Inspiratie voor een dierendag vol vrolijke fantasiespelen en feestelijke activiteiten met dierenknuffels én echte dieren.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel

Lessuggesties

Dierenverhaal

Lees het dierenverhaal de eerste keer gewoon voor. Leg dan uit dat u het verhaal nog eens gaat voorlezen en dat nu iedere keer als er een dier genoemd wordt, de kinderen mogen bewegen zoals het genoemde dier en eventueel een bijbehorend geluid maken. Oefen dit eerst voordat u het verhaal voor de tweede keer voorleest.
Op de plek in de tekst waar (…) staat geeft u een, van tevoren met de kinderen afgesproken, teken dat ze weer stil moeten zijn tot het volgende dier genoemd wordt.

Dorien en de dieren
Dorien komt thuis met een grote doos in haar armen. Vandaag is het dierendag en heeft ze voor al haar dieren iets lekkers meegenomen. ‘Poes, poes, poes!’ roept ze. (…) Daar komt hij al aangelopen. Nieuwsgierig kijkt hij naar de doos. Dorien haalt een zakje uit de doos. ‘Je lievelingskattenbrokjes!’ zegt ze. ‘Deze vind jij toch zo lekker?’ Ze loopt naar de keuken om het zakje open te maken. Als ze de keukendeur opendoet springt haar hond vrolijk blaffend uit zijn mand. (…)
Dorien zet de doos op tafel en pakt er een grote kluif uit. ‘Voor jou’, zegt ze tegen de hond en aait hem over zijn kop. (…) Dan maakt ze het zakje met brokken open en doet de brokjes in een bakje. Ze kriebelt de poes onder zijn kin en zet het bakje voor hem neer. (…)
In de doos zit ook een zak wortels. Daarmee gaat Dorien naar buiten. Ze pakt haar konijn uit zijn hok en geeft hem een dikke knuffel. (…) ‘Gefeliciteerd met dierendag!’ zegt ze. Ze legt een grote wortel in het hok. Vanuit de stal hoort ze haar paard hinniken. (…) Vlug loopt ze naar hem toe en geeft ook hem een wortel. Ze krabbelt door zijn manen. Als hij de wortel op heeft pakt ze een zadel en een hoofdstel. ‘We gaan lekker naar buiten samen’, zegt ze tegen het paard. (…) Voor ze op zijn rug gaat zitten haalt ze de hond nog van binnen. Hij mag naast ze lopen.
Onderweg feliciteert Dorien alle dieren die ze tegenkomen. De eendjes in de vijver snateren vrolijk terug. (…) Dorien heeft nog wat stukjes oud brood in haar zak, die ze in het water gooit. Voor de koeien heeft ze niks bij zich, die hebben genoeg aan gras. (…) ‘Gefeliciteerd!’ roept ze naar de schapen en de andere dieren in de wei. (…) ‘Gefeliciteerd met dierendag!’

Spelletjes

Wafwaf
Dit is een spannend honden-sluipspel, waarbij jonge hondjes het bot van de waakhond proberen te pakken. Ga in een kring op de grond zitten. Wijs een waakhond aan. Deze gaat geblinddoekt in het midden van de kring zitten. Het is nacht en de waakhond waakt over een sappig bot.
Daag de ‘jonge hondjes’ in de kring uit om geruisloos naar de waakhond te sluipen en het bot weg te pakken. Wanneer de waakhond iets hoort, wijst hij in die richting en blaft: wafwaf!
Als hij rechtstreeks naar de sluipende hond wijst, moet deze weer terug in de kring gaan zitten. Wie het bot in de wacht kan slepen, wordt de nieuwe waakhond en het spel begint van voren af aan.

Miauw, miauw
Iedereen zit in een kring. Een kind is de kat. De kat mag langs iemand strelen, luid miauwend. De anderen moeten proberen serieus te blijven. Wie begint te lachen is af en wordt ook kat. Als een slachtoffer zich serieus kan houden zoekt de kat een ander slachtoffer.

Konijntje, pas op!
De kinderen staan in de zaal, zij zijn wortels. De leerkracht wijst een paar kinderen aan die konijn mogen zijn en op een afgesproken teken de wortels mogen proberen te pakken. Op verschillende plaatsen liggen hoepels. Dat zijn de wortelgaatjes. De wortels spelen op het veld tot de konijnen eraan komen en proberen ze te pakken. De wortels mogen alleen huppelen en zijn veilig in hun holletjes. Maar ze mogen er niet langer dan tien tellen blijven zitten.

Links en boekentips

Websites
• Zoek in de beeldbank van schooltv.nl op de woorden ‘paddenstoelen flip’. U krijgt dan als eerste zoekresultaat ‘Paddenstoelen in het bos. Op pad met Flip de beer’. Het filmpje duurt vier minuten en gaat over een boswachter die met een groepje 4- tot 6-jarigen paddenstoelen gaat bekijken, waarbij ze onder andere zakspiegeltjes gebruiken.
• Overweegt u de aanschaf van een kweekbak voor champignons, dan is het handig eerst enkele sites te bekijken via Google, met als zoekopdracht ‘thuis champignons kweken/IVN’.

Boeken
• B. Bergenholtz, Ik ken al 25 paddenstoelen en bessen, Gottmer, Haarlem, 2012 (geschikt voor de onderbouw)
• M. van Tilburg & H. Adema, Vliegenzwam, elfenbank en andere paddestoelen, Schuyt en Co, Haarlem, 2003 (geschikt voor bovenbouw en ouder)