Negendelige serie over bomen. Aflevering 1: de paardenkastanje. Met achtergrondinformatie in het blad en praktijkonderdelen op de website.
Bestanden
Klik op de naam van het bestand om het te openen.
Artikel
Uitbreidingen
Boeken lezen
Maarten de Jongh, Kastanjes, serie Natuur in beeld (De Ruiter, Gorinchem)
In dit informatieve boek met een combinatie van mooie fotoās en speelse informatie maken de kinderen kennis met de paardenkastanje. De ontwikkeling van knop, via bloem en piepklein vruchtje tot glanzendbruine kastanje staat centraal.
Website
www.schooltv.nl/beeldbank/kastanje
Op deze site staan drie clips over de paardenkastanje:
ā¢ Het uitlopen van een eindknop van een paardenkastanje.
ā¢ De ontwikkeling van knop tot kastanje.
ā¢ De ontwikkeling van kastanje tot boompje.
Antwoorden bij het doeblad
1. Een opengesprongen bolster bestaat uit 3 delen. In de meeste bolsters zit 1 kastanje. Maar het komt ook voor dat er 2 en soms zelfs 3 kastanjes in een bolster zitten.
2. Elk blad heeft zeven kleinere blaadjes.
De nerven van een kastanjeblad zijn goed te zien.
De bladeren van een paardekastanje zijn opvallend groot en zitten als dakpannen boven en onder elkaar aan de takken. Daarom geeft deze boom de meeste schaduw van alle bomen.
3. De knop aan het eind van de tak is groter dan de andere knoppen.
De zijknoppen zitten twee aan twee tegenover elkaar.
Om de nieuwe knoppen zit een kleverig laagje. Dat wordt in de loop van de winter nog wat dikker. Zo worden de knoppen beschermd tegen uitdrogen, kou en vraat door dieren.
Niet alle littekens zien er hetzelfde uit. Op een hoefijzervormig litteken kunnen 5 tot 9 puntjes (spijkers van het hoefijzer) zitten. Niet elk litteken heeft evenveel puntjes.
4. Het antwoord over de ouderdom van een tak hangt af van de bekeken tak. Het is heel goed mogelijk dat de ringlittekens niet allemaal even ver van elkaar liggen. Een tak groeit namelijk niet elk jaar even hard.
Extra suggesties
o Het is leuk als de kinderen van de bomen uit deze serie een eigen bomenboek maken. Daarin kunnen, naast de doebladen, bijvoorbeeld schorsafdrukken*, gedroogde bladeren, zaden, zelf verzamelde fotoās uit tijdschriften en bijzondere berichten over de betreffende boom worden opgenomen.
o Probeer een kastanjeboompje uit een kastanje op te kweken. Bewaar daarvoor een paar kastanjes tot het voorjaar buiten of in de ijskast. Omdat niet elke kastanje zal kiemen, plant u daarna elke kastanje apart twee tot drie centimeter diep in een pot met aarde. Zet de potten binnen en geef ze af en toe zoveel water dat de aarde licht vochtig blijft. Plant de boompjes als ze eenmaal aan de groei zijn buiten uit. Doe dat op plekken waar ze zonder problemen op eigen kracht verder kunnen groeien.
o En natuurlijk kunnen de kinderen na terugkeer in de klas met de verzamelde kastanjes en met lucifers en cocktailprikkers poppetjes en dierfiguren maken!
Tip: Hoe maak je een schorsafdruk?
Gebruik hiervoor vellen tekenpapier op A4-formaat. Prik zoān vel met punaises vast op de schors van de boom. Wrijf nu met de zijkant van waskrijt (kleur naar keuze) van boven naar beneden over het papier tot een duidelijke afdruk ontstaat.
Serie: Bomen
Lees ook de andere artikelen uit deze serie: