In het Praxisbulletin-artikel vindt u een verslag van het project Afstuderen op de basisschool, uitgevoerd op basischool De Kleine Prins in Alexanderpolder. De kinderen van groep 8 werken individueel aan een “afstudeerwerkstuk” en presenteren het resultaat aan hun medeleerlingen en tijdens een tentoonstelling op de afscheidsavond. Daarnaast werken ze gezamenlijk aan de samenstelling en uitvoering van een afscheidsvoorstelling en de afscheidsavond.
In deze internetuitbreiding zijn opgenomen:

– begeleidende (werk)bladen voor de kinderen (projectinformatie, contract, evaluatieformulier afstudeerproject, werkstukinformatie);
– beoordelingsformulier afstudeerproject;
– begeleidende brief voor de leerkrachten;
– een (voorbeeld)diploma.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Uitbreidingen

Een greep uit de afstudeerprojecten

Vuurwerk

Max Lamé en Jules van Hagen hebben zich verdiept in vuurwerk. In hun werkstuk en in hun presentatie hebben ze uitleg gegeven over verschillende soorten vuurwerk. Ze hebben informatie verzameld bij bureau Halt. Ze weten nu alles van vuurwerk en wat er gebeurt als je het te vroeg afsteekt of als je illegaal vuurwerk afsteekt. Ze hebben er een knallende PowerPointpresentatie bij gemaakt, met vuurwerkgeluidjes!

Het leger

Jouke Galema en Arda Kaya wilden wat meer weten over het leger. Ze dachten erover om zelf bij het leger te gaan, maar eigenlijk wisten ze niet zo goed wat je daar allemaal kon doen. Ze weten nu alles van de landmacht, de marine en de luchtmacht. Ze hebben allemaal informatie opgevraagd. Bij de tentoonstelling lagen er verschillende boekjes, folders, plaatjes en flyers. In hun werkstuk hebben ze heel duidelijk uitgelegd wat je bij de landmacht, de marine en bij de luchtmacht kunt verwachten. Met deze informatie hebben ze ook een PowerPointpresentatie gemaakt.

Pretparken

Luka Frenk, Anne-Dee Janson en Ellis Pieters hebben zich verdiept in pretparken. Ze werden op dit idee gebracht door ons bezoek aan de Efteling. Ze houden zelf erg van pretparken, maar ze wilden ook graag weten hoe alles in zo’n pretpark werkt. Ze hebben zelf een mini-pretpark gebouwd met onder meer een reuzenrad, een achtbaan en een ballonnenkraampje. In hun werkstuk en hun PowerPointpresentatie kun je ook lezen hoe een achtbaan in elkaar zit en wat er allemaal voor nodig is.

D-Day

Sam en Vincent hielden hun afstudeerproject over D-Day. Een zeer interessant onderwerp waar veel informatie over te halen viel. Dat bleek ook zo te zijn, ze hadden heel veel boeken met informatie en foldertjes. Het leek net of ze erbij waren geweest. Het werkstuk was ook niet al te klein, maar liefst 78 bladzijden. Als maquette hadden ze de slag bij Noord-Afrika gemaakt. Het was prachtig; het leek net echt. Dat was nog niet alles; ze hadden ook een film mee genomen. Deze was heel indrukwekkend.

Winkelcentrum

Jolien en Julia hielden hun afstudeerproject over het winkelcentrum. Jolien en Julia houden zelf ook veel van shoppen. Ze hadden een goed werkstuk met duidelijke en goede informatie. Ze hadden ook een quiz gemaakt, die Wouter en Renze gewonnen hadden. De maquette die zij hebben gemaakt, was een winkelcentrum. Alles zat erop en eraan. Het restaurant, de speelgoedwinkel, de beddenzaak. Die winkels hadden gek genoeg ook namen. Het was een goede presentatie.

Stopmotion

Joris en Jasper hielden het over stopmotion. Voor degenen die niet weten wat het is: stopmotion is een filmpje dat is gemaakt met allemaal foto’s. Ze wisten veel te vertellen over Walt Disney. Het was heel indrukwekkend om te horen dat ze dit zelf hadden gemaakt met behulp van een speciaal programma. Het lijkt ongelooflijk, maar ze hebben 840 foto’s voor het filmpje gemaakt. Ze hebben een stad van Lego gemaakt; het was heel mooi. Je hebt zoveel foto’s nodig, omdat je dan pas een vloeiend filmpje krijgt. Het werkstuk was heel goed.

Rotterdam

Toine en Gaby hielden het over Rotterdam. Het werkstuk was uitstekend. Heel veel informatie en een goede presentatie. Als een maquette hadden ze de Rotte, de rivier van Rotterdam. Ze hadden ook zelf een folder gemaakt. Wat vooral opviel bij de presentatie was dat ze het heel veel over cultuur vertelden. Ik zelf wist al wel veel over Rotterdam, maar nu weet ik nog meer. Ze hebben ook zelf een quiz gemaakt.

Streetdance

Yash hield zijn afstudeerproject over streetdance. Hij zit zelf op streetdance. Alleen wist hij er zelf nog niet zo veel over. Zijn werkstuk was goed en hij wist er veel over te vertellen. Hij had niet een maquette gemaakt zoals bijna iedereen deed. Hij gaf zelf een streetdanceles met een zelfgemaakte choreografie. De les was heel erg leuk. Hij heeft ook een interview gehad met zijn danslerares. Hij heeft er ook zelf veel van geleerd.

China

Richy hield zijn afstudeerproject over China. Hij heeft een reisboek gemaakt over China met daarin allerlei bezienswaardigheden, cultuur, natuur enzovoort. Hij wist heel veel te vertellen. Het viel op dat hij heel veel vertelde over mooie gebouwen. Het was een goede presentatie.

Toneel

Sophie en Carlijn hielden het over toneel. Ze hebben een toneelstuk geschreven. Ik speelde de vader. Maar toen gebeurde er iets ergs. De hoofdrolspeler Wouter had zijn voet gebroken. Uiteindelijk was toch alles goed gekomen en het toneelstuk ging uitstekend. Het werkstuk van Sophie en Carlijn was heel goed. Ze hebben vooral verteld wat voor soorten toneelstukken er allemaal zijn. De juf was ontzettend trots op onze klas omdat we met elkaar zo’n goed toneelstuk neer hadden gezet.

Filmanimatie

Furkan, Alec en Brent hielden hun afstudeerproject over filmanimatie. Ze hebben net zoals Joris en Jasper veel over Walt Disney verteld. Ik heb eruit opgemaakt dat Walt Disney een belangrijk persoon was in de geschiedenis in de filmanimatie. Zij hebben ook een filmpje gemaakt maar dan niet met foto’s maar op de computer met een programma. Het filmpje hebben we niet meer gezien want het was toen pauze. Het was zeker een leuke presentatie.

 

Tapas

Bente en Jeroen S hebben een heerlijk ‘tapas receptenboek’ samengesteld. Ze hebben uitgezocht en verteld hoe de keuken van een restaurant in elkaar steekt en hebben tijdens de presentatie en tentoonstelling de recepten laten proeven.

KIKA

Megan en Tom hebben zich ingezet voor KIKA. Tom heeft een aangrijpend verhaal geschreven over een jongen die kanker kreeg en heeft dit verkocht aan de genodigden. Megan heeft een hele loterij opgezet en een grabbelactie om geld op te halen. Ze heeft daarvoor een gulle sponsor gevonden. Verder hebben Tom en Megan samen een uitstekende presentatie gegeven over ‘kanker’. Uiteraard hebben ze alle opbrengst overgemaakt naar stichting KIKA.

Scheikunde

Jeroen K heeft zich gestort op ‘scheikunde’. Deze stof was erg ingewikkeld, maar Jeroen heeft zich er goed in kunnen verdiepen. De presentatie was erg boeiend en iedereen heeft er veel van kunnen leren. Jeroen sloot af met een interessante proef waarna we met de hele klas konden constateren dat bij deze elektrolyse chloor ontstaat.

Titanic

Ilke heeft de Titanic nagebouwd. Ze heeft een leuke boeiende presentatie gegeven hierover. Ze heeft vele uurtjes zitten priegelen aan haar prachtige schip. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Ook hebben we feiten gehoord die we echt nog niet wisten.

Kranten maken

‘Hoe wordt een krant gemaakt?’ Met deze vraag hielden Bas & Thijs zich bezig. Uiteindelijk hebben ze gekeken op een redactie en hebben ze zelf een krant gemaakt, met leuke interviews en andere berichten. Ze hebben ook leuke foto’s en presentaties van anderen hierin verwerkt.

Hersenwerk

Carlo & Shaquille hebben denk ik iets laten zien wat de meeste kinderen zich nog lang zullen herinneren. Dit tweetal heeft een duidelijke en interessante presentatie gegeven over ‘hersenen’. Ze hebben verteld welke deel van de hersenen welke taak heeft. De kinderen vonden het erg interessant. Als afsluiting mochten de kinderen (die dit wilden) hersenen van een kalf van dichtbij bekijken. Dit heeft uiteraard veel indruk gemaakt!

Suggesties voor andere onderwerpen

Architectuur

Info over architectuur
Interview met een architect
Model/ maquette gebouwd van een woonwijk, gelet op school en geheel ingericht.

Paarden

Info over paardensoorten verzorging en sport, dressuur.

Kleding pimpen

Werkstuk over modestijlen en accessoires door de jaren heen + PowerPoint zelf ontworpen gepimpte kleding, gemaakt van oude saaie kleding.
Presentatie: modeshow + PowerPoint

Fotografie

Info over fotografen en manieren over fotografie. Zelf foto’s gemaakt, gelet op belichting diepte, enzovoort. Foto’s gepresenteerd op grote platen+ PowerPoint.

Een gebouw ontwerpen met het programma Google SketchUp en het nabouwen met karton.
Van hout een Chinese Tempel bouwen en op de muren Chinese draken en tekens maken.

Een sierkussen maken.

Met zelf ontworpen kleding van leuke stofjes, glittertjes kraaltjes en pailletjes + iemand interviewen van een bedrijf waar sierkussen worden gemaakt. Dit project is samen gedaan, maar iedereen heeft een eigen kussen gemaakt.

Tas ontwerpen, maken en presenteren

Van een gewoon boodschappentas is een nieuwe en hippe draagtas gemaakt

Een toneelstuk schrijven

Dit kleuters zelf aanleren en laten opvoeren in zelf gepimpte kleding

Onderzoek doen naar stoommachine en stoomboten

Kinderen maken een stoomboot en laten zien hoe die werkt. Het onderwerpen, maken en presenteren

Kinderen leren verschillende technieken van naaien.

Onderzoek doen aan SOVA-training

Onderzoek doen naar SOVA-training op scholen en het ontwerpen van een aantal lessen.

Onderzoek doen naar een vijftal kunststromingen en het maken van tekeningen volgens elke kunststroom.

Onderzoek doen naar Flamenco

Onderzoek doen naar Flamenco en dit presenteren.

Het reclamebureau

Van opdracht tot reclamefilmpje: Alle facetten komen aan de orde en worden geïllustreerd met videomateriaal. Zelfs het interview en de backstage van het filmpje zijn vastgelegd, zodat je een goed beeld krijgt van dit hele proces.

Het hotel

Hoe run je een hotel? Wie doe wat in een hotel? Aan de hand van een zelfgebouwd hotel met verdiepingen wordt uitgelegd hoe alles werkt in een hotel

Het oog

Aan de hand van een door de leerlingen zelf gebouwd oog en een wel heel bijzondere presentatie (dokter en patiënt) wordt dit ingewikkelde instrument van het menselijk lichaam uitgelegd.

Vogelpark Avifauna

Interview en achtergrondinformatie, ervaringen van de leerlingen tijdens een wandeling door avifauna, hun presentatie via een laptop.