Elke maand leest u hier een ‘bespiegeling’ van een van de columnisten van Praxisbulletin. Deze maand schrijft juf Silvana over de vele uren televisie die kinderen kijken.

“Urenlang tv kijken is niet schadelijk voor de sociale ontwikkeling van jonge kinderen”, zeggen Britse experts. Waarom twijfel ik nou aan zo’n onderzoek? De beeldbuis is de laatste jaren geëvolueerd van nieuws- en informatieverstrekker tot entertainmeubel! Ik meen me te herinneren dat er in mijn tijd niet veel meer was dan Paulus de Boskabouter, Beertje Colargol en de Berenboot. Niet te vergelijken met Avatar of Sponge Bob.

De huishoek bevat een restaurantje met een pizzabakker. Met een koksmuts op en een schortje voor gaat de kok aan de slag met een “pietzaa haawaaj”. De ananas brengt waarschijnlijk een associatie in hem los. Ik hoor hem zeggen: ”Ik ben er klaar voor, ik ben er klaar voor!” Terwijl ik denk: ”Ik ben er klaar mee, ik ben er klaar mee!”

Toch schrik ik van de cijfers: 15 procent van de 11.000 onderzochten 5-jarigen keek meer dan drie uur tv per dag. Meer dan 3 uur bij de virtuele oppas! En dan toch zeggen ze dat tv-kijken niet schadelijk is voor de sociale ontwikkeling! Wanneer maak je dan vriendjes? Los je conflicten op? Leer je voor jezelf opkomen? Doe je verbale vaardigheden op? Leer je communiceren? Leer je omgaan met winnen en verliezen? Leer je incasseren? Leer je samen spelen? Leer je ontdekken, experimenteren, uitdagen, verstoppertje spelen? En doe je motorische vaardigheden op zoals klimmen, rennen, stoeien, handstand, balletje trap of knikkeren? Ik mag hopen dat je dat niet alleen op school leert?

Tv-kijken zet wel degelijk aan tot gedrag. Vooral de reclames tussendoor zetten aan tot hebberigheid en kóópgedrag. Grappig, dat we allerlei gezelschapsspelletjes en binnen- en buitenspeelgoed voorbij zien komen in die reclames. Ik vermoed dat die gezelschapsspelletjes in de kast verdwijnen. Daar heb je toch geen tijd voor als je meer dan 3 uur per dag tv kijkt?
En buitenspelen met je nieuwe frisbee? Daar moet je wel eerst vriendjes voor maken. En hoe moest dat ook al weer? Die gezelschapsspelletjes zien we over een paar jaar wel weer terug voor een prikkie op een kleedje bij Koningsdag.
“Helemaal compleet en zo goed als nieuw! We zijn er klaar mee! We zijn er klaar mee!”

Juf Silvana