Op 8 juni 2017 is het Werelddag van de Oceanen. Naast de bekende flora en fauna in oceanen, is er nog minstens zoveel in de onderwaterwereld te ontdekken.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Lessuggesties

Creatief
Laat de kinderen een zeedier fantaseren. Wat voor dier zouden zij diep in de oceaan willen ontdekken? Laat ze het tekenen op zwart papier, met kleurpotlood of krijtjes. Lichtgevende verf kan ook een leuk materiaal zijn om mee te werken in deze context. De kinderen kunnen eventueel ook een naam bedenken voor hun zeedier.

U kunt de kinderen zo hun gang laten gaan of ze nog wat inspiratie meegeven door ze afbeeldingen te laten zien van diepzeedieren. Vertel daarbij iets over de leefomstandigheden in de diepzee en het uiterlijk (regelmatig doorzichtig en/of lichtgevend) van deze dieren.

Zoek bijvoorbeeld afbeeldingen van een goblinhaai, Fanfin-zeeduivel, diepzeehengelvis, dumbo octopus, telescoop octopus, diepzeekwallen, zeedraakje of een hydroïdpoliep.

Maak van de tekeningen een mooie expositie.

Voeding
Zeewier is nog redelijk onbekend op ons bord. Zijn er kinderen die weleens (een product van) zeewier eten? Misschien zal nori (=roodwier) bij kinderen bekend zijn, dit is een velletje van gedroogd zeewier dat gebruikt wordt bij het maken van sushi. Zeewier wordt in Azië al veel gebruikt als voedsel.

Laat de kinderen kennismaken met de smakelijkheid van zeewier. Laat ze na het ‘koken’ en proeven hun bevindingen delen. Om uit te proberen in de klas:

Zeekraal (verkrijgbaar bij de groenteman en grotere supermarkt in het groentevak)

Het groeit op ziltige zeeklei, en is daarom ook wat zout van smaak.

  • Zeekraal kan goed koud (rauw) geproefd worden.

Een gemakkelijk recept om warm te proeven: roerbak de zeekraal in een klontje boter met een snufje peper. Uitgebreidere recepten zijn te vinden op internet

Nori (verkrijgbaar bij toko en supermarkt)

Dit is rood-paars zeewier dat groeit voor de kusten van onder andere de Verenigde Staten, Europa en Japan. Nori is het Japanse woord voor wier. Nori wordt in de zon of ovens gedroogd.

  • Nori kan koud geproefd worden. Maar puur nori is niet bijzonder smakelijk en een beetje droog. Bij sushi wordt het natuurlijk ook koud gegeten.
  • Met nori kunt u de kinderen sushi laten maken, maar dit kost wel wat meer voorbereiding (ingrediënten en benodigdheden). Recepten staan op de verpakking of vindt u op internet.
  • Eenvoudig recept: nori-omelet voor acht kinderen (portie om te proeven):

Klop drie eieren los met een beetje zout en peper. Voeg een eetlepel water toe. Meng het geheel goed. Bak een omelet in een ruime koekenpan. Als de omelet bijna klaar is, legt u boven op de omelet een nori-vel. Bak niet langer dan een minuutje mee. Verdeel de omelet daarna in acht stukken. Rol de stukje eventueel op voor het proeven.

Zeewier (verkrijgbaar bij toko of natuurwinkels)

  • Laat het zeewier (gedroogd, 30 gr) 5 minuutjes in water wellen. Het neemt dan in volume toe. Een stukje is nu rauw te proeven.
  • Recept voor zeewiersalade:

Giet het water af nadat het zeewier erin geweekt is en knijp overtollig water voorzichtig uit het wier. Haal eventuele harde stukjes eruit. Snijd of knip het wier in stukken. Doe het in een kom en voeg toe: een fijngesneden sjalotje, 2 eetlepels sojasaus (of naar smaak), 1 eetlepel rijstwijnazijn (of andere milde azijn), 1 theelepel suiker (of naar smaak), 1 theelepel sesamolie, snufje peper, naar wens nog zout. Meng de ingrediënten door elkaar. Garneer met geroosterde sesamzaadjes (1 eetlepel).

Andere artikelen uit deze reeks:

Efteling

Ruimtevaart

Warme truiendag

Walt Disney