Voor een gezellig aangeklede paastafel – al dan niet in combinatie met een paasontbijt op school – zijn zelfgemaakte paaskippen bijzonder geschikt. Met bijgaande beschrijving en het werkblad kunnen die paaskippen worden gemaakt.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel

Benodigdheden

– een goed schoongemaakt melkkarton (1 liter);
– papier-maché;
– plakband;
– ronde stokjes (ca. 0,8 cm in doorsnee en ca. 7 cm lang) of halve wasknijpers;
– plakkaatverf of acrylverf.

U opent het werkblad door op de link in de lijst hierboven te klikken. U kunt het pdf-bestand vervolgens direct afdrukken of het eerst opslaan op uw computer.

Werkwijze

• Gebruik het werkblad bij het maken van de paaskipknutsel.

• De basis voor de paaskipknutsel is een goed schoongemaakt melkpak, waar bodem en bovenkant van weggeknipt worden. Gebruik het vierkante model. Het pak wordt platgedrukt, zodat twee zijkanten naast elkaar liggen. Hierop wordt met stift of pen de vorm van de paaskip overgenomen. (Zie de tekening op het werkblad.) Eventueel maakt u eerst een omtrekfiguur/mal van deze vorm, zodat de kinderen die direct op het pak kunnen overnemen.

• Nadat de vorm “dubbelzijdig” is uitgeknipt, kan het pak – althans wat er nu van is overgebleven – weer opengevouwen worden. Maar niet helemaal terug tot een vierkant. Er moet een enigszins ruitvormige “plattegrond” overblijven. (Zie: tekening bovenaanzicht.)

• Om deze vorm vast te houden, worden aan de open onder- en bovenkant diagonaalsgewijs even wat hulpplakbandjes bevestigd.
De zo ontstane “romp” van de kip wordt nu met enkele lagen krantenpapier beplakt, in stroken over elkaar. Ook de “rug” wordt hierbij compleet dichtgeplakt met verschillende lagen krantenpapier. De onderkant blijft open. Vouw de stroken krantenpapier hier naar binnen en plak ze vast. Werk tot slot de buitenkant af met enkele lagen toiletpapier. Zorg er tijdens deze bewerkingen voor dat de kip in model blijft in een ruitvormige doorsnede.

• Terwijl de papier-machélaag droogt, kan het model van de kop gemaakt worden. (Werk volgens het patroon van het werkblad.) Er zijn twee laagjes karton voor nodig:
– één laagje, dat links aan de zijkant geplakt wordt;
– en één laagje, dat rechts aan de zijkant komt. (Zie: tekening bovenaanzicht.)
Als na enkele dagen de papier-machélaag droog is, kan de kop op de juiste plaats aan de kip geplakt worden.

• De kip komt in ruststand met haar snavel op de grond. De buikzijde van de kip komt daarbij evenwijdig aan de ondergrond, waarop de kip komt te staan. Er ontbreken daartoe nog een paar poten.
Die poten kunnen gemaakt worden van ronde stokjes, met een doorsnede van ca. 0,8 cm en een lengte van ca. 7 cm. Eventueel zijn ook halve (houten) wasknijpers bruikbaar. Ze worden aan de buitenzijde tegen de kip aan geplakt. De stokjes dienen hiertoe voor een gedeelte afgeplat te worden, zodat ze met de platte kant aan de buitenzijde tegen de romp geplakt kunnen worden. (Zie de tekening op het werkblad.) Gebruik hiervoor sterke lijm. En plak er eventueel nog een laagje papier-maché overheen.

Afwerking

– Als alles goed droog is, kan de kip mooi versierd worden. Dat kan op een vrij naturalistische manier, naar aanleiding van foto’s en/of tekeningen van echte kippen(rassen).
– Maar het kan ook op een meer decoratieve wijze. Bij deze decoratieve manier krijgt de kip eerst een egale ondergrond, om er vervolgens patronen op te schilderen of te stempelen, met bijvoorbeeld kurken als stempel.
– Een zeer bijzondere versiering kan bereikt worden door de kippen te beschilderen zoals bijvoorbeeld de koeien uit de cowparade. Laat de kinderen hiertoe de website www.cowparade.nl opzoeken voor voorbeelden.

Uitbreiding

In plaats van een melkpak als basis kunnen natuurlijk ook dozen gebruikt worden. Op die manier kunnen verschillende formaten paaskippen, maar ook andere (paas)dieren, worden geknutseld.
Tip. Maak in elk geval een paar foto’s van de verzameling kippen. Dat is leuk voor op de website van uw school of groep.

Veel knutselplezier!