Aanvulling pretpakket: varia.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel

Bedoeling

Dit kopieerblad – dat geheel zelfstandig te maken is – kan ingezet worden als pretpakketopdracht. Het is ook een uitstekend lesidee voor pluskinderen.

Klik op de link in de lijst hierboven om kopieerblad te downloaden.

Afdruktip: Als u het grote kopieerblad rechtstreeks vanaf het scherm afdrukt, zal het te groot geprint worden. Sla de afbeelding eerst op uw computer op door er met de rechtermuisknop op te klikken. Druk hem vervolgens vanaf uw computer af op 100% grootte.

Benodigde materialen

– werkblad
– schrijfmateriaal
– internet (werkblad digitaal; online woordenboek Van Dale; online woordenboek Nederlands-Grieks)

Instructie

– Vertel de kinderen vooraf dat het Grieks van het werkblad Nieuwgrieks is. En dat is niet hetzelfde als Oudgrieks, dat kinderen op het gymnasium krijgen!
– De kinderen lezen eerst heel goed de informatie, die links op het werkblad staat: hoe de letters eruitzien, hoe die letters heten en hoe ze worden uitgesproken. Dit kan wellicht even samen met u worden gedaan.
– Daarna kunnen de opdrachten zelfstandig worden uitgevoerd.

Vervolgactiviteiten

Naar aanleiding van dit werkblad kan gedacht worden aan de volgende vervolgactiviteiten:

• Nabespreking van het werkblad. Aan bod kunnen komen: de problemen waar de kinderen tegenaan zijn gelopen, maar ook de ontdekkingen die ze hebben gedaan.

• Met behulp van de online woordenboeken kunnen de kinderen nog meer namen van Griekse letters opzoeken, die bij ons als “woorden” worden gebruikt (omega, gamma, kappa, sigma, jota).

• De kinderen kunnen een eigen cursus Grieks maken, om zichzelf te leren tellen óf om de namen van de dagen en de maanden te leren.

• De kinderen kunnen op internet zoeken naar Oudgriekse lettertekens en die vergelijken met de Nieuwgriekse letters van het werkblad.

• Een geschiedenisles over de invloed die het Grieks op de ontwikkeling van onze taal heeft gehad. (De les kan gegeven worden door u. Maar de kinderen kunnen ook een presentatie geven.)
Zie in dit verband bijvoorbeeld: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grieks#Geschiedenis_van_het_Grieks en https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands#Geschiedenis_van_het_Nederlands.