Sint heeft technische problemen en zit met de handen in het haar. Een noodkreet aan de kinderen leidt tot verbluffende oplossingen. Negen spannende techniekopdrachten voor de sinterklaastijd!

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Inleiding

Sinterklaas stuurt een e-mail waarin hij de leerlingen in vraagvorm een aantal techniekopdrachten geeft. Het artikel in het Praxisbulletin beschrijft uitvoerig de opdrachten en de daarbij behorende aanwijzingen en materialen voor de uitwerking daarvan.

De e-mail van Sint

Beste jongens en meisjes.

Hè, hè, het is weer gelukt om veilig en wel voet aan wal te zetten in Nederland.
Al die moderne hulpjes als i-pads, i-pods, tomtoms en al dat andere digitale gedoe maken het voor mij er niet eenvoudiger op. Het blijft toch gewoon handwerk om al die pakjes in de schoorsteen te kieperen!
“Gooien“, verbetert Pakjespiet me nu.
Toch leek het me wel verstandig om jullie hulp in te roepen bij een aantal technische probleempjes die ook niet met digitale hulp zijn op te lossen.
Zet je beste creatieve-en technische beentjes eens voor om het leven van Sint en zijn Pieten te verlichten, wil je?

Hier is mijn verlanglijstje:

Cadeaupapier
Wij pakken graag uit bij het inpakken, als je begrijpt wat ik bedoel.
Ontwerp dus te gek Sinterklaaspapier, waarin wij met liefde iets in kunnen pakken zodat jullie het met nog meer liefde kunnen uitpakken.

Verpakkingen
Behalve feestelijk pakpapier vraag ik jullie antibreukverpakkingen te bedenken. De Pieten klagen nogal eens over gebutste pakketjes, waaruit vreemde sapjes lekken of andere geheimzinnige flubber. Het is toch geen feest voor de kinderen zulke kledderpakjes te moeten ontvangen!

Ladder
Om op al die daken te komen hebben we ladders nodig. Vooral heel lange voor al die hoge flats! Trouwens, als het ons te gevaarlijk wordt, dan gaan we mooi met de lift hoor!

Lift
Stel… stel… dat zo’n lift het niet doet. Of net bezet is als wij hem willen gebruiken. Of te klein is voor Sint, Pieten en schimmel.
Tja, dan hebben we onze eigen lift nodig!
Ontwerp dus eens een soort lift die ons in zulke gevallen toch veilig en wel omhoog kan brengen.

Epke-rek
Om de Pieten in topconditie te houden heb ik een oefenklimrek nodig. Een megaconstructie met evenwichtsbalken, schommels, ringen, rekstokken en glijbanen. Kortom een soort Epke-rek met hindernissen en gevaren die mijn Pieten ook in het echt kunnen tegenkomen.

Swingpiet
De souplesse van een aantal Pieten laat nogal te wensen over. Epke heeft mij aangeraden de bewegingsoefeningen voor in de schoorsteen te visualiseren (= uit te beelden). Dat heeft als voordeel dat de Pieten zich beter kunnen voorstellen wat ze aan oefeningen moeten doen. Ik heb daarvoor wel een idee en jullie moeten dat maar eens verder uitwerken.

Schimmelvervoer
Het vervoer van mijn trouwe schimmel levert nogal eens ontevreden gehinnik op. Eh…van de schimmel hè?
Denk eens na over een veilige, comfortabele paardentrailer die onder alle…nou alle…eh …vele omstandigheden op de wielen blijft. Ook al maakt de Chauffeurspiet nòg zulke vreemde capriolen.

Koek versieren
Veel traditionele Sint -en Piettechnieken gaan verloren door het toepassen van moderne werkwijzen. Sint is daar niet altijd blij mee. Het versieren van een taaipop raakt bijna geheel uit de tijd! Daarom mijn verzoek: versier een taaipop!

Sintreclame
Geen Sint zonder reclame en zonder reclame geen Sint.
Wat denken jullie van de volgende reclamestunt:
een Sint- of Pietenkop die, draaiend op het dak van een warenhuis, de aandacht van de mensen gaat trekken?

Dat was het jongens en meisjes. Niet mis hè?
Maar ach, vergelijk jullie opdrachten nu eens met die gigaklus die mij en mijn Pieten te wachten staat! Daarmee vergeleken zijn jullie opdrachten toch niet meer dan een pepernootje?
Al vast heel veel dank voor jullie inzet en veel plezier met het pakjesfeest!

Sinterklaas