In de serie Topstukken uit het Rijksmuseum leren de kinderen beroemde kunstwerken beter kennen door ze goed te bekijken en te interpreteren.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Pdf's en video

Bekijk samen het filmpje van Schooltv over Het Melkmeisje, waarin verteld wordt waarom het schilderij van Vermeer zo bijzonder is.

Het Melkmeisje

Extra informatie

Waarom zijn de werken van Vermeer zo wereldberoemd? Zijn bekendheid was niet van alle tijden. Lang werden zijn werken toegeschreven aan andere schilders. Pas tijdens de tweede helft van de 19e eeuw werd Vermeer herontdekt. Zijn oeuvre telt nu 35 erkende werken en ze behoren tot de hoogtepunten van de Nederlandse gouden eeuw. Waarschijnlijk heeft Vermeer in totaal 45 schilderijen gemaakt. Tegenwoordig zijn er slechts 35 werken erkend als schilderijen van zijn hand, waarvan er vier in het Rijksmuseum hangen: De Brieflezende vrouw, De liefdesbrief, Het straatje en Het Melkmeisje.

In zijn intieme interieurs weet Vermeer als geen ander hoe je gewone objecten tot leven kan wekken met licht. Met kleine lichtgekleurde stippen maakt hij elk materiaal op het schilderij bijna echt. Voeg daar de sereniteit van de scène aan toe, een ideale compositie en Vermeer verheft de beslommering van alledag tot iets magisch.

Op 16 van zijn schilderijen komt een jonge dame voor. Meestal alleen voor een raam, met daglicht dat van links de kamer binnen schijnt, zich wijdend aan een dagelijkse bezigheid. De dames spelen luit of klavecimbel, lezen, schrijven of ontvangen een brief van een dienstmeid. Of ze staan alleen in een keuken en schenken melk in…

Het lijkt alsof ze niet weten dat wij er zijn. Als een voyeur kunnen we zo onopgemerkt een kijkje nemen in het leven en de gedachten van de hoofdpersonen. Wat zou het melkmeisje eigenlijk denken? En wat gaat ze doen met de melk? Voor wie werkt ze? Of van wie is de brief in de Brieflezende vrouw afkomstig, en wat staat erin? Vragen waarover je heerlijk kunt fantaseren. Misschien wel een van de fijnste dingen om te doen bij een schilderij van Vermeer.

Andere artikelen uit deze reeks:

De Nachtwacht

De bedreigde zwaan