Elke maand leest u hier een ‘bespiegeling’ van een van de columnisten van Praxisbulletin. Deze maand schrijft juf Silvana over beroepen.

Wat wil je worden als je groot bent?
Het nieuwe thema voor de kleutergroepen is beroepen.
”Wat wil je later worden?” is de vraag aan de kinderen. Op het woordvel komen beroepen als: piloot, kok, vrachtwagenchauffeur, politie, brandweer, moeder, voetballer, actrice, danseres en dierenarts.

“Ik wil politie worden!”
Zo grappig, dat ze er bij brandweer en politie nou nooit het woordje man of vrouw achter zetten, hè? Mijn zusje wilde vroeger ‘timmer’ worden, net als haar vader. Alsof het onzijdig is, oftewel (zoals ze dat tegenwoordig noemen) genderneutraal. Stel je voor dat een kind vuilnisman of vuilnisvrouw wil worden.
”Wat wil je later worden?”
“Nou, vuilnis!”, klinkt dan wel een beetje raar, vind je niet?

Toch leuk dat Zwarte Piet ook nog steeds wordt genoemd. Tenslotte haal je elk jaar je Zwarte Pieten-diploma, dus je weet maar nooit of de Sint een vacature uitzet.

100 kinderen

David speelde in de kappershoek. Hij was helemaal in zijn element als kapper in zijn kapsalon. Zijn vrouw mocht voor! De andere klanten moesten maar even in de wachtkamer een tijdschrift gaan lezen. Wel kregen ze van hem een kopje koffie, toch aardig van David.
“Goh”, vroeg de juf. Is dat je vrouw?”
“Ja!”, zei hij “En we hebben ook kinderen.”
“O, ja, hoeveel?”
“Nou 100!”, zei David.
“Zo, zo, … 100 kinderen!?”
“Ja!”, zei hij beslist.
“En waar zijn jullie kinderen dan?”, probeerde de juf nog.
“Nou op school!” (logisch)
Laten we hopen dat er ook nog kinderen juf of meester willen worden!

Koningin

Ik fantaseer dat Máxima’s lijstje er als volgt uitzag: bankdirecteur, diplomaat, econoom. Maar bovenaan koningin!

Koninginnen kende ze alleen uit sprookjesboeken, legendes en verhalen. Koninginnen hebben een prachtig landgoed waar altijd de mooiste rozen bloeien. Koninginnen dragen de mooiste jurken, genaaid door de beste kleermakers, gemaakt van stoffen vanuit de meest exotische oorden. Koninginnen zijn geliefd onder de bevolking en natuurlijk houdt zij ook van hen!

Een grappig volk op houten schoenen, dat ondanks de regen moppen blijft tappen. Een grappig volkje onder de zeespiegel. Daar was nog één kroonprins die een koningin zocht!

Geen gewone koningin, nee… de mooiste en de liefste van allemaal! Alleen zij zou zijn vrouw worden! En ze zullen drie dochters krijgen, wier namen met de A beginnen. De A van Argentinië en de A van Adel.

Ja, Máxima heeft hier ongetwijfeld al van de kleuterklas van gedroomd…