Ook zonder dure ontwikkelingsmaterialen is goed onderwijs mogelijk. In dit artikel vindt u suggesties voor rijke leeractiviteiten met eenvoudige stenen.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Prentenboek en verteltafel

Maakt u graag gebruik van een prentenboek tijdens uw thema, dan is het boek Max en de Toverstenen heel geschikt:

Max en de Toverstenen
Marcus Pfister
De Vier Windstreken
EAN 9789055792030
Te koop bij onder meer Bol.com.

In dit boek spelen muizen en glinsterende stenen een rol. Het boek heeft zowel een goede als een slechte afloop, de lezer kan kiezen. Dit verhaal kan heel goed nagespeeld worden op een verteltafel of in de zandtafel.

Lees het verhaal eerst een keer voor in de kring. Bespreek daarna met de kinderen wat ze allemaal nodig zouden hebben voor een verteltafel. Wie komen er in het verhaal voor? Welke materialen hebben we, en wat moeten we maken of opzoeken? De kinderen mogen materialen van huis meenemen, of u kunt een knutselopdracht geven.

Met deze materialen richt u samen met de kinderen de verteltafel in. Lees het verhaal nog eens voor, terwijl twee kinderen u helpen bij het uitbeelden. Daarna mogen de kinderen zelfstandig spelen met de verteltafel. Misschien spelen ze het verhaal na, misschien bedenken ze wel een andere afloop!

 

Begrippenkaartjes

Hieronder kunt u begrippenkaartjes downloaden die u bij de genoemde activiteiten kunt gebruiken. Als u de kaartjes eerst klassikaal aanbiedt, kunnen de kinderen er later zelfstandig mee werken. Ook de kinderen die de woorden nog niet kunnen lezen, weten wat de begrippen inhouden door naar de plaatjes te kijken.

De kaartjes kunt u bijvoorbeeld als volgt gebruiken:
• De kinderen zoeken bij elk begrip een steen als voorbeeld.
• De kinderen voelen een steen en noemen het begrip dat erbij hoort.
• De kinderen sorteren de stenen bij elk kaartje.
• De kinderen beschrijven hun steen door de bijpassende begrippen over te schrijven.

 

 Vormen vullen

Onderstaand opdrachtvel hoort bij de activiteit die in het artikel staat beschreven, waarbij kinderen uitzoeken hoeveel steentjes ze nodig hebben om een bepaalde vorm te vullen. U downloadt het vel door te klikken op de naam van het bestand.

Knutselinspiratie

In het artikel staan verschillende suggesties om met de meegebrachte stenen te knutselen. Ook op internet zijn talloze kunstige afbeelding van stenen te vinden. Ik heb er een paar voor u verzameld, wellicht raakt u erdoor geïnspireerd! Klik hier om de link te openen.

 Nog meer activiteiten met stenen

• Vuurstenen
Neem eens vuurstenen mee in de kring. Leg uit dat mensen hier vroeger vuur mee maakten. Sla twee vuurstenen tegen elkaar en laat de kinderen aan de stenen ruiken.
• Hunebedden
Vertel iets over hunebedden. Hoe kregen de mensen het vroeger toch voor elkaar om zulke enorme zware stenen op te tillen? Hebben de kinderen hier ideeën over?
• Pleinspelen
Laat de kinderen zelf spelletjes verzinnen met steentjes. Bestaande spelletjes kunnen soms prima met steentjes gespeeld worden, zoals jeu de boules. Welk steentje ligt het dichtst bij de grote steen?