Aan de slag: tien dagen tekenen

Creatief vermogen is belangrijk bij alles wat kinderen leren op school én daarbuiten. Door creatief bezig te zijn werk je aan je oplossingsgerichtheid, vergroot je je zelfvertrouwen en oefen je je concentratievermogen. Maar bovenal is het gewoon heel leuk en ontspannend om expressief aan de slag te gaan. Om het creatieve vermogen een extra boost te geven kun je met de kinderen meedoen aan deze tiendaagse tekenchallenge.

Yes, een combinatiegroep!

‘Zo nu en dan lijkt de leerkracht in een combinatiegroep op een organist die tegelijkertijd ook koordirigent is. De beide handen op de toetsen, de voeten op de pedalen en met een hoofdknik het koor tot zingen manend. Hogeschoolwerk is het als de organist met zijn linkerhand de maat slaat om het koor te dirigeren en met zijn rechterhand verder speelt, met de tenen de bassen kietelt, de ramen laat vibreren en tot slot koor en orgel in de juiste harmonie laat samenklinken.’

Kennisupdate: boeken in de kleuterklas

Het onderwijs is altijd in ontwikkeling, en daarmee ook het onderzoek naar het onderwijs. In deze rubriek bespreken we telkens verschillende onderzoeksresultaten. Dit keer effectief praten over boeken in de kleuterklas en de invloed van klasinrichting.

Groepsvorming

Vorig schooljaar was voor kinderen en leerkrachten een bijzondere ervaring. Door het coronavirus stond het normale leven behoorlijk op zijn kop. Nu we in deze onzekere tijd weer van start gaan, moeten we van de klas een groep maken waarin kinderen oog hebben voor elkaar.

Poëzie-inspiratie: De bende van a en e

Deze rubriek biedt volop poëzie-inspiratie. Met dit gedicht De bende van a en e won Kasper Peters afgelopen juni een Poëziester, de tweejaarlijkse prijs voor dichters van kinderpoëzie in de Lage Landen. Kinderen uit groep 5-6 wezen dit gedicht aan als grote favoriet.

Lekker lezen

In deze boekenrubriek bespreken we iedere maand verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

8 tips: Voor de dagopening

Van een nieuwsbericht tot een gepersonaliseerde groet of energizer. We zetten onze 8 tips voor de dagopening voor je op een rij. 

Lied van de maand: Alles wat ik zoek

Ga je op zoek naar een schat? Of bouw je bij de Romeinen een nieuwe stad? Het kan allemaal als je je eigen verhaal schrijft. Dit lied gaat over lezen, schrijven en over geschiedenis. Voel je hem al aankomen? Ja inderdaad, het sluit dus perfect aan bij de aankomende Kinderboekenweek.