Tijdens de sfeervolle kerstviering mag een mooie kersttafel natuurlijk niet ontbreken. Lekker samen eten, het kalenderjaar afsluiten: dat vraagt om een feestelijke versiering. Hier vind je suggesties om met de groep jullie eigen feesttafel te maken. Betrek de kinderen ook bij de plek van de tafel, en vergeet de vorm niet: een vierkante, lange of een ronde tafel geven elk een andere sfeer. Elk detail telt!

De groene tafel

Kies voor lekker natuurlijk en versier de kersttafel met hulsttakken, sparrentakken en andere groene takken uit de tuin. Gebruik het groen dat over is van de kerststukjes of vraag bij levering van de kerstboom om wat extra takken. Schud eerst het zand er goed uit. Plaats de takken dan in het midden van de tafel, zodat ze niet te dicht bij de borden en de glazen liggen. Bespaar jezelf gedoe met vaasjes en potjes, doe het gewoon uit de losse pols. Deze kersttafel heb je in een oogwenk klaar.
Een wit tafelkleed, echte glazen, borden, bestek en (nep)kaarsjes maken het geheel nog feestelijker.

De bedrukte tafel

Maak stempels van kerstfiguren uit aardappels: hulstblaadjes, sterren, kerstboompjes, engeltjes. De kinderen in de bovenbouw kunnen zelf een stempel ontwerpen en snijden. In de midden- bouw hebben de kinderen wat begeleiding nodig bij het snijden, maar ze kunnen natuurlijk wel zelf een schets maken. Voor de onderbouw kunnen de stempels vooraf gemaakt worden. Je kunt ook sponsjes gebruiken om stempels van te maken of de kinderen laten stempelen met kosteloos materiaal, zoals kurk. Neem, als de stempels klaar zijn, een rol niet te glad papier en stempelen maar. Stempel een mooie rand of een patroon. Ook hiervoor kun je de kinderen eerst een ontwerp laten maken (bovenbouw) of een reeks laten afmaken (onderbouw). Laat de kinderen in kleine groepjes aan het tafelkleed werken. Samen werken ze op deze manier aan een groot kleed. Gebruik een loper voor een lange tafel of plak stukken van de rol aan elkaar als je een vierkante kersttafel wilt maken.

De wenstafel

Alle kinderen schrijven een kerstwens. Het mag een wens zijn voor de groep, voor een klasgenoot of een meer algemene kerstwens. Plak de wens aan de binnenkant van een dubbelgevouwen gekleurd A4’tje. Op de buitenkant schrijven de kinderen voor wie de wens is en maken ze een bijpassende tekening. Je kunt de wenskaarten ook als menukaarten gebruiken bij het kerstdiner. Laat het menu dan op de achterkant schrijven. Zet de kaarten naast of op de borden. Kijk samen wat de kinderen elkaar wensen en geef de wensen een prominente rol tijdens de kerstviering.

De praktische tafel

De kinderen maken een persoonlijke kerstplacemat. Ze maken hun eigen ontwerp: een strip, tekening, verhaal, wens, kerstrecept, alles kan. De kinderen mogen knippen, plakken, tekenen, schilderen enzovoort. Voorwaarde is dat het na elke creatieve uitspatting door het lamineerapparaat moet passen. Als je wilt dat de placemats op de kersttafel meer op elkaar lijken, kun je natuurlijk ook van tevoren een vorm of techniek kiezen. Tip: werk op A3-formaat en werk 2 cm van de randen af in verband met lamineren en eventueel bijsnijden.

Download het hele artikel