Hier treft u de tekst, het notenschrift, de melodie en de karaoke en de lessuggesties aan.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Muziek

Kampioen

Refrein:
Kampioen (kampioen), kampioen (kampioen).
Wij zijn de besten, wij zijn kampioen.
Kampioen (kampioen), kampioen (kampioen).
Voor ons de beker, de bloemen en een zoen!

1 We hebben hard gewerkt, er alles aan gedaan.
En bij de prijsuitreiking staan we straks vooraan.

Refrein

2 De anderen zijn goed, het was een mooi gevecht.
Maar wij zijn nog wat beter, dat mag nu gezegd.

Refrein

3 Wij zijn een vriendenclub, beklimmen elke berg.
En als we eens niet winnen, is dat ook niet erg.

Refrein

De liedjes beluisteren en downloaden

Hierboven staan de liedjesbestanden. Als u ze aanklikt, opent op uw computer een programma om ze af te spelen. Hebt u dit niet, dan kunt u de liedjes uiteraard wel gewoon opslaan.

Liednotering

200904notenschrift

Lessuggesties

Archief

De tekst leent zich uitstekend voor een kringgesprek of discussieronde. U kunt bv. vragen:

– Waarin kun je allemaal kampioen worden? Denk hierbij aan diverse sporten, maar bv. ook het voorleeskampioenschap.
– Wat kun je nog meer winnen behalve de beker, de bloemen en een zoen? Bv. geldprijzen, een medaille, het recht om mee te doen aan een “groter” kampioenschap. Waarmee zou jij het blijst zijn?
– De anderen zijn goed, het was een mooi gevecht. Wanneer is iets een mooi gevecht? Wanneer niet? Wat vind je het belangrijkst: een mooi gevecht of de overwinning?
– Wat wordt bedoeld met de laatste strofe: We zijn een vriendenclub, beklimmen elke berg. En als we eens niet winnen, is dat ook niet erg. Ben je het daarmee eens? Wat vind je belangrijker? Wat wordt in dit verband bedoeld met het woord winnaarsmentaliteit?
– Wat is het belangrijkst bij een teamsport? (samenwerken, rekening houden met elkaar en met elkaars sterke en minder sterke punten)
– Gaat je voorkeur uit naar teamsport of individuele sport? Waarom?

Zangkampioen

– Bij het onderwerp past prima het lied “We are the champions” van Queen. De tekst kunt u eenvoudig op het internet vinden, bv. bij Queeen – The Complete Words. U kunt de tekst laten vertalen, er een eigen, nieuwe tekst op laten maken, maar u kunt het lied natuurlijk ook gewoon zingen met uw groep. Daarbij is de midi-file op de genoemde site als begeleiding bruikbaar
– Door voetbalfans wordt bij wedstrijden soms nog andere liedjes gezongen. “You’ll never walk alone” werd bv. oorspronkelijk door de fans van Liverpool FC gezongen, maar je hoort het lied steeds vaker ook in andere stadions. De tekst kunt u ook eenvoudig op internet vinden, bv. bij Nedtlyrics. Kennen de kinderen nog meer van dergelijke liedjes?
– Laat de kinderen in groepjes een strijdkreet of “yell” bedenken, bv.:

Enen, tweeën, drieën, we krijgen ze op de knieën,
Vier, vijf, zes en zeven, ze zullen voor ons beven!

– U zou hieraan ook een les (of een zelfstandigwerkenopdracht) over “de strijdkreet” kunnen koppelen. Deze is ontstaan als manier om de tegenstander angst aan te jagen, als legers tegen elkaar ten strijde trokken, met daarbij bv. doedelzakgeluid of tromgeroffel. Hieruit zijn onze harmonieën en fanfares ontstaan!
– U kunt de yell vergezeld laten gaan door een stoere dans. Kijk hiervoor ook verderop bij Dramakampioen, met als voorbeeld de “haka” van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam.

Taalkampioen

– Laat een woordveld maken rond het woord kampioen.
– Laat de kinderen zoveel mogelijk woordsamenstellingen maken met kampioen. Wie vindt de meeste? Bv.:

wereldkampioen
bokskampioen
landskampioen
kampioenskandidaat
kampioenswedstrijd

– Laat de kinderen met behulp van een spreekwoordenboek (of op internet) zoveel mogelijk spreekwoorden en uitdrukkingen zoeken die met het onderwerp “kampioen en winnen” te maken hebben. Denk aan zoekwoorden als strijd, gevecht, winnen, verliezen. Bv.:

– eerste gewin is kattengespin
– voorgaan in de strijd
– als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen
– wie niet waagt, die niet wint
– vechten tegen de bierkaai
– een pyrrusoverwinning
– zonder strijd geen overwinning
– wie het laatst lacht, lacht het best
– in het heetst van de strijd
enz.

– Wat betekenen de spreekwoorden? Kunnen de kinderen situaties bedenken waarin het spreekwoord gebruikt kan worden?
– Laat de kinderen een ‘kampioensverhaal“ schrijven, zelfbedacht of uit eigen ervaring.

Sportkampioen

– Laat de kinderen een kampioenschap organiseren waaraan iedereen in de groep (school?) kan meedoen. Dit hoeft geen traditioneel sportkampioenschap te zijn, maar kan van alles als onderwerp hebben; laat hun fantasie maar de vrije loop.
– Laat de kinderen een teamsport bedenken die nog niet bestaat. Het kan een compleet nieuwe sport zijn of een variant op een al bestaande sport. Eventueel kan dit gekoppeld worden aan het organiseren van het kampioenschap.
– Nederland telt veel kampioenen. Laat de kinderen (weektaak, zelfstandig werken) een overzicht maken van Nederlandse Olympische kampioenen, Europese of wereldkampioenen. Wellicht kunt u er een presentatie aan koppelen.
– Nodig een ‘kampioen“ uit op school om te vertellen over zijn of haar sport. Een bekende sporter zou ideaal zijn, maar wellicht kent u ook oud-leerlingen van de school die kampioen in iets zijn geworden. Laat de kinderen vooraf bedenken welke vragen ze willen gaan stellen.

Dramakampioen

– U geeft d e kinderen de opdracht om met hun groepje een korte, afgeronde scène te spelen die iets met het onderwerp kampioen te maken heeft. Op uw teken verstilt het beeld. De andere kinderen moeten raden hoe het verdergaat. Daarna speelt het groepje de scène uit.
– Kinderen beelden individueel een sport of andere activiteit uit waarin ze ‘kampioen“ zijn. De overige kinderen moeten raden wat er uitgebeeld wordt.
– Het Nieuw-Zeelandse rugbyteam (de ‘All Blacks“) voert voor elke wedstrijd een rituele Maori-dans (haka) uit. Samen met de luidkeels geschreeuwde tekst kan dit behoorlijk intimiderend overkomen bij de tegenstanders. Zie de All Blacks Haka-filmpjes op YouTube.
Laat uw groep ook zo´n dans – in combinatie met een yell – maken en uitvoeren. Misschien iets voor de week- of maandviering?
Kijk hiervoor ook onder Zangkampioen.
Meer informatie over de haka is te vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haka

Knutselkampioen

Een kampioen krijgt soms een beker, soms een krans en/of een medaille, of nog wat anders. Laat de kinderen een originele prijs ontwerpen en in elkaar knutselen voor de kampioen in hun favoriete sport of bezigheid. Een mooie medaille van karton, beplakt met folie, of een beker van papier-maché?
Kampioensboeken (ter inspiratie)

– Asterix, de kampioen
– Roald Dahl, Daantje de wereldkampioen
– Frank Geleyn, Kampioen
– F. Diks, Koen Kampioen