Molletje

Een molletje kreeg poep op zijn kop. Wie heeft dat gedaan?

Downloads

Muziek
Ingezongen versie met tekst (video)

Een molletje - karaoke

Een molletje - melodie

Artikel en uitbreidingen
Lessuggestie

Wie kent niet het kostelijke prentenboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Wolf Erlbruch en Werner Holzwarth, dat praktisch in elke school aanwezig is in de onderbouw? Het is elke keer weer een feest om het voor te lezen én er het liedje bij te zingen en te spelen.

Als introductie kunt u de eerste keer een gesprekje houden over (huis)dieren. Ga vervolgens samen na welke dieren leven op de grond, welke kunnen vliegen en welke dieren leven in en op het water. Er zijn ook dieren die je bijna nooit ziet omdat ze verborgen leven, bijvoorbeeld onder de grond. Denk aan pieren, torretjes en… U komt dan, desnoods met wat sturing, ten slotte uit bij de mol. Vertel dat de mol onder (en boven!) de grond erg slecht kan zien.

Pak nu het prentenboek erbij en lees het in de kring voor. Houd daarna een kort nagesprekje en introduceer het liedje door het voor te zingen of te laten horen.

Vraag wat de ‘plop’ is in het liedje. Laat daarna een prop bruin papier zien, dat is het poepje in het liedje. Vertel dat jullie het verhaal gaan naspelen. Vraag wie het molletje wil zijn.

Vraag nu dit kind op handen en knieën en geblinddoekt in de kring te gaan staan. In de loop van het zingen mag het molletje rechtop gaan staan.

Zet naast of achter het kind een stoeltje en laat daarop een kind staan met de prop bruin papier in de hand. Zing nu het liedje en vraag het kind op de stoel bij ‘plop’ de prop los te laten boven het hoofd van het kind dat de mol speelt en inmiddels is gaan staan.

Het molletje mag nu raden wie de prop heeft laten vallen. Geef eventueel hints als: hij heeft een groene broek, geen bril, zwart haar, enzovoort, of laat het molletje voelen wie de prop heeft laten vallen. Laat bijvoorbeeld drie keer raden.

Daarna komt het volgende molletje en een nieuwe op-de-kop-poeper.

Meer liedjes: