Praktisch maandblad voor primair onderwijs

Warmetruiendag

Dag van de leerkracht, Nationaal Schoolontbijt, Kinderboeken- week, Koningsspelen, dierendag ... Iedere week is er wel een speciale dag of een speciaal moment. Met een overvol lesprogramma moet je dan keuzes maken. Wij kozen voor de Warmetruiendag. Dit jaar op 10 februari!

Come join us!

Engels begrijpen en spreken leer je door het te doen. Met deze korte en laagdrempelige activiteiten zijn de kinderen spelenderwijs met de Engelse taal bezig. En elkaar helpen en fouten maken mag ... No problem!

Het verleden hangt aan de muur

Speciaal voor Praxisbulletin neemt het Nationaal Onderwijsmuseum een aantal aspecten van het basisonderwijs door de jaren heen onder de loep. En steeds blijkt: hedendaagse hobbels zijn niet nieuw. Elke generatie leerkrachten komt op de werkvloer dezelfde uitdagingen tegen.

Aan de slag: Leuke filmpjes!?

Je kent ze vast wel, filmpjes op TikTok, Instagram of YouTube waarin mensen verrast worden met een bloemetje, kleding of zelfs met geld door een vreemde. Sommige filmpjes gaan zelfs viral: ze worden razendsnel gedeeld. Daarover gaat deze DIY-opdracht.

Een excellente verbetercultuur in no time!

Wil jij ook een sterke verbetercultuur op school, waarin iedereen tot leren komt en iedereen werkplezier ervaart? Zo pak je het aan! Een stappenplan voor schoolleiders.

Dansend het schooljaar door

Cultuuronderwijs is belangrijk, het geeft kinderen de kans om talenten te ontwikkelen. Maar hoe voeg je het toe aan je toch al volle planning? In drie delen komen we met praktische tips hoe je dans, muziek en erfgoed kunt integreren in je onderwijs. Dit keer: hoe krijg je de kinderen aan het dansen? Debora van Proosdij, leerkracht, en Nanda Leenders, intern cultuurcoördinator en voormalig danseres, vertellen.

Kennisupdate: Geschikte lettertypes voor dyslexie

Het onderwijs is altijd in ontwikkeling en daarmee ook het onderzoek naar het onderwijs. In deze rubriek bespreken we telkens verschillende onderzoeksresultaten. Dit keer over geschikte lettertypes voor kinderen met dyslexie en over de leerstijlmythe.

Poëzie in de klas

Taal is wezenlijk voor mensen. Met taal verwoord je gedachten, geef je uitdrukking aan gevoelens en leg je contact met anderen. Het is dus fijn als taal je goed afgaat. Laat kinderen ontdekken hoe mooi taal kan zijn. Speel samen met taal en poëzie.

Miniles: Mogolse tolerantie en Spaanse kettervervolgingen

Het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw is in de Nederlandse geschiedenis getekend door de vervolging van protestanten en de Opstand, het verzet tegen de Spaanse overheersing (de Tachtigjarige Oorlog). In een ander deel van de wereld, India, was er in die tijd juist sprake van een sterk en tolerant regime. Leer meer over de Mogolse tolerantie en Spaanse kettervervolgingen.

Even bellen met een verkeersbrigadier

Even bellen met Ilse Kaiser. Zij is verkeersbrigadier in Breda.

Wie niet leest is gek

Leerkracht, leescoördinator, auteur en columniste van Trouw en Juf & Meester Naomi Smits steekt haar liefde voor boeken niet onder stoelen of banken. En dat is misschien wel de beste tip om lezen in de klas te bevorderen: geef het goede voorbeeld!

Thuis in de toekomst

Welke problemen veroorzaakt de klimaatverandering en welke creatieve oplossingen zijn er allemaal? Eten we in de toekomst een lunch met sprinkhanen? Gebruiken we slakkenslijm als pleisters? Kun je van uitlaatgassen kunst maken? Groeit jouw kleding vanzelf met jou mee?

Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Hoe praten prairiewolven met elkaar? Waarom is het maar goed dat kwallen niet kunnen ruiken? Waarom doen bruine kikkers aan judo? En waarom zijn Dzjoengaarse dwerghamsters de liefste papa’s van het hele dierenrijk?

Het verlegen vogeltje

Jan Paul Schutten tovert op prachtige en komische wijze de middeleeuwse tekst Hebban olla vogala om tot een prentenboek. Illustrator Liset Celie vult dit verhaal aan met vrolijke en kleurrijke illustraties.

7 tips voor een goede pauze

Een continurooster, berichtjes van collega’s, ouders en het thuisfront: het valt niet altijd mee om echt de rust te pakken en goed op te laden voor de middag.

Lied van de maand: Superheld

"Mijn moeder is een superheld! Ze heeft de wereld vaak gered. In ons superhuis hebben wij helden groot en klein, want het is best leuk om een superheld te zijn."