Negendelige serie over bomen. Aflevering 6: de wilg. Met achtergrondinformatie in het blad en praktijkonderdelen op de website.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Antwoorden bij het doeblad

1. Waarschijnlijk herkennen de kinderen de wilg aan de bloeiende katjes. Die zijn in deze tijd het meest karakteristieke onderdeel.
2. Beide antwoorden zijn mogelijk.
3. Alle drie de antwoorden zijn mogelijk.
4. Als een wilg een stam heeft, is die gegroefd. De groeven worden jaarlijks dieper.
5. Beide antwoorden zijn mogelijk. De waarde van de vraag zit in het goed leren observeren.
6. De takken met katjes kunnen allerlei kleuren hebben. Veel voorkomende kleuren zijn geel, groen, grijs en bruin.
7. Wilgen zijn tweehuizig. Dus er zitten of alleen mannelijke of alleen vrouwelijke katjes aan een bloeiende wilg.
8. Bij volop bloeiende katjes en bij goed weer, is de kans groot dat er diertjes op de katjes zitten. Meestal zijn het bijen, maar ook hommels bezoeken de katjes. De diertjes verzamelen stuifmeel.
9. De knoppen liggen tegen de tak aan. Elke knop is afgedekt met een bruine schub.
10. Binnenopdracht : Het intikken van het woord ‘wilgenblad’ bij Google levert meerdere foto’s van de langwerpige bladeren op.

Extra suggesties

– Het is leuk als de kinderen van de bomen uit deze serie een eigen bomenboek maken. Daarin kunnen, naast de doebladen, bijvoorbeeld schorsafdrukken*, gedroogde bladeren, zaden, zelf verzamelde foto’s uit tijdschriften en bijzondere berichten over de betreffende boom worden opgenomen.
– Als u katjestakken in een vaas in de klas wilt zetten, neem dan een pot van helder glas. Vul de pot voor een derde met water en vul het op tijd bij. Zo kunnen de kinderen vanaf het begin de ontwikkeling van de wortels volgen.

Websites
– Na het intypen van “Wilgen knotten Lingewaard Natuurlijk” in Google, vindt u een site met een sfeervol filmpje van zes minuten over het onderhoud van knotwilgen in de wintertijd.
– Zoek op Zoom.nl naar wilgenkatjes. U vindt daar prachtige foto’s van zowel mannelijke als vrouwelijke wilgenkatjes.
– Het is leuk om met een bovenbouwgroep eens aandacht te besteden aan een ruim honderd jaar oud gedicht over wilgen. Zoek hiervoor in Google op “C.S. Adama van Scheltema De wilgen”. Een tijdsbeeld waaruit blijkt dat de dichter goed naar deze bomen heeft gekeken.

Tip: Hoe maak je een schorsafdruk?

Gebruik hiervoor vellen tekenpapier op A4-formaat. Prik zo’n vel met punaises vast op de schors van de boom. Wrijf nu met de zijkant van waskrijt (kleur naar keuze) van boven naar beneden over het papier tot een duidelijke afdruk ontstaat.

Serie: Bomen

Lees ook de andere artikelen uit deze serie: