Lennart Veenboer is voorleesstudent op De Indische Buurt School in Amsterdam.

Wat is een voorleesstudent? En wat doe je verder?
Twee keer in de week lees ik een half uurtje met kinderen van groep 4, voor ik naar college ga. Ik heb klassieke talen gestudeerd en ben nu bezig met mijn tweede bachelor, rechten. Daarnaast geef ik Latijn aan een eerste klas gymnasium.

Wat vind je het leukst aan het voorlezen?
Het project waaraan ik meewerk, Rondom de klas, wil kinderen duurzaam ondersteunen in hun behoeften op school. Daarom lees ik het hele jaar door met dezelfde groepjes. Naarmate je langer samen leest, merk je dat de sfeer aangenamer wordt en dat de kinderen ook weleens behoefte hebben aan een beetje kletsen in plaats van lezen. Zo ontstaat er een band tussen mij en de kinderen. En daar zet ik met veel plezier de wekker iets eerder voor!

Welke groepen vind je het leukst?
Hoe verder de kinderen zijn, hoe meer je op het verhaal in kunt gaan en echt aan lezen toekomt. Andersom ben je met de lagere groepen meer aan het praten, wat ook leuk kan zijn. Vorig jaar met groep 3 merkte ik dat ik na tien boekjes over een boef en een politieagent wel toe was aan iets anders.

Raad je anderen aan om ook te gaan voorlezen?
Zeker! Het is een te gek begin van je dag. Ik merk zelf dat ik veel voldoening haal uit de interactie met de kinderen!