De kinderen dromen weg bij de verhalen van De kleine kapitein. Ze gaan op een muzikaal avontuur dat leidt naar een nog onbekende bestemming.

Bestanden

Klik op de naam van het bestand om het te openen.

Artikel
Uitbreidingen

Stappenplan

Boekentips
• De grote kleine kapitein (omnibus met drie delen), Paul Biegel, Lemniscaat, 2013.
• De Kleine Kapitein (3 cd luisterboek, voorgelezen door Jan Meng), Paul Biegel, Rubinstein, 2013.
• Ontdekkingsreizen… (e-book) Arend van Dam & Alex de Wolf, Unieboek/Het Spectrum, 2014.
• De ontdekkingsreizen, De wereld van de ontdekkingsreizigers zoals je die nog nooit eerder zag, Charlie Watson, Deltas, 2006.
• Op ontdekkingsreis!, Dugald Steer, Van Goor, 2008.
• De ongelooflijkste ontdekkingsreizen ter wereld en ver daarbuiten, Katie Knutton & Ralph Lazar, Lannoo, 2010.

Achtergrondinformatie voor de leerkracht:
• Land in zicht, Vibeke Roeper, Querido, 2004.

Links
Filmpje bij het lied Ontdekkingsreis
Ontdekkingsreizen op Wikipedia
Uitzending Schooltv over de tomaat, meegenomen door Columbus
Internetwijzer basisonderwijs met links over ontdekkingsreizigers
Prezi-presentatie

Lessuggesties

Zwaartekracht

Op sommige planeten blijkt er een heel andere zwaartekracht te zijn dan op de aarde, zo hebben ruimtereizigers ontdekt. Op de ene planeet is die kracht veel sterker: in plaats van de 40 kilo die je hier weegt, weeg je daar wel 200 kilo. En op een andere planeet is de zwaartekracht veel lichter. Het lijkt dan net of je zweeft, alsof je zo licht bent als een donsveertje.

De kinderen maken een klein toneelstuk dat maximaal twee minuten duurt. Per groepje is er een tijdbewaker. Het toneelstukje gaat over het uitoefenen van een sport. Bijvoorbeeld het nemen van een penalty bij voetbal. De kinderen maken daar een ‘zware’ en een ‘lichte’ uitvoering van. Ze werken hierbij samen in groepjes van drie of vier kinderen.

Na het oefenen worden de verschillende toneelstukjes opgevoerd en besproken in de groep. De groep bepaalt of ze de lichte of de zware versie van het toneelstuk bekijken. Kijkvragen voor de groep:
• Waaraan zie je dat er veel of weinig zwaartekracht is?
• Heeft ieder een duidelijke rol in het geheel?
• Blijft het toneelstuk binnen de twee minuten?

Droomwereld
Luisterend naar de droommuziek van het mp3-bestand Ontdekkingsreis door de droomwereld (zie hierboven) beschrijft een kind zijn eigen reis door de droomwereld. De muziek duurt ongeveer drie minuten. Een koptelefoon zorgt voor betere concentratie. Natuurlijk kan er naast het schrijven ook worden gekozen voor het tekenen van de ontdekkingsreis door de droomwereld.

Bundel de verschillende verhalen en tekeningen in een reisbrochure ‘Op ontdekkingsreis door de droomwereld’, zodat de kinderen alle verhalen kunnen lezen. De muziek is ook terug te horen via onderstaande video op YouTube, maar dan met een veel langere duur en ‘afleidende’ beelden erbij.