Elke maand leest u hier een ‘bespiegeling’ van een van de columnisten van Praxisbulletin. Deze maand schrijft Gallus over de Koningsspelen.

Uit (weer een) onderzoek blijkt dat de hersenen van kinderen krimpen als ze een paar uur per dag op een tablet bezig zijn. Door de 2D-wereld op het scherm, hoeven de hersenen niet meer in 3D te denken en te werken, waardoor (efficiënt als de natuur veelal is) de capaciteit van de hersenen evenredig afneemt. Dit fenomeen kennen we al langer bij mensen die te veel geld hebben om uit te kunnen geven; zij verliezen elk gevoel voor realiteit:
“Le peuple n’a pas de pain? Qu’il mange de la brioche!” (Laat ze maar cake eten. Al schijnt Marie-Antoinette het niet echt gezegd te hebben, maar dat terzijde.)

Ook bij politici is dit een bekend verschijnsel. Beschikken sommigen bij hun intrede in de politiek nog over enige realiteitszin, na hooguit enkele jaren is dit geheel verdwenen. Maar goed ook, anders zouden ze niet kunnen functioneren in ons politiek systeem.
Topsporters vormen ook zo’n categorie, al is dit bij mijn weten niet onderzocht. Ik baseer dit dus uitsluitend op mijn eigen waarnemingen. Het kan ook zijn dat zij een subgroep vormen binnen de exorbitant rijken, maar waarschijnlijker is dat beide hoedanigheden elkaar versterken.

Ex-tennisser Richard Krajicek is er zo eentje. Zoals gezegd niet gehinderd door enige realiteitszin zag hij zijn kans schoon om nog wat hoger op te klimmen in de (a) sociale hiërarchie door de basisscholen op te zadelen met het fenomeen koningsspelen.
“Mede na het succes van de eerste editie is in overleg met het Koningshuis besloten om de Koningsspelen ook dit jaar weer te organiseren.”
Hoe hooghartig en wereldvreemd moet je hiervoor zijn?
Wel overleg met het koningshuis, maar geen overleg met het onderwijsveld?
Alsof W.A. er bezwaar tegen zou hebben dat alle basisschoolkinderen ter ere van hem een dag gaan feesten en sporten! Hij had de datum van Koninginnedag (30 april, de verjaardag van oma Juliana) al verplaatst naar zijn eigen verjaardag, dus dat zat wel snor.

Scholen worden opgezadeld met een extra sportdag die ze maar eventjes in hun toch al niet zo drukke programma dienen in te passen. Jarenlange tradities van lokale sportdagen moeten maar verdwijnen, want twee sportdagen in een schooljaar is wel wat veel. Valt de datum in de vakantie? Foei! Je moet natuurlijk wel met de K-dag rekening houden bij het plannen van je schooljaar!
Ja maar, u bent niet echt verplicht om eraan mee te doen, toch?
Nee, dat klopt. Maar de sociale en maatschappelijke druk , mede door alle mediabombast, wordt wel zodanig hoog opgevoerd dat niet meedoen voor veel scholen geen optie meer is.

Moet toch ook een flinke duit kosten, al die mediabombast. Dat roept bij mij direct de (pavlov)reactie op dat er dus ook wel flink aan verdiend zal worden. Niet door het onderwijs natuurlijk, maar door wie dan wel? Wellicht ook eens een onderzoek waard.

Overigens een mal toeval, vindt u niet ook, dat de initialen WA ook de afkorting vormen van wettelijke aansprakelijkheid. En dat bij iemand die, enkel door geboorterecht, boven elke wettelijke aansprakelijkheid verheven is. Maar dit weer even terzijde.

Gallus