Beschrijving van de les De watersnood, bij het gelijknamige canonlied, dat handelt over de Watersnoodramp van 1953. Totaalpakket, waardoor kinderen zich kunnen inleven in de gebeurtenis, de leerstof dichterbij komt, de ramp tastbaar wordt en de geschiedenis een ‘gezicht’ krijgt.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Inleiding

In Praxisbulletin-artikel treft u een beschrijving aan van de praktische les ‘Leven met water’, bij het canonliedje De watersnood, dat handelt over de Watersnoodramp van 1953.
U kunt de les inzetten als verdieping bij het thema over deze periode. Maar de les kan (bijvoorbeeld) ook gebruikt worden als onderdeel van een projectweek over het thema Water.

In deze internetuitbreiding vindt u de liedtekst, liednotatie (bladmuziek) en mp3-versie van het canonlied De watersnood, links naar websites, informatie over excursies, films, workshops en boeken over het onderwerp van de les en zes stelopdrachten.

Links

Een kaart van het rampgebied

Een filmverslag uit 1953 van de internationale hulpverlening na de Watersnoodramp

Beeldbankclip van Schooltv, met links naar meer clips

Venster uit de Zeeuwse canon met veel informatie

Een plaats op internet voor herinneringen aan de slachtoffers van de Watersnoodramp. Met veel herinneringen aan de overledenen en foto’s. Erg indrukwekkend.

Foto’s van de Watersnoodramp

Informatieve website over de Deltawerken en watermanagement in Nederland

Bezoeken

Nederlands Watermuseum
www.watermuseum.nl
Zijpendaalseweg 26 – 28
6814 CL ARNHEM
Tel: 026 – 44 52 548
E-mail: info@watermuseum.nl

Over het museum: Een doe-museum waar kinderen waterproefjes kunnen uitvoeren, maar waar je ook van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

Watersnoodmuseum
https://www.watersnoodmuseum.nl
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwerkerk
Tel: 0111 – 644 382
E-mail: info@watersnoodmuseum.nl

Over het museum: Het museum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste gat in de dijken.

Deltapark Neeltje Jans
https://www.neeltjejans.nl/
Eiland Neeltje Jans
Faelweg 5
4354 RB VROUWENPOLDER
Tel. 0111-655655
Email info@neeltjejans.nl

Over het museum: Veel informatie over de Deltawerken en de mogelijkheid om deze per boot te bezichtigen. Het bevat ook een zoutwateraquarium en andere attracties.

Films, workshops

Boek de workshop ‘Verhalen kijken’ van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De basis van deze workshop vormt het verhaal ‘Een helse nacht’ van Eric Borrias, waarin het verhaal verteld wordt van een gezin dat moet vluchten voor het water. In deze workshop maken de leerlingen een animatiefilm van dit verhaal, in realistische jaren ‘50 mini-decortjes.
Klik hier voor meer informatie

De film De Storm (2011, regie Ben Sombogaart) geeft een beeld van de Watersnoodramp. Officiële leeftijdsgrens 12 jaar en ouder, maar geschikt voor groep 8.

Bekijk de aflevering ‘De Watersnoodramp’ van Vroeger & Zo (NTR Schooltv)
Klik hier voor de site

Lezen

– Jan Terlouw, Oosterschelde, windkracht 10 (12+)
– Wim Hofman, De Stoorworm (8+)
– Anneriek van Heugten, Drijven op een dak (9+)
– Ineke Mahieu, Overal water (9+)

Stelopdrachten

We noemen de volgende onderwerpen voor een stelopdracht, waaruit u, eventueel samen met de kinderen, een keuze maakt:
1- Stel: jij beleeft de watersnoodramp in 1953. Schrijf in je dagboek over de dag of dagen die je hebt beleefd. Was je bang, was je moedig, wat heb je gedaan om iemand te helpen?
2- Schrijf een artikel voor de krant over de herdenking van de watersnoodramp.
3- Houd een interview (fictief) met iemand die de watersnoodramp heeft overleefd.
4- Laat kinderen een gedicht maken alsof zij zelf de watersnoodramp hebben meegemaakt.
5- Schrijf een tekst voor een geschiedenisboek. Wat moet er per se in staan? Wat vind jij dat kinderen in de toekomst moeten weten over de Watersnoodramp?
6- Schrijf een brief naar de regering waarin je aandringt op goede controle én onderhoud van de dijken om een ramp zoals die in 1953 te voorkomen.

Website van de auteurs

www.canonliedjes.nl
www.patsboemeducatief.nl