De sneeuw valt in wollige vlokken naar beneden. Kindergelach en kerstgezang vullen de school. De geur van dennennaalden en warme chocolademelk zorgen voor een extra kerstgevoel. Buiten is het koud, maar binnen is het heerlijk warm… Hebt u het ideaalplaatje van een gezellige kerstviering al in uw hoofd? Wij helpen u graag om die viering te verwezenlijken. Met een beetje inzet, fantasie en hulp komt u een heel eind met een leuke kerstmarkt.

Opzet

BESTE DAG
Op 23 december is er ’s avonds een grote kerstmarkt in de school. Deze datum valt in 2010 op donderdag. De laatste donderdag vóór de kerstvakantie is ook de beste dag hiervoor, omdat vrijdag de kerstvakantie begint. In 2011 wordt de kerstmarkt dan gehouden op donderdag 22 december, enzovoort.

Goed doel In iedere klas staan de werkjes uitgestald, die door de kinderen van de betreffende groep gemaakt zijn en die gekocht kunnen worden door hun eigen ouders. Van alles wat verkocht wordt, gaat de opbrengst naar een gezamenlijk gekozen goed doel.

ALLES IS TE KOOP!
Daarnaast staan er in de centrale ruimte kraampjes met nog meer kerstknutsels, die door alle bezoekers van de kerstmarkt gekocht kunnen worden. Bovendien staat er een kraampje met glühwein, kerstkransjes en andere zelfgebakken lekkernijen. Alles is voor een schappelijk prijsje te koop!

KERSTMARKT OP HET SCHOOLPLEIN
Bij mooi, open, droog winterweer kan de kerstmarkt verplaatst worden naar het schoolplein, waardoor de mogelijkheden worden vergroot. Er kunnen dan bijvoorbeeld een aantal vuurkorven worden geplaatst. De brandende korven werken zeer sfeerverhogend, zeker omdat het avond is, als de kerstmarkt wordt gehouden. En warme chocolademelk smaakt buiten, waar het koud is, natuurlijk ook veel lekkerder dan binnen bij de verwarming. Er speelt een band, die voor extra kerstsfeer zorgt. In de band zitten muzikale kinderen, aangevuld met enkele ouders. Naast de band staat een koortje. Het koortje en de band wisselen elkaar af, maar kunnen ook soms gezamenlijk optreden. Er moeten voldoende kinderen en ouders bereid zijn om mee te zingen en te spelen, zodat ze elkaar kunnen afwisselen. Dit is niet alleen belangrijk vanwege het stilstaan in de kou, maar iedereen moet ook de gelegenheid krijgen om de kerstmarkt te bezoeken en te genieten van alle lekkernijen! En het goede doel moet natuurlijk zo veel mogelijk geld opleveren!

Voorbereiding

Natuurlijk is het niet verstandig om de voorbereiding van de kerstmarkt te laten liggen tot na het sinterklaasfeest. Want als u dan alles nog moet gaan organiseren, dan is de tijd erg kort. Een select groepje, bestaande uit ouders en leerkrachten, is dan ook al wat langer bezig om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Dit groepje heeft ook nagedacht over welke opties leerkrachten en kinderen hebben voor het maken van kerstknutsels. Want het is natuurlijk wél de bedoeling, dat iedere groep een eigen kerstknutsel maakt en daar een persoonlijke draai aan geeft. De zogeheten kerstmarktgroep zorgt verder voor:
– voldoende materiaal en gereedschap voor de knutselsessies;
– het regelen van hangtafels, serviesgoed en vuurkorven;
– het werven van kinderen en ouders voor de band en het koortje, middels een nieuwsbrief;
– het inkopen van glühwein, grote hoeveelheden kerstkransjes, servetjes, enzovoort.
Een en ander is natuurlijk afhankelijk van hoe u de kerstmarkt wilt inrichten, wat u aan sfeerverhogende middelen wilt inzetten en wat u allemaal wilt verkopen voor het goede doel.

KNUTSELSESSIES
AANDACHTSPUNTEN
Aandachtspunten
• Tot aan de kerstmarkt op de laatste donderdag vóór de kerstvakantie zijn er knutselsessies in alle groepen gepland. De kinderen gaan met elkaar aan de slag om kerstdecoraties te maken, die tijdens de kerstmarkt verkocht gaan worden voor het goede doel.
• Het is heel leuk om de bovenbouwkinderen en de onderbouwkinderen aan elkaar te koppelen. In kleine, gemengde groepjes gaan ze kerstslingers, kerststukjes, raamdecoraties en nog veel meer kerstknutsels maken. Leerkrachten en enkele ouders zijn ter plaatse om de helpende hand toe te steken. Maar daar zal nauwelijks behoefte aan zijn. Want de kinderen van de bovenbouw gaan helemaal op in hun rol van mentor. Ze helpen de kleintjes waar nodig. En bovendien slagen ze er ook nog in om een eigen knutsel af te krijgen! Ideeën, tips en materialen gaan van het ene groepje naar het andere.
• Alle kinderen maken een eigen knutsel, die gekocht kan worden door hun eigen ouder(s). En daarnaast maken ze ook nog een aantal knutsels, die voor de centrale kerstmarkt bedoeld zijn.
• De voorbereidingsgroep heeft gezorgd voor voldoende knutselmateriaal. Leerkrachten hebben ook gezorgd voor wat kant-en-klare opdrachten. En er is ook nagedacht over de “aantrekkelijkheid” van een knutsel. Want alles moet tenslotte goed verkoopbaar zijn!

Lijst met knutselvoorbeelden

4a6dae08-da18-4e40-840a-0743454d7bf6_0000006956_engel1

1daa8c72-105e-4b29-91c0-afecee4f528a_0000006957_engel2

330a2639-f791-48b2-8292-9189afd39613_0000006958_engel3

9ad7aa21-fbdb-4b1e-82e7-656cc8c42bcc_0000006959_engel4
KWALITEITSKNUTSELS
Ook ouders en leerkrachten knutselen mee! Van hen wordt natuurlijk wel wat professioneler werk verwacht dan van de kinderen. Zorg dat er voorbeelden klaarliggen van bijvoorbeeld een sjieke deurkrans en een wilgentakboompje. Deze voorbeelden kunnen bekeken worden door mensen, die zelf niet goed op ideeën kunnen komen. De meer creatieve leerkrachten en ouders bedenken uiteraard zélf wat ze gaan maken. Zorg hier ook voor voldoende materiaal!
De kwaliteitsknutsels van de volwassenen worden tijdens het slot van de kerstmarkt geveild!

Het goede doel

Het goede doel, waar de opbrengst van de kerstmarkt naartoe gaat, kunt u elk jaar opnieuw bepalen. Afgelopen jaar ging de opbrengst op onze school bijvoorbeeld naar CliniClowns. In alle groepen werd nadrukkelijk aandacht besteed aan dit goede doel. De kinderen wisten hierdoor precies waarvoor ze aan de slag gingen. Ook probeerden we de relatie met het kerstfeest duidelijk te leggen.
Na de kerstvakantie, in januari, hadden we een vertegenwoordiger van CliniClowns op bezoek, die tijdens een feestelijke bijeenkomst een heel grote (symbolische) cheque in ontvangst mocht nemen, met daarop de opbrengst van onze kerstmarkt. De cheque werd door de jongste en de oudste leerling van de school gezamenlijk overhandigd.

Kerstmarkt

De kerstmarkt wordt opgebouwd als een échte markt. Er zijn kraampjes te vinden door de hele school. Klassen zijn omgebouwd tot sfeervolle verkooppunten. Overal liggen doeken en kleden op de marktkramen, om de waar extra goed uit te laten komen. Ook in de gangen staan kraampjes, die bevolkt worden door ouders, kinderen en directieleden. In iedere klas klinkt zachte kerstmuziek op de achtergrond. Bij de ingang van de school wordt warme chocolademelk en glühwein verkocht. Twee collega’s, die in hun vrije tijd op een koor zitten, hebben zich verkleed als personages uit de boeken van Dickens. Ze lopen rond en zingen de prachtigste kerstliederen. De enorme kerstboom in de centrale hal is helemaal versierd door de kinderen van de onderbouw. Een collega maakt voor 25 eurocent een foto van iedereen, die bij de kerstboom geportretteerd wil worden. De foto wordt digitaal naar de mensen toegestuurd, als ze hun e-mailadres noteren op een lijst. Mensen, die geen e-mailadres hebben, krijgen later een fotoafdruk. Dat kost dan wel iets meer natuurlijk.
De kerstman en zijn cadeautjes houden we met opzet buiten de deur. Want die passen niet bij de sfeer en de kerstgedachte, die we willen uitdragen.

Tot slot

Wellicht kan ons verhaal u inspireren. We wensen u dan ook een heel gezellige kerstviering toe! Met veel plezier, sfeer, lekkernijen, muziek en een hoge opbrengst van de verkopen! Want dat is fantastisch voor het goede doel!