De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout

304

De gemene moord op Muggemietje

Dit boek moet voor straf de kast in, vanwege het doden van een mug. Maar is het boek wel de schuldige? Een boek slaat niet vanzelf dicht, toch? Hoe kan het boek ervoor zorgen dat het weer gelezen wordt?

Door te spelen met de typografie geeft Ted van Lieshout het boek de hoofdrol. Als het boek na de moord veroordeeld is tot de kast, zijn de bladzijden donker en kunnen de letters niets zien. Maar dan helpen de letters het boek uit de kast te vallen door allemaal in één hoek te gaan staan. De kinderen maken kennis met lettertypes, verdeling van tekst en vormgeving, en ontdekken hoe je daarmee een boek tot leven kunt wekken. Laat na het lezen gedichten maken met een rol voor typografie. Of bespreek alliteratie aan de hand van de bladzijde vol verwensingen zoals ‘kokhalzend kreng’ en ‘querulante quasimodo’!

Praktische informatie

bovenbouw

De gemene moord op Muggemietje
auteur en vormgeving: Ted van Lieshout
uitgever: Leopold

In de boekenrubriek Lekker lezen bespreken we iedere maand verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas. In samenwerking met het Kinderboekenmuseum.