Praktisch maandblad voor primair onderwijs

Werken met projectteams

De tekst is voorbereid, de opname loopt. Achter de microfoon in de opnamestudio van onze school wordt de voice-over ingesproken bij een animatievideo over het huidige thema ‘klimaat’. Die middag posten de drie vlogteamleden hun video op het YouTubekanaal van de school. De volgende dag op school ontvangen ze compliment na compliment en glimmen ze van trots.

Sterk van start!

Mijn voornemen voor dit schooljaar is om van elke start van de les, dag of week een feestje te maken. En om met aandacht af te sluiten: op een andere manier evalueren en iedereen met een glimlach naar huis sturen. Hoe? Daar hoop ik je in dit stuk mee te inspireren.

Sterke lezers in groep 3

Sommige kinderen kunnen bij de start van groep 3 al een heel boekje uitlezen. Maar jij hebt een programma tot aan de kerst om kinderen letters te leren en ze uit te leggen hoe je die letters samenvoegt tot woorden. Wat doe je met sterke lezers in groep 3? In dit deel gaan we in op de achtergronden, in deel 2 lees je meer over de praktische invulling.

Aan de slag: Gooi en Teken

Of je nou een kliederaar of een Picasso-in-de-dop bent, of je nou 1001 ideeën hebt of zuchtend op zoek bent naar inspiratie: in iedereen schuilt een kunstenaar! Met deze werkvorm maken de kinderen een echte feesttekening. Hoe het eruitziet, bepaalt de dobbelsteen! Dit is niet alleen goed voor de tekenvaardigheid, de kinderen oefenen ook het lezen van tabellen.

Omgaan met traumaʼs

Wanneer spreek je van een trauma? Gaat het over? Hoe gedraagt een getraumatiseerd kind zich? En: hoe ga je met zo'n kind om? Kinderen die in hun jonge jaren een trauma hebben opgelopen, ontwikkelen zich anders dan andere kinderen. Gedragsproblemen in de klas kunnen een uitingsvorm zijn van een opgelopen trauma.

Kennisupdate: Is droedelen tijdens voorlezen nuttig?

Het onderwijs is altijd in ontwikkeling en daarmee ook het onderzoek naar het onderwijs. In deze rubriek bespreken we telkens verschillende onderzoeksresultaten. Dit keer of droedelen tijdens het voorlezen wel of niet nuttig is en over de staat van het burgerschapsonderwijs in Nederland.

Hoeveel knikkers laat jij drijven?

Wist je dat je met een stukje aluminiumfolie heel wat knikkers kunt laten drijven? In deze les maken de kinderen knikkerbootjes.

Miniles: van kleine stam naar grote stad

In Nederland leefden de mensen nog in kleine gemeenschappen. De jacht was de voornaamste bron van voedsel. Maar op een andere plek in de wereld bevond zich al een heuse stad. Leer meer over de tijd van jagers en boeren in Nederland én in Mesopotamië.

Even bellen met een leerkracht over feesten op school

Sylvia Tijssen-Straten is leerkracht op de Godelindeschool in Hilversum

Doorloopjes 2

Dit is geen boek óver feest, maar wel een feest in het gebruik. Het is een praktisch boek met tweeënvijftig nieuwe doorloopjes waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze lessen effectief maken. Het beste uit onderwijsonderzoek weergegeven in eenvoudige stappenplannen.

Jarige Job

Wat een feest: niet één keer per jaar, maar iedere dag jarig zijn! Jobs wens om elke dag zijn verjaardag te vieren, komt uit. Maar is dat wel zo’n feest?

Altijd feest!

Roos viert Keti Koti: de afschaffing van de slavernij. Mevrouw Smid viert met het kleurrijke Holi dat het weer lente is. Niels wekt de hele straat met veel lawaai tijdens Luilak. Leer alle feesten van de bewoners van de Willemstraat kennen: van carnaval tot Divali. Dit is een ideaal boek om iedere dag een kort hoofdstuk uit voor te lezen.

Verjaardag met taart

Bij de prachtige prenten van Thé Tjong-Khing kunnen de kinderen zelf het verhaal bedenken. Zien zij wat voor versiering de dieren ophangen? Lukt het om een taart te bakken? Wie heeft er vlekken gemaakt met verf? Komt het wel goed met het feestje? Wat doen de kinderen op hun verjaardag? Zien ze die dingen terug in de tekeningen? Dit boek is een feest voor het oog!

6 tips voor kunst in de klas

Kunst is inspirerend, verbaast en geeft een andere kijk op dingen. Laat kinderen zien dat ze meer kunst tegenkomen dan ze misschien denken.

Lied van de maand: Feest!

"We zingen, dansen, juichen en we springen door tot in de nacht" Leer de kinderen eerst het refrein aan. Zing dan zelf het couplet voor. Laat de kinderen vervolgens het refrein zingen, totdat ze kunnen meezingen met het couplet.