De één vindt ze adembenemend mooi, de ander vindt ze maar eng: kriebelende beestjes. In dit thema leren de kinderen de vliegende, kruipende en gravende diertjes steeds beter kennen.

Downloads

Muziek en bladmuziek
Artikel, uitbreiding en lessuggesties

Vlieg in de keuken

Projecteer de tekening van de keuken (zie download hierboven) op het bord. Bekijk samen wat er op de afbeelding te zien is en bespreek welke geluiden te zien zijn, zoals de tikkende klok, de pan met kokend water en de brommende koelkast. De rode vliegenmepper hangt klaar, want een dikke bromvlieg vliegt door de keuken.

Verdeel de klas in groepjes. Elk groepje bootst het geluid van een voorwerp na. Alleen de vliegenmepper doet niet mee. Wijs vervolgens steeds een van de voorwerpen aan, waarbij elk groepje ‘hun’ geluid maakt. Als de vliegenmepper wordt aangewezen, klapt iedereen in zijn handen.

Boeken

Een aantal uitgevers is gespecialiseerd in non-fictieboeken over de natuur, zoals Tirion Natuur, Ars Scribendi en Corona (Zoom-serie).

Verzamel via de bibliotheek of school De Ruiter informatieboekjes. Er zijn verschillende titels die aansluiten op het thema, zoals Enge beestjes, Mieren, Insecten, Hoe planten ‘het’ doen en Spinnen. Deze informatieboekjes zijn eventueel te bestellen via uitgeverij Noordhof

Een kleine selectie van informatieve boeken:

  • Zommer, Het Bijzondere Beestjes Boek, Lemniscaat, Rotterdam, 2016.
  • Li, Insectendetective, Tirion Natuur, Baarn, 2015.
  • Tait, Insecten en spinnen, Gottmer, Haarlem, 2010.
  • Burnie, Encyclopedie van insecten, Winkler Prins, Veendam, 2006.

Links

  • Op onderstaande Yurls-site zijn tientallen links rond het thema verzameld. U vindt hier digitale prentenboeken, liedjes, werkbladen, kleurplaten, spelletjes en nog veel meer extra lesideeën. Ook staat hier een overzicht van alle Huisje Boompje Beestje-afleveringen over insecten en andere kriebelbeestjes: https://jufdineke.yurls.net/nl/page/890424#topboxes