Kinderen kennen allerlei fabeldieren uit sprookjes, fantasyverhalen, films en computergames. Een interessant onderwerp om eens met de kinderen over van gedachten te wisselen en om ze ermee aan het werk te zetten.

Lessuggesties

In het artikel Fabeldieren worden elf lessuggesties en verwerkingsmogelijkheden beschreven. Hier vindt u nog enkele andere mogelijke activiteiten.

Trekpoppen maken
Een mooie techniekactiviteit is het maken van fabelwezens met bewegende delen. Vliegende wonderwezens als draken, sirenen, het paard Pegasus, enzovoort, kunnen de kinderen maken uit stevig karton of triplex. Laat beide zijden bewerken: inkleuren, beschilderen, beplakken. De vleugels zijn losse onderdelen.
Als extra opdracht ontwerpen de kinderen een handig systeem waarbij de vleugels los aan het lijf bevestigd worden en met een touwtje bewogen kunnen worden, om zo een vliegbeweging na te bootsen. Inspiratie gezocht? Zoek op internet met de woorden ‘trekpoppen draak’.

Egyptische goden
De godenwereld van het oude Egypte is heel bijzonder. Er waren veel goden, met de wonderlijkste verschijningsvormen. Op internet kunnen de kinderen veel informatie opzoeken. Zie ook: www.wikikids.nl/lijst_van_egyptische_goden en www.allesoveregypte.nl/goden. Als extra activiteit kunnen de kinderen de opdrachten van het kopieerblad Goden van het oude Egypte uitvoeren.

Maskers en verkleden
Mogelijk inspireren de diverse uiterlijkheden van de fabeldieren tot het maken van maskers. Misschien kunt u zelfs een verkleedfeest houden met grotendeels zelfgemaakte kleding. Denk bijvoorbeeld aan een Egyptische goden-show.

Boeken en links

Boeken

Achtergrondinformatie:
– J. Cherry, Mythical Beasts, British Museum Press, London,1995
(in het Duits uitgegeven als Fabeltiere. Von Drachen, Einhörnern und anderen mythischen Wesen, Reclam, Stuttgart, 1997)
– J. de Hond (red.), Monsters & Fabeldieren. 2500 jaar geschiedenis van randgevallen, Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch, 2004
– M. Dekkers, Bestiarium, Bert Bakker, Amsterdam, 1977

Speciaal voor kinderen:
– B. Coppin. Het boek van de fantastische dieren, Uitgeverij Afijn, Hasselt, 2002
– F. van der Helm, Magische Dieren. Rare Dieren van Nergens, Het Spectrum, Utrecht, 2005
– Newt Scamander (J.K. Rowling), Fabeldieren & Waar Ze Te Vinden, De Harmonie, Amsterdam, 2001
– D. Colbert, De magische wereld van Harry Potter. Een schat aan mythen, legenden en fascinerende feiten, Prometheus Kinderboeken, Amsterdam, 2002
– Neil Philip, Mythologie (serie Ooggetuigen), Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 2002

Internet
Op Internet is per fabeldier veel informatie te vinden. Zoek bijvoorbeeld met de woorden:
– lijst van fabeldieren (Wikipedia)
– mythisch wezen
– cryptozoölogie
– fabeldierenafbeeldingen

Let op: niet alle afbeeldingen zijn geschikt voor (jonge) kinderen. U kunt als leerkracht het best zelf eerst even nagaan wat u geschikt vindt om te bekijken. Zie bijvoorbeeld ‘cycloop’. En voeg bij het woord ‘hippocampus’ ook het woord ‘mythologie’ toe, anders levert het ook plaatjes op van hersenen.

Ook over gemeentewapens en heraldiek is veel informatie te vinden. Zoek op internet met de woorden ‘gemeentewapen + [plaatsnaam]’. Zo vinden de kinderen behalve de afbeelding en de heraldische omschrijving ook het jaartal van eerste invoering, meestal rond 1816, na de Franse tijd dus, onder Koning Willem I.
Er zijn ook nieuwere gemeenten (Lelystad bijvoorbeeld). Sommige gemeenten zijn inmiddels opgegaan in grotere eenheden. De vroegere gemeentewapens zijn echter nog steeds te vinden, maar worden officieel niet meer gebruikt. De jaartallen van opheffing worden meestal wel vermeld.