Kevers kriebelen, kruipen overal tussen en bijten dan soms ook nog eens. Dat maakt ze bij veel mensen niet zo geliefd. Maar het lieveheersbeestje is een zeer populair kevertje en vormt een uitzondering. Daarom alleen al is het een bijzonder diertje!

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Antwoorden werkblad

Opdracht 1
Antwoord afhankelijk van het gevonden lieveheersbeestje.
De combinatie rood met zwarte stippen komt het meest voor en in die kleurcombinatie zijn de zevenstippelige lieveheersbeestjes het algemeenst. Van de gele beestjes met zwarte stippen is het veertienstippelig lieveheersbeestje het bekendst.

Opdracht 2
Antwoord afhankelijk van het gevonden lieveheersbeestje. De kinderen vinden het leuk om via opgezochte afbeeldingen achter de juiste namen van het gevonden lieveheersbeestje te komen. Vergelijk de tekeningen op het werkblad met afbeeldingen op websites of in boekjes.

Opdracht 3
– Aan de voorzijde zijn duidelijk de ogen en kleine sprieten te zien.
– Zeer waarschijnlijk zal het lieveheersbeestje zijn pootjes intrekken en zich dood houden. Het lieveheersbeestje heeft zes pootjes, zoals alle insecten.
– Na enige aarzeling zal het lieveheersbeestje langs een vinger omhoog lopen. Op de vingertop zal het zijn schildjes en vleugeltjes spreiden en wegvliegen.
– Er is een goede kans dat op planten of struiken meerdere lieveheersbeestjes zitten. Vaak zien ze er hetzelfde uit, maar dat hoeft niet.

Opdracht 4
Op een plant met lieveheersbeestjes zitten in de meeste gevallen ook bladluizen. Verder kunnen er larven en eitjes aanwezig zijn. Daarnaast zijn er vaak ook mieren (die ook op bladluizen afkomen) te vinden op zo’n plant.

Boekentips en links

Boekentips
• F. Bos & R. den Besten, Lieveheersbeestjes in beeld, KNNV, Zeist, 2014. (bovenbouw)
• E. Carle, Het vervelende lieveheersbeestje, Gottmer, Haarlem, 1993. (onderbouw)
• E. van Dort & C. van Moorselaar, Eentje Geentje het lieveheersbeestje, Christofoor, Zeist, 2006. (onderbouw)
• M. de Jongh & H. Senior, Natuur in beeld: Lieveheersbeestjes, De Ruiter, Gorinchem, z.j. (middenbouw)

 

Websites
• Via https://www.beesies.nl/lieveheersbeestje.htm kunt u duidelijke foto’s bekijken van onder andere eitjes, larven en poppen van deze kevertjes.
• De site https://www.natuurinbeeld.net/coccinellidae biedt niet alleen beeld maar ook informatie over diverse soorten lieveheersbeestjes.
• Zoek via Google naar afbeeldingen met de term ‘veldklapper/lieveheersbeestjes’ en u vindt afbeeldingen van tientallen soorten lieveheersbeestjes.
• Op www.kleurplaten-voor-kids.nl vindt u leuke kleurplaten van lieveheersbeestjes voor de onderbouw.