Ideeën, om op een leuke en persoonlijke manier afscheid te nemen van een (jaar)klas, een individuele leerling, stagiair(e)s en (hulp)ouders. Drie pagina’s met suggesties voor activiteiten en cadeautjes.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel

Afscheid van een kind

Helaas zult u in een schooljaar ook wel eens afscheid moeten nemen van een kind wegens verhuizing of plaatsing op een andere school. Voor een kind erg ingrijpend. Je verliest je vertrouwde omgeving en wie weet ook je vriendjes en vriendinnetjes. Maar ook de kinderen die achterblijven zullen hun vriendje verliezen.
Belangrijk hierbij is om het bespreekbaar te maken en te houden met de kinderen. Laat hen spreken over het aankomende afscheid en wat dat voor hen betekent. Laat ze samen ontdekken, dat niet meer dicht bij elkaar wonen of niet bij elkaar op school zitten niet automatisch betekend dat een vriendschap over is.

U kunt ervoor kiezen om iedere maand met de kinderen nog een brief/kaartje te sturen aan het kind. Misschien beschikt u wel over de mogelijkheid om Skype te gebruiken? U kunt dan met de andere school een afspraak maken om samen te skypen. Dit zou ook al voorafgaand aan de verhuizing/overplaatsing kunnen, zodat ook de andere kinderen zien waar hun klasgenootje terecht komt.
Leuk om op die manier contact te houden en nog een onderdeel te zijn van de klas. Bespreek dit wel eerst even met de ouders.

Het echte afscheid kunt u op verschillende manieren vieren. Betrek hierbij heel erg het kind en de ouders. Op welke manier is een afscheid goed voor hen? Wil het kind graag nog eenmaal optreden met zijn gitaar? Nog eenmaal naar die leuke speeltuin om de hoek? Of is een kleine receptie genoeg?
Luister goed naar de wensen van het kind en het afscheid zal voor hem/haar goed zijn.

Leuke afscheidscadeautjes

– Vriendenboekje
Een dit-ben-jij-voor-mij boekje. Laat alle kinderen een pagina maken over het kind. Laat ze tekenen, knippen, plakken, verven. Maak er een vrolijk boek van.
– Een collage vol met foto’s/tekeningen/briefjes van kinderen. Ingelijst een mooie herinnering.
– Succes-op-je-nieuwe-school-pakket.
Geef het kind een etui met de namen van de kinderen erop. Het etui kun je vullen met kleurpotloden, pennen, gummen.
Geef het kind een agendaatje. Laat de kinderen uit de klas bij elke schoolweek een boodschap opschrijven.