906rodedraad

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Uitbreidingen

De rode draad op schoolkamp

Uitnodiging

In het bladartikel vindt u de suggestie om bij de kinderen het rodedraadjesthema via een brief te introduceren. U vindt hier een voorbeeld van zo’n brief.

Open de brief door op de link in de lijst hierboven te klikken. U kunt het Word-bestand vervolgens opslaan op uw computer en het desgewenst aan uw eigen situatie aanpassen.

Territorium afbakenen

Eenmaal op kamp, gaat u natuurlijk samen met de kinderen uw terrein, de eetzaal, de slaapzalen, de tenten of andere ruimtes die een school zich tijdens een kamp toe-eigent, versieren en afzetten met rode draadjes. Gebruik niet alleen die ene bol rode wol, maar stimuleer de kinderen om creatief te zijn met het draad. Veel bij elkaar gebonden draadjes kunnen een duidelijker afbakening zijn dan die ene langs een paar bomen gespannen draad. Als meer groepen gebruikmaken van uw kampaccommodatie, kunt u zich tot bv. de slaapruimtes beperken. Laat de kinderen hun bedden c.q. tenten versieren met rode draadjes. Hiermee is de visualisering van het thema begonnen.

Herkenbaar

Het is een prettige bijkomstigheid als de kinderen van uw kampgroep gemakkelijk herkenbaar zijn, op straat of tijdens een spel in bos of park. De kamp-T-shirts – zoals beschreven in het bladartikel – kunnen daarbij helpen. Maar de kinderen kunnen natuurlijk ook armbandjes en hoofdbandjes maken van rode draadjes. Ook kunt u hiermee na de start van het kamp een rustig moment creëren. De kinderen kunnen armbandjes/hoofdbandjes vlechten, vingerhaken of punniken. Er zullen vast kinderen zijn met nog betere ideeën. Zorg ook voor leuke (rode) kralen om erdoor te verwerken.

Bonte avond

De bonte avond is een avond vóór de kinderen dóór de kinderen. Vaak hebben zij thuis al van alles voorbereid en slepen zij een hoeveelheid materiaal mee, alleen voor deze avond. U kunt de kinderen van tevoren motiveren om iets met het rodedraadjesthema te doen. Ook is het leuk om niet alleen naar optredens en quizzen te kijken, maar misschien kunnen de kinderen ook een leuk spel verzinnen van een minuut of vijf á tien?

Mochten de kinderen weinig inspiratie hebben, dan kunt u de volgende (bekende) spelletjes met hen spelen, in het kader van het rodedraadjesthema.

Een rood spinnenweb

Laat de kinderen in een kring staan. Neem een grote bol rode wol en houd deze goed vast. U gooit de bol naar een kind, terwijl u zijn/haar naam noemt. U houdt wel het begin van de draad vast. Iedere keer als iemand de bol doorgeeft of -gooit, moet hij/zij de draad vasthouden, zodat er langzaam een spinnenweb ontstaat. Laat iedereen ongeveer drie keer aan de beurt komen. Laat er ook een leuke foto van maken! Zal iemand de bol laten vallen?

De rodedraadjesdans

Leg een rode draad in de vorm van een cirkel op de grond. Zet muziek aan. De kinderen dansen op de muziek om de cirkel heen. Als de muziek stopt, mogen zij op de draad gaan staan. Iedere keer knipt u een stuk van de draad af en wordt de cirkel kleiner. Ieder die er niet meer op kan, valt af en gaat aan de kant zitten.
Als u uiteindelijk een heel kleine cirkel overhoudt, kan er maar één de winnaar zijn. U kunt het rode draadje overigens ook in de lengte leggen.

Touwtrekken

Neem een dik touw met in het midden een rode draad eraan geknoopt. U laat twee ploegen tegen elkaar strijden. Als het rode draadje de door u aangegeven grens passeert, heeft de ploeg die het hardst getrokken heeft gewonnen.

De eindjes aan elkaar knopen

Geef alle kinderen een rood draadje van ongeveer 10 cmr. Verdeel de groep in (afhankelijk van de groepsgrootte) twee of drie gelijke ploegen. De kinderen van een groepje moeten hun draadjes allemaal tegelijk aan elkaar vastknopen. Maar de knoopjes moeten dicht bij het einde van het draadje zitten, want de ploeg met de langste draad wint!

Geluidenspel

Verschillende personen verstoppen zich op een “afgebakend terrein”. Deze personen kiezen in eerste instantie zelf een plaats in het perceel. Van daaruit beginnen ze met het maken van het aan hen toegewezen geluid. Uiteraard mag deze persoon zich verplaatsen, maar niet te vaak, want in het donker is het al lastig genoeg om de geluiden te onderscheiden.
De kinderen lopen in groepjes van twee of drie door het bos om alle geluiden te verzamelen. De gevonden geluiden worden aangetekend op een werkblad.
Met een fluitsignaal worden het start- en eindsein gegeven.
Winnaar is het groepje dat de meeste geluiden heeft verzameld en/of het snelst klaar is met het verzamelen.

De geluiden die hierbij horen, kunnen de “geluidenmakers” zelf bepalen. In een voorbespreking met hen kunt u wat voorbeelden geven. Zo kan een rood of een blauw draadje zijn eigen kleur roepen, een spiegel kan zeggen: “Wie is de mooiste van het land?”, een flatgebouw kan een langgerekte gil zijn, enz. U kunt het ook overlaten aan de creatieve breinen van de “geluidenmakers”. Spreekt wel met hen af dat de geluiden consistent moeten zijn: geen grote veranderingen in het geluid en het moet met enige regelmaat te horen zijn.

Benodigdheden:

pennen/potloden;
aftekenkaartjes;
lijst met geluiden.

Open het werkblad door op de bestandsnaam in de lijst hierboven te klikken. U kunt het Word-bestand vervolgens opslaan op uw computer en het desgewenst aan uw eigen situatie aanpassen.

Nachtspel – Het (Rode) Draadje der Zuchten

Een fantastisch avondspel in elkaar knutselen is niet eenvoudig. Het is de kunst om alle kinderen mee te krijgen, maar als het enigszins kan wel met knikkende knieën! De spanning moet te snijden zijn, maar het spel zelf hoeft niet veel inhoud te hebben. Het meest geslaagd is een avondspel waarbij zelfs de grootste bangerik achteraf durft te beweren helemaal geen angst te hebben gekend.

Het Draadje der Zuchten kunt volledig afstemmen op de bevolking van uw groep. Zijn het grote monden en stoere lijven? Gooi er dan maar een schepje bovenop. Zijn de kinderen alleen al gespannen van het “op kamp gaan” zelf? Houd het dan eenvoudig.

Zoek een terrein uit met veel bomen en struiken, het liefst zeer dicht op elkaar. Zorg ervoor dat u weet of u na zonsondergang in dit terrein mag zijn. U spant samen met een collega een stevige draad (het liefst een draad die niet snel breekt) door een klein gebied. Zorg ervoor dat de draad op schouderhoogte van de kinderen gespannen wordt. De draad start aan één kant van het gebied en komt er aan de andere kant weer uit. Er is duidelijk een begin en een einde. Aan het begin van de route staat een van uw collega’s en aan het eind vangt een andere collega de kinderen op.

U speelt dit spel (natuurlijk) als het donker is. Het is aan te raden de kinderen eerst een heel spannend verhaal te vertellen, om in de stemming te komen.
Vervolgens moeten de kinderen hun zaklampen inleveren. U neemt hen mee naar het begin van het Draadje der Zuchten. U vertelt dat ieder jaar kinderen uit deze omgeving langs het Draadje der Zuchten lopen, maar er gaan rare verhalen over dit draadje! Een kind kan alleen aan het einde van het draadje komen, als het het draadje helemaal volgt, zonder het los te laten!
U maakt natuurlijk het verhaal over het draadje zo “spannend” als u zelf wilt. Laat de kinderen zelf kiezen of ze alleen willen gaan of met z’n tweeën. Stimuleert hen om alleen te gaan, want dat is toch de ware heldendaad! Probeer niet te veel kinderen samen te laten gaan; drie is het maximum.

Als het eenmaal goed donker is, het verhaal vooraf goed spannend is gemaakt en de kinderen elkaar goed opstoken, hebt u weinig toevoegingen voor dit spel meer nodig. Maar om variatie in het spel te houden volgen hier wat suggesties om het draadje extra spannend te maken.

– Laat een of twee collega’s een variatie aan zucht- en kreungeluiden maken.
– Smeer halverwege over een meter of 10 lengte stroop aan het draadje. (De kinderen mogen het draadje niet loslaten!)
– Zet ergens in het midden van het gebied een cd-speler aan met enge geluiden.
– Bind een zwarte vuilniszak aan een touwtje (blaas er eventueel lucht in) en wacht tot de kinderen voorbijkomen; trek dan aan het touw en laat de vuilniszak bewegen of zelfs voorbij “vliegen”.
– Zet waxinelichtjes in een potje of kleine lampjes in de buurt van het touw, maar net te ver weg om te kunnen zien wat het precies is.
– Laat een collega met grote stappen door het gebied banjeren (capuchon op, cape om of dierenpak aan).
– Laat een collega ergens in het gebied even flink gillen.
– Laat een collega met bladeren ritselen als er kinderen voorbijkomen.

Ik raad u aan om de kinderen niet te laten schrikken door ineens op te doemen of door ineens een arm of been van een kind beet te pakken. De sfeer en de suggestie zijn vaak al eng genoeg. Een heftig schrikeffect kan ook erg traumatisch zijn voor een kind.
Laat de kinderen na afloop stoom afblazen bij elkaar, onder het genot van een drankje en een hapje. Geef hun als herinnering aan het Draadje der Zuchten een rood draadje met daaraan een labeltje waarop staat: Ik heb het Draadje der Zuchten overleefd of Ik heb het Draadje der Zuchten overwonnen.

Afsluiting

Zorg er samen met de kinderen voor, dat alle rode draadjes uit de omgeving aan het einde van het kamp weer verzameld worden. Versier er desnoods de fietsen of auto’s mee die de kinderen naar huis zullen “brengen”. Vertel de kinderen dat de rode draad door het einde van het kamp heus niet afgesloten wordt. De rode draad zal altijd er zijn. Hij blijft de kinderen van de groep verbinden. En mochten ze weer eens terugdenken aan het schoolkamp van de basisschool, dan komt die rode draad ook vanzelf weer voorbij!

Heel veel plezier voor u en uw groep op het schoolkamp!