Met deze tips organiseert u het spannendste, origineelste of gekste schoolkamp ooit!

Artikel
Extra tips

Gelijke monniken, gelijke kappen
Maak het kamp voor de leerkrachten niet luxer of aangenamer dan voor de kinderen. Het is erg zuur voor kinderen om te zien dat de leerkrachten op bedden liggen als zijzelf op de grond moeten slapen. Of als volwassenen wel chips en nootjes eten ’s avonds en de kinderen hun voorraad hebben moeten inleveren. Dus smeer gewoon die chocopasta van het B-merk op uw boterham, ook al smaakt het anders. En ja, dus ook meedoen met corvee!

Fotoroute
Het is zo oud als de weg naar Rome, maar altijd een succes: maak ruim voor het kamp een fotospeurtocht in de omgeving van het kampterrein. Doe dit samen met enkele collega’s. Loop een route en maak foto’s van de plek waar de route verandert. Maak gekke foto’s en probeer de kinderen af te leiden met gekke gebaren en rare houdingen. Print de foto’s en geef ze de kinderen in kleine groepjes als eerste activiteit op kamp. Ze hebben meteen lol en ze leren de omgeving kennen!

Alles inclusief
Steeds meer scholen kiezen voor het gemak van een all inclusive kamp. Dat kan op een kampeerboerderij of in een jeugdherberg waar overnachting, activiteiten, ontbijt, lunch en het avondeten worden verzorgd. Er zijn ook sportcoaches en organisaties die een compleet weekprogramma op papier zetten. Op wegaanopkamp.nl staat een overzicht met aanbieders en tips.

Meedenken
Tja, waarom bedenken wij als leerkrachten eigenlijk al die plannen? Wat willen de kinderen zelf? Bij De Klipper in IJmuiden ligt het idee op de plank om de organisatie eens in handen van de klas te geven. Verdeel de kinderen dan bijvoorbeeld over werkgroepen, zoals ‘activiteiten’, ‘locatie’ (verkennen via bronnen) en ‘koken’. Reken maar op veel meer verrassende tips!