Even bellen met Ilse Kaiser. Zij is verkeersbrigadier in Breda.

Wat voor reacties krijg je op je oranje hesje?
De meeste mensen reageren vrolijk als je ‘Goedemorgen!’ zegt als ze oversteken. Het zijn vooral ouders en kinderen van school die het fijn vinden dat er brigadiers staan. Daarnaast komen er veel pubers op de fiets en mensen in de auto op weg naar het werk voorbij die we soms attenderen op de verkeersregels.

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt?
Met de opening van de Kinderboekenweek heb ik van alles voorbij zien komen: hele zitzakken en veel kinderen in onesies! Het verbaast me altijd wanneer mensen door rood rijden: fietsers, maar ook auto’s en zelfs een keer een OV-bus. De fietsers op de fietspaden proberen we wel te stoppen. Sommigen schrikken daarvan en zijn zich ineens bewust dat ze gewoon niet zaten op te letten.

Welke verkeerstip wil jij meegeven?
Altijd goed blijven kijken. Ook al staat het licht op groen, kijk toch even een keer extra. Jíj kunt je wel aan de regels houden, maar een ander kan een fout maken. Daarnaast is rekening houden met elkaar een goed, maar zeker ook lastig advies. We zien dat veel mensen vanuit zichzelf redeneren. Haast is daarin denk ik een grote factor. Dus: vertrek op tijd, zodat je relaxt kunt blijven.