Het afsluiten van het jaar is een periode van terugkijken, afronden en voorbereiden op wat er komen gaat. Met dramaopdrachten kunnen de kinderen de emoties die hierbij horen vormgeven zonder het afscheid te zwaar te maken. Laagdrempelige drama-activiteiten bieden de kans om samen met de kinderen het afgelopen schooljaar te evalueren.

Downloads

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Extra bij dit artikel

Uitleg reactiespel
Samenwerking, concentratie, verbeelding, begrijpend lezen, actie en reactie. Het reactiespel met 31 kaartjes voor de hele groep heeft het allemaal in zich. Bovendien is het extra verrassend en spannend voor de kinderen, omdat ze niet precies weten wanneer de aan de beurt zijn.

Het gaat als volgt:

  • Knip de kaartjes uit en geef ieder kind een kaartje.
  • Zorg dat er genoeg ruimte in de klas is om vrij te bewegen. Of ga naar een gymlokaal of naar buiten.
  • Jij als leerkracht hebt het eerste kaartje. Daarop staat: Fijne vakantie!
    Start het spel en zeg: ‘Fijne vakantie!’
  • Het kind dat het kaartje heeft waarop staat: Als iemand zegt: Fijne vakantie! dan juich jij heel hard met je handen in de lucht juicht vervolgens heel hard met de handen in de lucht.
  • Het kind dat het kaartje heeft waarop staat: Als iemand juicht met zijn of haar handen in de lucht dan laat jij je op de grond vallen en zegt verdrietig: Ik ga school zo missen laat zich op de grond vallen en zegt verdrietig dat het de school gaat missen. En zo verder.
  • Goed lezen wat er op je kaartje staat en goed naar elkaar kijken en luisteren dus!
  • Er zijn 31 kaartjes. Heb je meer dan 31 kinderen in de groep, deel dan dit kaartje dubbel uit: Als iemand zegt: kom mee, bij de achtbaan staat nu niet zo’n lange wachtrij! dan doe jij handen in de lucht en doe je alsof je in de achtbaan zit.