De paashaas is de kleurenkluts kwijt

Een verwarrend paastoneelstuk voor in de klas

1220

In dit project is de paashaas de kleurenkluts kwijt. Hierdoor haalt hij alle kleuren door elkaar. De kinderen helpen de paashaas de kleuren te vinden en zien het dier terug in een poppenkastvoorstelling.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel en uitbreiding

Boekenlijst

De volgende prentenboeken gaan over kleuren en zijn geschikt om voor te lezen tijdens het thema Pasen en kleuren.

Blauwtje en Geeltje, Leo Lionni, VBK Media, 2014
In dit prentenboek wordt gebruikgemaakt van een techniek waarbij papier gescheurd wordt. Een blauwe vorm en een gele vorm worden vrienden van elkaar, maar kan dat eigenlijk wel? Als ze samensmelten tot groen herkent hun eigen familie ze niet eens meer. Een leuk prentenboek voor de jongste kleuters, waarbij u het goed kunt hebben over mengen.

Het grote boek van Elmer, David Mckee, Van Goor, 2015
Elmer is geen gewone, grijze olifant. Hij heeft alle kleuren van de regenboog! Hij is anders dan anders, en vaak vindt hij dat wel fijn. Het eerste verhaal van Elmer gaat over kleur, omdat hij zijn kleuren wil verbergen onder een laag grijs.

Het kleurenwinkeltje, Marianne Busser en Ron Schröder, The House of Books, 2012
Naast het Letterwinkeltje, het Cijferwinkeltje en het Dierenwinkeltje, is er in de populaire winkeltjesstraat nu ook een Kleurenwinkeltje. In het winkeltje kun je van alles kopen dat met kleuren te maken heeft. De tekst is op rijm geschreven en geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

De regenboogstraat, Pieter de Poortere, Ballon Media, 2014
In dit kartonnen zoekboek kunnen de kinderen van alles zoeken wat met kleuren te maken heeft. De postbode heeft een pakje met alle kleuren van de regenboog, en is op zoek naar degene van wie het pakje is. Niemand wil het pakje hebben, omdat het niet de goede kleur heeft. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Klein wit visje, Guido van Genechten, Clavis, 2013
Klein wit visje is zijn moeder kwijt. Tijdens zijn zoektocht komt hij zeedieren in allerlei kleuren tegen. Doordat de dieren getekend zijn op een zwarte bladzijde, komen de kleuren extra goed uit. Dit prentenboek nodigt uit tot natekenen (vissen op zwart papier). Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

De kleur van emoties, Anna Llenas, Clavis, 2014
In dit kunstzinnige pop-upboek leert het Kleurenmonster om zijn emoties in potjes te stoppen. Elke emotie krijgt een eigen kleur. Leuk prentenboek om voor te lezen en met de kinderen te bespreken. Geschikt voor kinderen van 3-5 jaar.

Hennie de heks, Korky Paul en Valerie Thomas, Sjaloom, 1996
Hennie de heks is dol op zwart. Alles in haar huis is zwart, zelfs haar kat. Maar omdat alles zwart is, kan ze haar kat niet goed zien en struikelt ze weleens over hem. Daarom besluit ze haar toverkunst te gebruiken om wat kleur aan te brengen. Leuk prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.

De kleur van de lucht, Peter Reynolds, Lemniscaat, 2013
De klas mag de muur van de bibliotheek verven en Marisol wil graag de lucht verven. Maar… er is geen blauwe verf. Hoe moet dat nu? De schrijver is ook bekend van het boek De Stip (Lemniscaat 2015). Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

De kunstenaar en het blauwe paard, Eric Carle, Gottmer, 2012 (ook beschikbaar onder de titel Het blauwe paard)
Ik ben een kunstenaar en ik schilder… een blauw paard. In dit boek laat Eric Carle zien dat je je in de kunst niet aan regels hoeft te houden. Een leuk boek om het met kinderen eens te hebben over kleuren: welke kleuren hebben deze dieren nou echt, en hoe zien ze er in dit boek uit? Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Prinses Arabella maakt kleuren, Mylo Freeman, De Eenhoorn, 2009
Prinses Arabella vindt haar kamer maar saai, en wil die een likje verf geven. De lakeien brengen haar verfpotten met de primaire kleuren en zwart en wit. Dit zijn echter niet de kleuren die Arabella wil hebben! Ze besluit zelf kleuren te maken (mengen). Leuk prentenboek over het lieve prinsesje, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Eefje Donkerblauw, Geert de Kockere, De Eenhoorn, 2009
Eefje houdt van donkerblauw. Ze gaat ook van koning Goudgeel houden. Hun kinderen worden groen. Die kinderen krijgen ook weer kinderen, tot er uiteindelijk een regenboog aan kinderen is. Leuk prentenboek om het mengen van kleuren te bespreken. Bij het boek zitten drie plastic kleurenkaarten, waarmee de kinderen de wereld om zich heen kunnen (ver)kleuren. Geschikt voor kinderen van 3-5 jaar.

Kleuren, Hervé Tullet, WPG Uitgevers, 2014
In dit interactieve boek leren de kinderen alles over kleuren. In de tekst wordt steeds gezegd wat de kinderen moeten doen. Ze moeten bijvoorbeeld over de kleuren strijken, en ze zo mengen. Op de volgende bladzijde zien ze dan wat er gebeurd is. Leuk voor kinderen vanaf 2 jaar.

Er was eens een meisje, Gitte Spee, Moon, 2008
In dit boek op rijm vindt een meisje een kist vol met kleurige kleren. Leuk om voor te lezen als u de kinderen in een bepaalde kleur laat kleden. Er komen ook bijzondere kleuren aan bod, zoals goud en violet. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.