Marjan Ruiterkamp is leerkracht van groep 1-2 op obs Jan Ligthart in Zutphen.

Je stond lang voor groep 8, nu heb je groep 1-2. Hoe is dat?
Het leeftijdsverschil tussen die groepen maakt dat je met totaal andere dingen bezig bent. Bij de kleuters wordt er veel spelenderwijs geleerd. Ik vind het geweldig om te zien hoe snel de ontwikkeling op deze leeftijd gaat, hoe een kind binnenkomt en al snel meegaat in het programma van de klas. Maar ook de werkzaamheden buiten de klas verschillen. In groep 8 was ik veel bezig met handelings- en groepsplannen maken, bijwerken en onderhouden. En analyses maken om te zien of de groep of het kind is gegroeid in de ontwikkeling. Bij de kleuters richt je je daar natuurlijk ook op, maar het is hier minder complex. Ik ben nu veel bezig met themavoorbereidingen en de invulling hiervan: hoeken bedenken, materialen verzamelen en werkjes bedenken met differentiatie voor groep 1 en 2.

Wat is jouw favoriete life hack?
Pinterest! Ik vind er van alles op, van werkvormen tot tips voor klassenmanagement en van vakliteratuur tot ideeën voor een nieuw thema.

Waar geniet jij van?
Het mooist vind ik om te merken dat de thema’s op school bij de kinderen leven. Dat ouders vertellen dat ze ook thuis knutselen, tekenen of bouwen rond het thema. Je weet dan dat zo’n thema aanslaat en je ziet het ook terug in hun spel, zowel in de hoeken als met buitenspelen.