
Lied van de maand: We bouwen een feestje
Bestanden
Klik op de naam van het bestand om het te openen.
Muziek
Artikel
Liednotering
De liedtekst
1
We bouwen een feestje,
met toeters en met bellen,
met trommels en schellen
en vrolijk hoempapa.
2
We bouwen een feestje,
met vlaggetjes en slingers,
confetti, ballonnen,
de hele heisasa.
3
We bouwen een feestje,
met taart en limonade,
met chips en patatjes
en ijs met slagroom na.
Brug
Kom, laten we lachen en joelen en zingen,
dansen en springen en juichen: hoera!
Hoera! Hoera! Hoera, hoera, hoera!
4
We bouwen een feestje,
met pakjes om te geven,
met: āLang zal-ie leven,
al in de gloria!
Lessuggesties
Het liedje āWe bouwen een feestjeā kan een alternatief zijn voor ātraditionalsā als āEr is er een jarig, hoera!ā en āLang zal-ie leven in de gloriaā.
AANLEREN
Er kan begonnen worden met een (kring)gesprek over wat er zo allemaal bij een (kinder)feestje hoort. De woorden kunnen op het bord geĆÆnventariseerd en gerubriceerd worden naar muziek (couplet 1), feestversiering (couplet 2), traktaties (couplet 3), uitingen van feestvreugde (tussenstukje), cadeautjes geven (couplet 4) en felicitaties en wensen (couplet 5).
Bij het aanleren van het liedje kan gebruik gemaakt worden van tekeningetjes op het (digi)bord, zodat de verschillende woorden gemakkelijker ingeprent kunnen worden.
MUZIEKINSTRUMENTEN
Bij een feestelijk liedje horen instrumenten. Laat bij dit liedje gebruik maken van ritme-instrumenten als tamboerijn, handtrom, triangel, en dergelijke.
BIJ DE TEKST
Indien u het woord ābouwenā in āWe bouwen een feestjeā te āstoerā vindt aandoen, of niet ādes kindsā, kunt u er natuurlijk gewoon āWe vieren een feestjeā van maken. Dat is óók feestelijk.
In plaats van āHoera!ā (4x) in het tussenstukje, kan ook (4x): Joechei!, Hoezee!, Hiephoi!, OlĆ©!, of een andere vreugderoep gezongen worden. Er is hier voor āHoera!ā gekozen, omdat dit rijmt op de laatste woorden van de coupletten.
Na het zingen van het hele lied kan er ter afsluiting ānaadloosā worden doorgezongen met āLang zal-ie leven, lang zal-ieā¦.ā enz., want dat liedje hoort er vanzelfsprekend ook bij.
EXTRA MOGELIJKHEDEN
Enkele alternatieve coupletten zijn de volgende, waarbij het eerste gaat over feestelijke activiteiten bij kinderfeestjes, het tweede noemt een serie kindernamen, het laatste geldt speciaal voor Dierendag.
Activiteiten:
We bouwen een feestje
met spelletjes en hossen,
met speurtocht en crossen
en doe-mij-maar-eens-na.
Kindernamen:
We bouwen een feestje
voor Jantje, Pietje, Keesje,
voor Jorik en Geesje,
Karlijn en Alida.
Dierendag:
We bouwen een feestje
voor honden, katten, schapen,
voor kikkers en apen,
konijn en cavia.
Aantal coupletten
Als u het liedje zingt zonder de muzikale begeleiding (als download van de website) kunt u het aantal coupletten naar eigen idee aanpassen.
Wanneer u het coupletje met kindernamen vaker gaat gebruiken, is het leuk om er steeds de naam van de toegezongen jarige in te verwerken. En mogelijk ook namen van klasgenootjes.
Laat de kinderen ook zelf eens āpuzzelenā hoe namen van vriendjes/vriendinnetjes passend ingevoegd kunnen worden in een coupletje. De regels 2 en 3 hoeven niet per se te rijmen. Mooi is het wel om als laatste woord/naam een a-klank te krijgen, om het rijm in de vierde regel in stand te houden. Namen van meisjes eindigen vaak op -a. Hoe is dat in uw groep? Laat de kinderen ook dat eens uitzoeken. En zijn er wellicht nog meer van dergelijke bijzonderheden aan voornamen te ontdekken?